Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554234 razy)

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6300 dnia: 18 Grudzień 2023, 20:02:54 »
Ostatnio odwiedziłem dom whisky w JG, gdzie delektowałem się aromatycznym espresso. Smak kawy tak mnie oczarował, że postanowiliśmy z żoną zakupić więcej. Bez zastanowienia udałem się po drugie espresso i zaciekawiło mnie, czy mogę również nabyć od nich świeże ziarna kawy. Pan odpowiedział bez wahania, zapakował kilogram kawy, a ja, pełen radości, wróciłem do domu.

Następnego dnia, pełen entuzjazmu, wstałem wcześnie rano, aby przygotować swoje własne espresso. Po kilku próbach udało mi się odpowiednio ustawić młynek, a ratio wyniosło idealne 1:2. Na powierzchni pojawiła się piękna, gęsta crema. Jednak po pierwszym łyku zaskoczyła mnie zupełnie inna jakość smaku niż ta, którą pamiętałem z domu whisky. Tutaj wyczuwalne było coś gorzkiego, spalonego, a prawie w ogóle nie było wyraźnych nut smakowych, co sprawiło, że kawa była zupełnie odmienna.

Zacząłem zastanawiać się, co może być przyczyną tej różnicy. Zdecydowałem się zmniejszyć temperaturę do 92 stopni Celsjusza, doza wydawała się idealna, więc może problem leży w jakości wody? Chętnie poznam Wasze uwagi i porady, jeśli zauważycie, że coś robię nieprawidłowo.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6301 dnia: 18 Grudzień 2023, 20:39:37 »
Co się zmieniło po zmniejszeniu temperatury?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6302 dnia: 18 Grudzień 2023, 20:42:08 »
Przydałoby się trochę konkretnych informacji: jaki nabyłeś ekspres (nanieś info pod swoim nickiem) i co to była za kawa?

Tak w formie żartu, czy w tym domu whisky, czegoś nie dolewają do espresso? Znajomy bardzo lubi espresso z Baileysem [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2023, 20:46:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #6303 dnia: 18 Grudzień 2023, 21:48:07 »
Co się zmieniło po zmniejszeniu temperatury?
Praktycznie nic, może ratio powinno być 1:3?
ps profil uzupełniony, na dniach powinien być nowy młynek, może to wina starego, że nie chce wyciągnąć smaku z ziarna... Nie ukrywam dziwna sytuacja.

Kawa to Coffee Dom Whisky Special Blend 70%/30%
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2023, 21:52:35 wysłana przez AniaPawel »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6304 dnia: 18 Grudzień 2023, 21:52:44 »
Nie taka dziwna. Gdy zabrałem się kiedyś za przywiezioną z Italii puszkę z Sant' Eustachio Caffè w Rzymie, miałem ochotę wywalić ją od razy przez okno. A espresso w kawiarni było smakowite. W każdym razie, jeśli espresso wydaje Ci się za gorzkie, to dalej zmniejszałbym temperaturę zaparzania i ratio. Espresso z takich blendów z robustą powinno być raczej nieduże, krótkie, gęste.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2023, 21:54:52 wysłana przez Antonio »

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #6305 dnia: 18 Grudzień 2023, 22:19:17 »
Oczywiście jest szansa, że sprzedali mi jakąś lewą kawę np po złości i teraz się śmieją, tylko po co mieliby to robić  :evil:

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6306 dnia: 19 Grudzień 2023, 14:35:40 »
W każdym razie, jeśli espresso wydaje Ci się za gorzkie, to dalej zmniejszałbym temperaturę zaparzania i ratio. Espresso z takich blendów z robustą powinno być raczej nieduże, krótkie, gęste.

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #6307 dnia: 20 Grudzień 2023, 13:52:16 »
Nie pisałem wcześniej, ponieważ zdecydowałem się najpierw przygotować więcej kaw, aby wyciągnąć dodatkowe wnioski. Oto moje spostrzeżenia: zdaje się, że temperatura 90°C jest optymalna, ponieważ przy 88°C kawa traci zupełnie swój smak, stając się jakby kwaśna, trudno mi to inaczej opisać. Przy 90°C smak jest najbardziej zbliżony do tego, co piłem wcześniej w JG, choć nadal nie jest identyczny, a szkoda. Pozytywnym aspektem jest jednak łatwość pracy z tą kawą ratio 1:2 zawsze wychodzi, na innych kawach bywało różnie.

Zastanawiam się teraz, dlaczego smak różni się od tego w JG. Czy to może być kwestia wody lub ciśnienia, może młynka? Obecnie tłoczę kawę przy 10 barach, ale zastanawiam się, czy nie warto byłoby rozkręcić ekspresu i ewentualnie zmniejszyć ciśnienie do 8 lub 8,5 barów. Do tej pory jednak nie miałem potrzeby podejmowania takiej decyzji.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6308 dnia: 20 Grudzień 2023, 14:43:21 »
Może być zarówno kwestia wody, młynka jak i ciśnienia.

Spróbuj zrobić na primaverze, to najprostsze, i zobacz jaki da efekt.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #6309 dnia: 20 Grudzień 2023, 15:41:18 »

Może być zarówno kwestia wody, młynka jak i ciśnienia.

Ja bym dodał jeszcze uroku chwili, dobrego samopoczucia....
Dawno temu, w Budapeszcie kupiłem na ulicy, w "budzie" hamburgera, którego pamiętam do dziś, aczkolwiek, co w nim tak bardzo mi smakowało nie jestem w stanie powiedzieć

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6310 dnia: 20 Grudzień 2023, 16:03:56 »
Genius loci.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #6311 dnia: 20 Grudzień 2023, 16:12:35 »
O tak, szczególnie w Dom Whiskey

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #6312 dnia: 20 Grudzień 2023, 16:18:44 »
92 stopni Celsjusza,
92C to już dobra temperatura. Spróbuj jeszcze skrócić czas 25-30s. Może robili klasycznie po włosku, czyli 1 do 3 :)
Zmiennych może być dużo. Ekspres na niższym ciśnieniu.
Taki przepalony smak z blendu przeważnie jest wynikiem temperatury i zbyt długiego czasu, no i ratio jeszcze :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6313 dnia: 20 Grudzień 2023, 16:48:31 »
A poza tym wszystkim nie wiemy, jaki był młyn i ekspres w tym przybytku procentów.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2023, 16:57:20 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #6314 dnia: 20 Grudzień 2023, 20:49:01 »
Cytuj (zaznaczone)
92C to już dobra temperatura. Spróbuj jeszcze skrócić czas 25-30s. Może robili klasycznie po włosku, czyli 1 do 3 :)
Zmiennych może być dużo. Ekspres na niższym ciśnieniu.
Taki przepalony smak z blendu przeważnie jest wynikiem temperatury i zbyt długiego czasu, no i ratio jeszcze :)

25-30 to u mnie norma, czasami tylko przeciągnę ekstrakcje jak coś pójdzie nie tak. Jutro wolne, więc od rana będę robił kawę i dam znać. Zrobię 1;1 1;3 i pobawię się jeszcze temp. Trochę mi siadło na ambicję, bo kawa była taka dobra w JG, a tą którą robię, za darmo bym nie wziął. Możliwe, że taki ze mnie operator...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi