Autor Wątek: Nivona 779 - chęć zmiany na nespresso lub kolbe  (Przeczytany 5718 razy)

skansen

• Gość
Odp: Nivona 779 - chęć zmiany na nespresso lub kolbe
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Listopad 2019, 10:01:01 »
Druga sprawa jest taka, ze nie wyobrazam sobie dzwonka do drzwi, wpadajacych znajomych i sytuacji "kawy?", "tak chcemy", OK to zamknac mordeczki i czekac 30 minut bo Stary teraz bedzie nagrzewał ekspress, czlowieku to daj nam wody i dupy sobie ta kawa nie zawracaj, wypijemy na miescie - wiecie ile razy cos takiego slyszalem przy Gaggi?.
Ten problem rozwiązałem w ten sposób, że jak jestem w domu nie wyłączam ekspresu... Wolę to niż nawet 5 minut czekania... Zużycie prądu wcale nie jest przez to dramatyczne...

Termoblok sam się nagrzeje (czas nagrzewania jest 1,5 min) ale rozgrzana musi być także grupa kawowa i kolba. Chyba, że nie zależy Ci na tym aby ta pierwsza kawa była prawidłowym espresso. Coś do filiżanki poleci. Niekoniecznie z odpowiednią konsystencją i cremą na kawie.

Ale nawet to coś będzie wg mnie lepsze niż kawa z nespresso.

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Listopad 2019, 10:05:51 »
Uśmiałem się czytając takie wypowiedzi stwierdzam kategorycznie, że jednak jesteś chyba ignorantem. Sądzę, że tu na forum jest mnóstwo ludzi którzy uprawiają sport no ale przecież Ty jesteś lepszy bo wstajesz rano, nie zakładasz kapci tylko idziesz biegać koniec świata.
Nie wiem dlaczego inni tracą czas na tłumaczenie Ci czegokolwiek.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Listopad 2019, 10:11:36 »
Nie biore prysznica przed bieganiem przy treningiem na dworzu - nie ma to zadnego logicznego uzasadnienia, ja rozumiem, ze wiekszosc ludzi tutaj wstaje rano, zaklada kapcioszki i sie kreci po domu nie zwazajac na czas nagrzewania, ale mamy tutaj inny przypadek, nie pomoze rada z wlacznikami wifi czy algorytmami czasowymi, ma byc po prostu praktycznie, @Janusz rozumiem, że zaden z modeli ASCASO nioe jest w stanie nagrzac sie w powiedzmy 5 minut?. Druga sprawa jest taka, ze nie wyobrazam sobie dzwonka do drzwi, wpadajacych znajomych i sytuacji "kawy?", "tak chcemy", OK to zamknac mordeczki i czekac 30 minut bo Stary teraz bedzie nagrzewał ekspress, czlowieku to daj nam wody i dupy sobie ta kawa nie zawracaj, wypijemy na miescie - wiecie ile razy cos takiego slyszalem przy Gaggi?.
Kolego zaplanuj sobie drogę biegania koło jakiejś kawiarni i masz z czapy. Nie musisz dziękować za wydatki jakich Ci oszczędziłem, nie mówiąc o czasie.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Listopad 2019, 10:14:14 »
Caravelka kup, lejesz wrzątek z czajnika i w 3-5 min jest rozgrzany.
Albo zrezygnuj z porannego espresso na rzecz tabletek z kofeiną...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Listopad 2019, 10:17:52 »
Pewnym rozwiązaniem jest to co już wcześniej proponowałem - skorzystanie z opcji saszetek POD. Wszystkie modele ASCASO mają na wyposażeniu sitka do saszetek POD. Dostępne są także wersje wyłącznie na saszetki POD z tzw. ramieniem stałym. Trafiają się także używane ekspresy wyłącznie na saszetki. Nie wymagają one tak długiego czasu nagrzewania. W 5 minut możesz zrobić espresso. Saszetki POD (E.S.E.) są dostępne od różnych producentów. Możesz więc próbować różnych kaw.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline bols86

• Ekspres: Gaggia Classic 2018
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Listopad 2019, 11:07:54 »
@Janusz natknąłem sie na informacje, ze Ascaso Steel Prof Duo PID 2017 nagrzewa się w około 2 – 3 minuty, natomiast grupa oraz kolba są gorące po około dziesięciu minutach. Świetny wynik, zwłaszcza gdy osadzimy go w kontekście porannej kawki, prawda?. Jak tutaj to sie ma do rzeczywistosci, czy mozesz sie do tego odniesc prosze?.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Listopad 2019, 11:14:16 »
Wynika to z naszych pomiarów dokonanych na serwisie. Jest jednak jeden warunek - dokonywanie spustów wody w trakcie nagrzewania. Bez tych spustów jest to 15 minut. I dotyczy to wszystkich modeli z termoblokiem, nie tylko DUO PID.

Offline bols86

« Odpowiedź #22 dnia: 13 Listopad 2019, 11:17:21 »
Uśmiałem się czytając takie wypowiedzi stwierdzam kategorycznie, że jednak jesteś chyba ignorantem. Sądzę, że tu na forum jest mnóstwo ludzi którzy uprawiają sport no ale przecież Ty jesteś lepszy bo wstajesz rano, nie zakładasz kapci tylko idziesz biegać koniec świata.
Nie wiem dlaczego inni tracą czas na tłumaczenie Ci czegokolwiek.
@Mader co Twoja wypowiedz wniosla do tego posta?, nic - ale jasne, bij piane i nabijaj licznik postami, proponuje odpalc kolbe i policzyc w spokoju do 1800 po czym zrobic kawe w celu rozładowania.
Nie biore prysznica przed bieganiem przy treningiem na dworzu - nie ma to zadnego logicznego uzasadnienia, ja rozumiem, ze wiekszosc ludzi tutaj wstaje rano, zaklada kapcioszki i sie kreci po domu nie zwazajac na czas nagrzewania, ale mamy tutaj inny przypadek, nie pomoze rada z wlacznikami wifi czy algorytmami czasowymi, ma byc po prostu praktycznie, @Janusz rozumiem, że zaden z modeli ASCASO nioe jest w stanie nagrzac sie w powiedzmy 5 minut?. Druga sprawa jest taka, ze nie wyobrazam sobie dzwonka do drzwi, wpadajacych znajomych i sytuacji "kawy?", "tak chcemy", OK to zamknac mordeczki i czekac 30 minut bo Stary teraz bedzie nagrzewał ekspress, czlowieku to daj nam wody i dupy sobie ta kawa nie zawracaj, wypijemy na miescie - wiecie ile razy cos takiego slyszalem przy Gaggi?.
Kolego zaplanuj sobie drogę biegania koło jakiejś kawiarni i masz z czapy. Nie musisz dziękować za wydatki jakich Ci oszczędziłem, nie mówiąc o czasie.
@Miklas dobry pomysł hehe, Panowie nie chce zebyscie mnie zle zrozumieli, ja po prostu nie lubie zalezniac swojego czasu od takich banalnych czynnosci jak oczekiwanie na kawe, 30 minut to dla mnie przesada, liczba nie do zaakceptowania i basta - wiesz prosze to uszanowac, dziekuje :).
Swoja droga, Nivona 779 pierwsze trzy kawy tez robila takie sobie, niby automat, ale tez potrzebował czasu na załapanie temperatury....
Wynika to z naszych pomiarów dokonanych na serwisie. Jest jednak jeden warunek - dokonywanie spustów wody w trakcie nagrzewania. Bez tych spustów jest to 15 minut. I dotyczy to wszystkich modeli z termoblokiem, nie tylko DUO PID.
@Janusz pomysle nad tymi 15 minutami, brzmia one lepiej niz 30 - widze tu spory zysk, czy sa inne ekspresy ktore sa w stanie zejsc ponizej tego czasu?.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Listopad 2019, 11:34:51 »
Cafelat Robot - dla średnio i ciemno palonych kaw, potrzebujesz tylko wrzątku. Więc od pomysłu, że chcesz kawy, do jej wypicia minie pewnie koło 3-5 minut. (Gotowanie wody, mielenie, przygotowanie kawy w PF i parzenie).
Caravel - też mega szybko.
Aeropress -  podobny czas, najtaniej a do tego większa objętość kawy.
Z ekspresów kolbowych z pompą ciężko Ci będzie znaleźć coś szybciej gotowego do pracy niż proponuje Janusz w rozsądnych pieniądzach.
Najszybsze zawsze będzie Nespresso, ewentualnie system kapsułkowy Illy, droższy, ale moim zdaniem smaczniejszy.

Offline bols86

« Odpowiedź #24 dnia: 13 Listopad 2019, 12:13:10 »
Aeropressu uzywam po dzis dzien, bardzo sobie chwale ta metode, jest naprawde swietna. Problemem jest to, ze czasami istnieje potrzeba przygotowania mlecznej kawy, automat robil to za mnie, w ekspresie kolbowym bede musial zrobic to samemu co akurat mi pasuje, nespresso radzi sobie chyba z tymi wszytskimi rzeczami (poza przygotowaniem espresso) całkiem niezle - nie wiedzialem, ze Illy ma system kapusłkowy!.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Listopad 2019, 12:39:11 »
Ma:
https://www.mall.pl/ekspresy-kapsulki/illy-francis-x7-1-czarny?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=referral&utm_campaign=EB&utm_content=EB036&utm_term=1105942&ceneo

Robi to całkiem przyjemną małą czarną, nagrzewa się szybko, można nawet spienić mleko.

Minusy to oczywiście cena jednej kapsułki, ograniczona ilość kaw (chyba tylko Illy robi pod ten system) no i jakość naparu: moim zdaniem jest to dużo lepsze niż to co piłem z większości automatów, ale nie jest to poziom kolby.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Listopad 2019, 12:52:07 »
Nie do końca...Do każdego ekspresu ASCASO można dokupić kolbę na kaspułki Illy. :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Listopad 2019, 13:01:58 »
Próbowałeś kapsułki Illy z Basic?
Jak to smakuje vs POD?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Listopad 2019, 13:16:51 »
Próbowaliśmy i efekt jest lepszy niż z POD.

Offline JarekB

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Listopad 2019, 20:19:08 »
A czy picie espresso na czczo to dobry pomysł?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi