;

Autor Wątek: Spotkanie forumowe - Gdańsk  (Przeczytany 6009 razy)

Online krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3676
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Spotkanie forumowe - Gdańsk
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Grudzień 2019, 15:19:09 »
Nie miałem czasu próbować wsystkiego. Zrobiłem sobie mały cupping 2 kaw od Pawła i dwóch od Manufaktury Kawy.
Z MK Kolumbia La Claudina i Etiopia Guji
Z TN Kostaryka El Tirra i Etiopia Sidamo Chirre.

Claudina dla mnie wydała się nierozwinięta, płaska, mocno kwaskowa.
Etiopia Guji (natural) przyjemna, owoce leśne i kwiatki.
Etiopia Chirre bardzo delikatna i zbalasnowana cytrusy, herbata czarna i kwiatki. mam wrażenie że ciekawa byłaby jako espresso.
Kostaryka El Tirra (natural) bardzo intensywne aromaty czarnych małych winogron (bodajże odmiana Nero), landrynki, rum.

Dla mnie z tej czwórki najciekawsza Kostaryka od Pawła. Bardzo przyjemna. Etiopie rzeczywiście nie były specjalnie wyraziste, poza tym trudno im coś zarzucić.  Piłem w tym roku wiele ciekawszych kaw z Etiopii. Kawy z Kenii nie mam bo lubię pić je tylko latem.

Co do jakości kaw z różnych zakątków świata, to też mam wrażenie, że cały czas się poprawiają. Aczkolwiek już ładnych parę lat temu najciekawsze kawy jakie piłem bywały z Kolumbii, Gwatemali, Salwadoru, Kostaryki, Peru. Szczególnie Ameryka Środkowa i Południowa zdają się dynamicznie rozwijać. Byłem też na kilku cuppingach z samymi kawami brazylijskimi i na prawdę niektóre z kontrolowanych fermentacji i naturali były świetne.



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi