Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552337 razy)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1755 dnia: 14 Kwiecień 2017, 10:52:46 »
Skręciłeś sporo młynek a czas się zwiększył tylko o 3 sekundy ? Za słabo ubijasz i/lub więcej kawy wchodzi do sitka które masz.

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #1756 dnia: 14 Kwiecień 2017, 11:00:38 »
Próbuj dalej, najwyraźniej jeszcze drobniej trzeba kawę zmielić. W jakim stanie są żarna?
Żarna są praktycznie nowe - nie widać na nich żadnych śladów zużycia - młynek zmielił podobno 1 kg kawy (i drugi wczoraj...  222). Z tym jeszcze drobniej to jest taki kłopot, że jestem już bardzo blisko styku żaren...

Skręciłeś sporo młynek a czas się zwiększył tylko o 3 sekundy ? Za słabo ubijasz i/lub więcej kawy wchodzi do sitka które masz.
Też mnie to dziwi. Spróbowałem z silniejszym ubijaniem, ale to nic nie dało. Z kolei, jeśli chodzi o dozę to przy takiej grubości przemiału, 17 g kawa odbija się na prysznicu, a przy 18 g nie mogę dopiąć kolby.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
« Odpowiedź #1757 dnia: 14 Kwiecień 2017, 11:10:26 »
To dziwne. Wydaje się, że wszystko robisz dobrze. Może zamiast marnować kolejne porcje kawy, zamów nowe żarna. Te muszą być tępe. To niemożliwe, żeby być 1/10 obrotu od styku żaren i mieć przelew w 15 sekund. Chyba, że coś jest nie tak z młynkiem (brak osiowości).

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1758 dnia: 14 Kwiecień 2017, 11:36:33 »
Kupiłem co prawda używany, ale miał być prawie nowy. Facet twierdził, że przemielił nim 1 kg kawy. Faktycznie wygląda jak nowy - zero śladów użytkowania. Żarna też i w dotyku ostre... Muszę jeszcze popróbować, bo nie dopuszczam myśli, że coś z młynkiem jest nie tak...

Offline ziarenko

« Odpowiedź #1759 dnia: 14 Kwiecień 2017, 11:40:42 »
A ta Ariadna to była świeża prosto z Mastroantonio, czy może kupiłeś w innym sklepie ?

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1760 dnia: 14 Kwiecień 2017, 11:44:52 »
Bezpośrednio od Antonia, palona pod koniec marca.
Zastanawiam się nad usunięciem tego plastiku przy ujściu z młynka. Z tego, co wiem, to ma zapobiegać zbrylaniu, ale to na nim zostaje najwięcej kawy. Można go łatwo odkręcić. Co o tym myślicie?
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2017, 12:00:36 wysłana przez mathos »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1761 dnia: 14 Kwiecień 2017, 12:05:43 »
Nowe żarna też mają swoje narowy. Wielokrotnie na forum przewija się twierdzenie, że kilka kilogramów trzeba przepuścić aby żarna się ustabilizowały.
I w zależności od retencji młynka, czasami aż 3-4 przemiały są potrzebne aby otrzymać stopień zgodny z ustawieniem. Dlatego nie ma się co spieszyć z kręceniem skalą, bo efektem jest najczęściej bezproduktywne zużycie kilograma ziaren w jedno popołudnie. I rosnąca frustracja.
Przeżywałem to we fiorku f4 tuz po kupnie. Trzeba jednak więcej cierpliwości i trochę mniej alchemicznego podejścia by nie oszaleć od sekund i gramów.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1762 dnia: 14 Kwiecień 2017, 12:16:38 »
Bezpośrednio od Antonia, palona pod koniec marca.
Zastanawiam się nad usunięciem tego plastiku przy ujściu z młynka. Z tego, co wiem, to ma zapobiegać zbrylaniu, ale to na nim zostaje najwięcej kawy. Można go łatwo odkręcić. Co o tym myślicie?
To nie pomoże bo z tego co piszesz masz zbyt gruby przemiał. Rozumiem, że wcześniej miałeś inny młyn? Masz porównanie grubości, faktycznie przemiał masz dużo grubszy nawet na bardzo skręconym młynku niż wcześniej?
Jeżeli przemiał masz dobry, to możesz jeszcze szukać przyczyn w złej dystrybucji. Zawsze możesz spróbować WDT, na co dzień ciężkie ale na raz przynajmniej wykluczy Ci jakiś duży problem ze zbrylaniem i złą dystrybucją i ułatwi dalszą diagnostykę.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #1763 dnia: 14 Kwiecień 2017, 12:52:52 »
Zrób filmik, może wtedy uda się bardziej pomóc.

Nowy młynek, nieustabilizowane żarna itp. - ok, ale i tak powinno się dać zmielić kawę na tyle drobno żeby zapchać ekspres.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1764 dnia: 14 Kwiecień 2017, 14:54:24 »
Stawiam na lakoniczne ubicie. A czy tamper wypełnia w całości sitko?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1765 dnia: 14 Kwiecień 2017, 19:09:23 »
Wyczyściłem młynek ustawiłem grubość mielenia na 5 (120 odpowiada pełnemu obrotowi, przy 0 słychać pierwszy metaliczny zgrzyt stykających się żaren, a więc 5 to 4% pełnego obrotu) i zrobiłem strzał. 50ml w 17s... Efekt w filiżance:
IMG_20170414_181124.jpg
W smaku przeważa kwas, kwas i jeszcze raz kwas. Kolba po ekstrakcji:
IMG_20170414_181201.jpg
Ciastko rozpadło się po wypadnięciu z sitka.
Rozumiem, że wcześniej miałeś inny młyn? Masz porównanie grubości, faktycznie przemiał masz dużo grubszy nawet na bardzo skręconym młynku niż wcześniej?
Mam wrażenie, że mój GRAEF CM800 nie mielił tak drobno, jak teraz, ale wtedy nie zwracałem na to takiej uwagi, więc może nie zapamiętałem dobrze...
Zrób filmik, może wtedy uda się bardziej pomóc.
Co na tym filmiku? Namielanie do kolby i ekstrakcję?
Stawiam na lakoniczne ubicie. A czy tamper wypełnia w całości sitko?
Tak, tamper jest dobrze dopasowany. Próbowałem już ubijać słabiej i mocniej przy tej samej dozie, ale nie zauważyłem żadnej poprawy.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2017, 19:12:32 wysłana przez mathos »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #1766 dnia: 14 Kwiecień 2017, 19:12:26 »
Za grube mielenie, na oko. Słabe ubicie, skoro się rozpada.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1767 dnia: 14 Kwiecień 2017, 19:13:45 »
Ile waży namielona kawa?

Edycja:
Już widzę, 17g. Zrób zdjęcie jak wygląda dystrybucja kawy tuż przed tampingiem.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2017, 19:17:27 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1768 dnia: 14 Kwiecień 2017, 19:20:15 »
Za grube mielenie, na oko. Słabe ubicie, skoro się rozpada.
Czy mogłem popełnić jakieś błędy przy składaniu młynka? Nie rozumiem, co może być przyczyną zbyt grubego przemiału, skoro jestem tak blisko styku żaren.
Ile waży namielona kawa?

Edycja:
Już widzę, 17g. Zrób zdjęcie jak wygląda dystrybucja kawy tuż przed tampingiem.

Marek.

17s trwała ekstrakcja, a kawy namieliłem 16,5g. Zrobię jak położę dzieciaki spać. Jeszcze coś sfotografować?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #1769 dnia: 14 Kwiecień 2017, 21:17:32 »
Ariadna u mnie wyszła, więc nie podpowiem. Świta mi, że musiało być jej dużo w sitku, zdecydowanie mocno zmielonej i wymagała mocnego ubicia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi