Nie wiedziałem czy powinienem zakładać nowy wątek, czy kontynuować tasiemca, więc żeby nie drażnić adminów mnożeniem wątków, na początek napiszę tutaj.
Jakiś miesiąc temu kupiłem Silvię i młynek Gaggia MDF. Młynek skalibrowałem, tak że przy 1 żarna zaczynają ocierać o siebie.
Silvii dołożyłem PIDa - temperatura na bojlerze ok 104C , a w kolbie ok 91-92C. Kawa to Ariadna palona końcem stycznia.
Do podwójnego sitka precyzyjnego 14/20g sypałem od 15g do 19.5g. W ostatnich testach 19.5g.
po preinfuzji 2.5s, odczekaniu 2.5s, i ekstrakcji 25s przy mieleniu na '4' otrzymuję z tego ok 38.5g naparu.
W sumie niezależnie od tego czy uzyskuję 30g czy 55g smak jest niestety bardzo gorzko-cierpki.
filmik z ekstrakcji :
Ciastko wychodzi w całości, suche.
Eksperymentowałem też trochę z temperaturami, ale na razie jedynie 80C lub 92C na grupie.
Kawa nadaje się tylko do posłodzonego cappucino, a i tak pozostawia gorzki posmak w ustach.
Tunelowania raczej nie stwierdzam, ale fotki są poniżej.
Czy możecie podpowiedzieć czego mogę spróbować?