Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1548829 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6780 dnia: 21 Grudzień 2024, 17:54:39 »
Ty masz eureka mignon specialita, prawda? To jest dość dziwne co piszesz , bo skalą tam się kręci w kółko. Punkt zero to miejsce, w którym stykają się żarna. Nie musi być wcale przy 0 na skali. Jeśli chcesz to sprawdzić to bez ziaren w młynku, (Uwaga, zanim zaczniesz skręcać zacznij liczyć przesunięcie na skali) włączasz go i skręcasz skalę aż uslyszysz metaliczne ocieranie, wtedy odkręcasz w stronę grubszego i masz swój punkt zero. Jeśli chcesz wrócić potem do miejsca z którego zaczynałaś, to musisz liczyć o ile na skali się przesunęłaś, a może to być więcej niż jeden obrót

Tu są kursy o których wspominałem:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10089.msg215466#msg215466
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2024, 19:12:40 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6781 dnia: 21 Grudzień 2024, 18:50:44 »

Offline elku87

• Ekspres: Lelit 62 Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #6782 dnia: 21 Grudzień 2024, 19:38:15 »
Ty masz eureka mignon specialita, prawda? To jest dość dziwne co piszesz , bo skalą tam się kręci w kółko. Punkt zero to miejsce, w którym stykają się żarna. Nie musi być wcale przy 0 na skali. Jeśli chcesz to sprawdzić to bez ziaren w młynku, (Uwaga, zanim zaczniesz skręcać zacznij liczyć przesunięcie na skali) włączasz go i skręcasz skalę aż uslyszysz metaliczne ocieranie, wtedy odkręcasz w stronę grubszego i masz swój punkt zero. Jeśli chcesz wrócić potem do miejsca z którego zaczynałaś, to musisz liczyć o ile na skali się przesunęłaś, a może to być więcej niż jeden obrót

Tu są kursy o których wspominałem:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10089.msg215466#msg215466

Tak punkt zero ustawiłem akurat w moim przypadku trafiło się że był na zerze i tutaj regulacja pod espresso tylko 0-1 wyżej to już mega grubo mieli ... więc może coś tu z młynkiem jest problem
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2024, 19:42:44 wysłana przez elku87 »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #6783 dnia: 21 Grudzień 2024, 20:47:54 »
hmm, trudno tak zdalnie powiedzieć, jeśli wszystko robisz poprawnie i ubijasz z siłą przynajmniej 10 kg, to powinno być ok. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, albo ta kawa wymaga bardzo drobnego mielenia, albo żarna mogą nie być równolegle względem siebie, może trzeba je skorygować. Musiałbyś zrobić test markerem.

Może ktoś używający Speciality się wypowie co do standardowego ustawiania grubości przemiału.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2024, 20:52:18 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6784 dnia: 21 Grudzień 2024, 21:01:50 »
Żarna się wymienia co jakiś czas. Warto.

Offline elku87

« Odpowiedź #6785 dnia: 21 Grudzień 2024, 21:11:43 »
Mlynek akurat nowy zakup,  także wątpię ze problem z zarnami, jutro rano się pobawię z mieleniem od 0 plus , zobaczymy jaki efekt da

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #6786 dnia: 21 Grudzień 2024, 22:28:14 »
Od nowości mogą mieć bicie, nawet w młynkach za kilkanaście tysięcy się zdarza, jak będziesz mieć chwilę, to możesz sprawdzić. Na razie próbuj z tym co masz. Gdzieś wrzucałem jakiś czas temu link do filmu a propos kalibracji Mignona.

Jeśli w sitku masz trochę zapasu miejsca przed ubiciem, to możesz zwiększyć dozę do 19 g.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #6787 dnia: 21 Grudzień 2024, 22:30:35 »
Zmiel, wysyp na kartkę papieru. Ocenisz, czy jest równomierne.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline elku87

« Odpowiedź #6788 dnia: 22 Grudzień 2024, 09:35:50 »
Dziaj po kilku próbach opanowałem kwasowość, jak na brazyliane jest całkiem fajnie. Ale chyba dozę zwieksze na 19g, widzę że ciastko aktualnie ma małe bagienko plus rozpada się .. I w sumie jeszcze jest spora ilość kremy takiej mam wrażenie mocno napowietrzonej..

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6789 dnia: 22 Grudzień 2024, 10:33:22 »
I w sumie jeszcze jest spora ilość kremy takiej mam wrażenie mocno napowietrzonej..

:lol2:

Crema jest efektem napowietrzenia. Gdybyś użył zwietrzałej kawy, nie byłoby cremy.

Offline elku87

« Odpowiedź #6790 dnia: 22 Grudzień 2024, 11:08:11 »
Hehe , dobra po prostu mi się jej za dużo widziało w stosunku do kawy ... ale szczerze jak ustawiłem dzisjaj grubość mielenia to się zdziwiłem bo dosłownie może 1 mm od zera mam go ustawionego... nie wiem czy coś nie tak jednak z tą regulacja ... bo to dość uciążliwe. 

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6791 dnia: 22 Grudzień 2024, 11:30:23 »
1 mm od zera mam go ustawionego...

OK, czyli od punktu styku żaren, tak? Czy do hoppera wsypujesz odważone porcje czy jest w hopperze większa ilość ziaren?

Offline elku87

« Odpowiedź #6792 dnia: 22 Grudzień 2024, 11:33:08 »
Tak 1mm od punktu styku zaren , wsypuje odmierzona ilość ziaren

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6793 dnia: 22 Grudzień 2024, 11:38:12 »
wsypuje odmierzona ilość ziaren

I tutaj jest pies pogrzebany. Dlatego ustawienia młynka muszą być aż tak bliskie styku żaren. Małe w dodatku żarna też sprzyjają temu efektowi. Wrzuć do hoppera co najmniej 100g kawy i wtedy kombinuj. Pilnuj poziomu kawy w hopperze tak, by było jej co najmniej parę cm ponad żarnami -- tak, by nie doszło do popcorningu, by nie dopuścić do tego, że ostatnie zmielone ziarna fruwają sobie w powietrzu ;).

Młynek Twój jest młynkiem on-demand -- jest gotowy do pracy i nieźle radzi sobie z pracą, gdy w hopperze jest kawa a nie tylko mała garść ziarenek. Metoda którą stosujesz wymaga użycia młynka single-dose -- takie młynki mają specjalne konstrukcje, by cały czas ich komora żaren była sprawnie opróżniana po zakończeniu mielenia i by zminimalizować popcorning oraz negatywne aspekty elektrostatyczne. W młynkach on-demand zawsze zostaje parę gram kawy -- trzeba o tym pamiętać, dokonując korekty ustawień młynka.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2024, 11:47:45 wysłana przez Antonio »

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #6794 dnia: 22 Grudzień 2024, 15:17:35 »
Wróciłem ostatnio do ciemnego palenia, zmęczony już jasnym i szukam najlepszego smaku  [emoji38]

Jakie ustawienia najbardziej Wam siedzą do ciemnego palenia ?

Mam aktualnie to: https://www.coffeedesk.pl/product/1848/Audun-Coffee-Cuba-Espresso-Blend-1Kg
Piłem kiedyś w Sopocie i zapytałem jak maja to ustawione to mówili, że schodzą poniżej 1:2 ratio.
Jak czytałem o ciemnym paleniu to bardzo dobrze sprawdza niska temperatura, krótkie ratio.

Najlepszy  smak jaki uzyskałem to 90 stopni, z 17g uzysk 33g w 24 s. Pierwsza kropla pojawia się po 8-10s.
Smakuje lepiej niż na wcześniejszych 93 stopniach i uzysku 36g z 18g w 28s ALE dalej mi czegoś brakuje.

Najlepszy smak miałem po zasypaniu gdy pierwsza kropla pojawiała się już po 6s. Wtedy nie było ani gorzkie ani kwaśne, było idealne.

Poczytałem trochę i faktycznie kilka osób pisało, że i szybciej pojawi się pierwsza kropla tym lepiej dla ciemnego palenia.

Będę chciał celować w 30g z 17g i 25s całkowitej ekstrakcji.

Jakie są Wasze polecenia co do ciemnego palenia czy tych ziaren jeśli ktoś miał okazję je testować ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi