Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554549 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4485 dnia: 22 Kwiecień 2021, 15:28:21 »
Smaku kawy nie poprawi ;)

OCD itp przydaje się jeśli ktoś ma problemy z równym tampingiem.

Offline Miro Miro Mężczyzna

• Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
« Odpowiedź #4486 dnia: 22 Kwiecień 2021, 15:33:33 »
Wg mnie zwykłym sputnikiem można bardzo równo rozłożyć kawę w sitku. Ja rozkładam sputnikiem albo dystrybutorem z drucikami, czyli kribli-grabli - jeszcze lepszy niż sputnik i zdaniem wielu lepszy niż ten dystrybutor z linku - ale różnic w smaku nie zauważyłem, tylko różnice w wygodzie użytkowania. Sputnik wystarczy, tylko trzeba starannie i z wyczuciem - kribli-grabli raz-dwa i gotowe, i czyściej.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4487 dnia: 22 Kwiecień 2021, 19:07:39 »
Moim zdaniem jedynie kurs baristy z podstawami testowania espresso może tu coś zmienić.

Offline eMC

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: 1zpresso JE
« Odpowiedź #4488 dnia: 23 Kwiecień 2021, 10:31:23 »
ja dobrze portafilter opukuje o drewnianą deche, co przy dobrym zmieleniu i ziarenku jest wystarczające ;)
Pytanie, bo do tej pory robię szoty tylko na pojedynczym sitku i już znalazłem swoj napar  :taniec: :taniec: Ratio 2:1 przy 11g. Pytanie jak przejsc na podwójne sitko - doppio - by mieć wszystko x2. Czy tu wpierw kombinuje z grubością zmielenia czy dłuższą ekstrakcją?

Tottoro

• Gość
« Odpowiedź #4489 dnia: 02 Maj 2021, 16:44:14 »
Od ponad roku użytkuję - z większymi lub mniejszymi sukcesami - Anitę. Ostatnio zauważyłem, ze podczas ekstrakcji pompa jak gdyby kilkoma udarami próbuje się przebić przez ciastko. manometr waha się pomiędzy 10 i 13 barami by ostatecznie wychylić się i osiąść poza 12-tką. Ogólnie espresso wychodzi przyzwoite i w ciągu 24 sekund wychodzi mniej więcej 1:2. Konsystencja i smak całkiem ok. Natomiast niepokoi mnie praca pompy i ciśnienie robocze. Proszę o pomoc.

Załączam filmiki z ekstrakcji Ariadny
https://www.dropbox.com/s/ej5pa9tn6ng7c99/VID_20210502_153408.mp4?dl=0
https://www.dropbox.com/s/vfvk0cms42xkjd7/VID_20210502_153425.mp4?dl=0

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4490 dnia: 02 Maj 2021, 19:01:45 »
Na filmiku słychać jakby przerwy w pracy pompy. Ani w Anicie Rodziców ani Annie mojego szwagra pompa nie pracuje w ten sposób. Nie spotkałem się z taką usterką ale to co przychodzi mi do głowy to przerwanie w obwodzie elektrycznym (coś nie kontaktuje), przerwanie w dolocie wody ewentualnie usterka pompy lub jej zabezpieczenia termicznego.
Raczej nie będzie to zbyt drobne zmielenie-ono, ze względu na OPV objawia się jednak trochę inaczej..
« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2021, 19:12:20 wysłana przez skansen »

Tottoro

• Gość
« Odpowiedź #4491 dnia: 02 Maj 2021, 20:04:04 »
Dziękuję za odpowiedź.

Nie jestem pewien, czy chodzi o przerwanie obwodu. Bez oporu pompa pracuje normalnie. Dopiero przy ekstrakcji tak się dzieje.
Przy grubszym przemiale pompa pracuje "płynnie", no tylko, że do filiżanki leci lura.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. w simie niepokojącą. Po dłuższym wygrzewaniu ekspresu, tak powiedzmy po ponad godzinie, po uruchomieniu pompy mija dobrych kilka sekund nim zacznie lecieć woda z prysznica. Tak jakby woda odparowała z boilera. Nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, ze tak być nie powinno.

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #4492 dnia: 03 Maj 2021, 00:28:24 »
Na finałach World Barista Championship można dopatrzeć się różnych uzysków w szerokich widełkach czasowych, od 20 do 40 sekund.

No tak, pierwszy strumień może okazać się  kwaśny,  więc podstawiamy  filiżankę dopiero po paru sekundach od rozpoczęcia ekstrakcji i  w ten sposób maskujemy problem. A jak wcześniej zdejmiemy filiżankę spod wylewki to ewentualnie unikamy  goryczy charakterystycznej dla końca ekstrakcji.  Znane sztuczki baristów.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4493 dnia: 04 Maj 2021, 13:35:34 »
Po dłuższym wygrzewaniu ekspresu, tak powiedzmy po ponad godzinie, po uruchomieniu pompy mija dobrych kilka sekund nim zacznie lecieć woda z prysznica. Tak jakby woda odparowała z boilera. Nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, ze tak być nie powinno.
Sprawdziłem w Anicie moich Rodziców i po długim wygrzewaniu tak się nie dzieje. Nie sądzę, żeby woda wyparowała, prędzej mogła ujść dyszą pary. Ale wtedy byłoby widać krople.
Jeśli ekspres nie jest zaplombowany i na gwarancji to zajrzałbym do środka i przyjrzał się przede wszystkim rurkom i połączeniom elektrycznym. Oczywiście stosując zasady BHP.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #4494 dnia: 04 Maj 2021, 15:56:09 »
Na finałach World Barista Championship można dopatrzeć się różnych uzysków w szerokich widełkach czasowych, od 20 do 40 sekund.

No tak, pierwszy strumień może okazać się  kwaśny,  więc podstawiamy  filiżankę dopiero po paru sekundach od rozpoczęcia ekstrakcji i  w ten sposób maskujemy problem. A jak wcześniej zdejmiemy filiżankę spod wylewki to ewentualnie unikamy  goryczy charakterystycznej dla końca ekstrakcji.  Znane sztuczki baristów.

Napiszesz coś więcej? Pracuje jako barista od lat i nigdy o tym nie słyszałem, a brzmi to co najmniej głupio. Czas jest najmniej ważną zmienną przy espresso. Znaczyłoby to, że należy podłożyć filiżankę od 10-20 sekundy, żeby uzyskać słodki napar :D
Kawy na WBC są bardzo specyficzne i wcale się nie dziwie, że jest duży rozstrzał.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4495 dnia: 04 Maj 2021, 16:04:25 »
Wiesz, to są "znane sztuczki baristów" ale nikt czegoś takiego nie robi na WBC. Też się zastanawiałem po co ten wpis?

Tottoro

• Gość
« Odpowiedź #4496 dnia: 04 Maj 2021, 19:53:40 »
Sprawdziłem w Anicie moich Rodziców

Rzeczywiście z dyszy do spieniania jest spory wyciek. Muszę w weekend rozkręcić i obejrzeć kranik.

Co do pierwszego zgłaszanego problemu, to najwyraźniej był zbyt drobny przemiał. Zwiększyłem dozę jednocześnie pogrubiając nieznacznie gradację i teraz jest w porządku.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4497 dnia: 04 Maj 2021, 22:12:45 »
Ja bym pierwszy problem zweryfikował na ślepym sitku. Może jest problem z OPV. Pompa nie powinna tak pracować.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4498 dnia: 09 Maj 2021, 11:26:29 »
Wrzuciłem tu trochę podstaw, dotyczących przygotowania espresso.
Może komuś się przyda:

https://www.konesso.pl/Parzenie-kawy-w-ekspresie-kolbowym-Czesc-I-Podstawy-blog-pol-1620292848.html

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4499 dnia: 09 Maj 2021, 14:20:19 »
Wrzuciłem tu trochę podstaw, dotyczących przygotowania espresso.
Może komuś się przyda:

https://www.konesso.pl/Parzenie-kawy-w-ekspresie-kolbowym-Czesc-I-Podstawy-blog-pol-1620292848.html

Bardzo fajnie napisane!!!

Widzę jedną nieścisłość - na początku piszesz że espresso to 45ml a potem podajesz przepis na 32g... i tak wiem, że gramy i ml to nie to samo ;)

cała reszta - fajnie napisana
spodobał mi się zwłaszcza opis regulacji młynka - myślę, że początkującemu bardzo to ułatwi!!! a także WDT - oszczędzi to dużo problemów z przygotowaniem - szkoda, ze jeszcze nie zasugerowałeś tamperów typu Kazak - są dużo łatwiejsze na początku
Never Give UP †

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi