Autor Wątek: Młynek ceramiczny vs stalowy  (Przeczytany 38241 razy)

Offline MateuszM

• brak
  • Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Młynek ceramiczny vs stalowy
« dnia: 30 Październik 2019, 08:32:35 »
Przymierzam się do zakupu automatu siemensa no i wszystko już wiem co chce i jestem zdecydowany, ale zastanawiam się jeszcze nad młynkiem czy nie lepiej stalowy? a siemsnów coś ze stalowym nie widzę, tylko ceramiczne. Czy to prawda, że stalowe lepsze od ceramicznych, a dokładniej bardziej wytrzymałe? Poniższy artykuł zdecydowanie przemawia za stalowym. Ponad 3 tys myślę wydać więc to dużo i nie chciałbym zrobić gafy. Zdecydowałem się na siemensa bo w pracy około 80 kaw dziennie robi i jest OK, więc sprawdzony.

Dziennie będzie robionych około 5-8 kaw.

Cytuj (zaznaczone)
Młynek ceramiczny czy stalowy? Który z nich wybrać? Młynek żarnowy ma dwa podtypy. Wielu kawoszy zastanawia się zatem czy wybrać młynek ceramiczny czy młynek stalowy. Jeśli chodzi o przeciętny ekspres do kawy, młynek ceramiczny pojawia się w nim częściej; coraz więcej osób decyduje się jednak na kupno osobnego ręcznego młynka, by mieć pewność, że wszystkie jego parametry są odpowiednie. Często wybór pada właśnie na młynek stalowy (przykładowe modele młynków do kawy >>), coraz częściej pojawia się on również jako integralna część ekspresu do kawy. Niektóre osoby uważają, że młynek żarnowy ceramiczny w ekspresie jest lepszą opcją niż młynek stalowy – wiąże się to z mylnym przekonaniem, że młynek stalowy może się nagrzewać w trakcie pracy. To błędne myślenie: wyniki testów temperatury wskazują na fakt, że pracy obydwu młynków towarzyszy podobna temperatura. Młynek stalowy nie jest również, wbrew pozorom, głośniejszy niż młynek ceramiczny, ponieważ elementy urządzenia nie stykają się ze sobą bezpośrednio w trakcie pracy. Co w takim razie przemawia na korzyść stali w sporze młynek ceramiczny vs młynek stalowy? Przede wszystkim – trwałość. Młynek ceramiczny niestety nie jest aż tak trwały (a co za tym idzie – wydajny) jak młynek stalowy. Warto wziąć to pod uwagę, wybierając ekspres do kawy. Młynek ceramiczny, choć zdecydowanie lepszy niż udarowy, może łatwo ulec zniszczeniu, gdy do środka urządzenia przez przypadek dostanie się mały przedmiot. Dlatego mając na uwadze kupno ekspresu, warto wybrać taki, który posiada wbudowaną wersję stalową, znacznie trwalszą niż młynek ceramiczny. Choć taka dbałość o szczegóły może wydawać się przesadna, bariści przypominają, że sprzęt jest wyjątkowo ważny przy parzeniu dobrej kawy – a jeśli już uda nam się znaleźć idealny, powinien nam posłużyć przez długie lata. Bez względu na to, czy wybierzesz młynek ręczny czy ekspres z integralną częścią do mielenia – poświęć nieco uwagi temu, jak działa ten najważniejszy w procesie parzenia kawy sprzęt!
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2019, 09:09:26 wysłana przez MateuszM »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Młynek ceramiczny vs stalowy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Październik 2019, 14:46:49 »

automatu siemensa (...) Czy to prawda, że stalowe lepsze od ceramicznych,

W automacie nie zauważysz różnicy, ekspres padnie zanim zajeździsz młynek.

Offline sccoty Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Strada Gr1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, Mazzer Major Timer Mod
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Październik 2019, 15:51:01 »
Zależy jaki ekspres ;) ale fakt co fakt różnicy w smaku większej nie ma

Offline xcracerpl

• Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, Bialetti z E&B Lab, tygielek, mizudashi, Brewista Smart Dripper, Chemex
  • Młynek: C40 MK4, Quito, Wilfa
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Październik 2019, 16:02:58 »
Cytat: piomic

No nie do końca. Jestem właśnie po serwisie Jury, która dzielnie obsługuje dwudziestoosobowe biuro. Żarna zużyły się do takiego stanu, że ciastko przypominało grubością przemiał z dripa ;) Ale ekspres działał i daleko mu do bycia zajeżdżonym a robi ok. 5000kaw rocznie od trzech lat. Tyle, że wraz ze zużywaniem się części eksploatacyjnych jakoś parzonej kawy spadała.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Październik 2019, 21:45:57 »

automatu siemensa

No nie do końca. Jestem właśnie po serwisie Jury,

A zauważasz różnicę między Jurą a Siemensem? Bo chyba jest spora.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Październik 2019, 22:36:59 »
zastanawiam się jeszcze nad młynkiem czy nie lepiej stalowy?
O wiele ważniejsza jest ilość ustawień niż to z czego żarna są wykonane. Fajnie byłoby mieć tych ustawień bliżej nastu niźli tylko: drobno, średnio, grubo. Kawa wymaga odrobinę precyzji aby dobrze się parzyć.

Offline MateuszM

• brak
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Październik 2019, 08:41:15 »
Podsumowując, Rozumiem, że nie ma większego znaczenia czy to ceramiczny czy stalowy młynek, tak ? OK

Co do ilości kaw wykonanych przez ekspres automatyczny siemensa. Skoro w pracy prawie 100 sztuk jest robionych dziennie i śmiga bez problemu to dla dwóch osób w domu powinno lekko ponad 10 lat  :diabelek:

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Październik 2019, 09:23:02 »
automatu siemensa
No nie do końca. Jestem właśnie po serwisie Jury,
A zauważasz różnicę między Jurą a Siemensem? Bo chyba jest spora.

Taka właśnie obcesowość powoduje, że polskie fora są mało przyjazne dla użytkowników. Czytam różne zagraniczne fora tematyczne i nie spotykam się z taką pogardą dla innych. Czy to może wpływ tematyki i nadmiaru kofeiny we krwi? Chociaż pewnie i w temacie o melisie już na trzeciej zakładce użytkownicy zaczęliby skakać na siebie.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Październik 2019, 09:40:50 »
Co do ilości kaw wykonanych przez ekspres automatyczny siemensa. Skoro w pracy prawie 100 sztuk jest robionych dziennie i śmiga bez problemu to dla dwóch osób w domu powinno lekko ponad 10 lat

Od kiedy macie ten ekspres w pracy? Kiedy minął termin obowiązywania gwarancji?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Październik 2019, 09:57:24 »
nie spotykam się z taką pogardą dla innych
Tu nie ma pogardy. Tu jest po prostu szczere i bezpośrednie wyrażanie się, żeby po prostu jak najszybciej "postawić do pionu", tudzież zwyczajnie wyprowadzić z błędu.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Październik 2019, 10:16:52 »
Rozumiem, że nie ma większego znaczenia czy to ceramiczny czy stalowy młynek, tak ? OK
Ja się nie zgodzę z szanownymi przedmówcami: automat czy maszyna do espresso, dripper, ręczny przelew, wszędzie dobry przemiał ma znaczenie. A żarna stalowe, są dużo ostrzejsze niż ceramiczne i dają lepszej jakości przemiał.
Nie bez powodu, od pewnego pułapu cenowego w młynkach spotykasz tylko żarna stalowe. Nie bez powodu polecamy ręczne młynki z żarnem stalowym a nie ceramicznym.
Więc, jeżeli możesz, szukaj i wybierz ekspres z żarnem stalowym oraz możliwością regulacji.

Offline MateuszM

• brak
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Październik 2019, 10:21:51 »
Tu nie ma pogardy. Tu jest po prostu szczere i bezpośrednie wyrażanie się, żeby po prostu jak najszybciej "postawić do pionu", tudzież zwyczajnie wyprowadzić z błędu.
No i jakieś wnioski? bo zadałem proste pytanie, a nie dostałem żadnej odpowiedzi. Nie wiem w ogóle po co ten dział ekspresy automatyczne. Nie mam czasu na zabawy w baristę i pieszczoty z ekspresem, ani wycieczki do pobliskiej kawiarni żeby napić się super kawy :kawa:. Jak będę na emeryturze to może pobawię się w baristę, ale teraz szkoda mi na to czasu. Z resztą będąc dziadkiem chyba też nie znajdę czasu bo będę wolał pobawić się z wnukami   [emoji106]

Offline MateuszM

• brak
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Październik 2019, 10:23:58 »
Co do ilości kaw wykonanych przez ekspres automatyczny siemensa. Skoro w pracy prawie 100 sztuk jest robionych dziennie i śmiga bez problemu to dla dwóch osób w domu powinno lekko ponad 10 lat

Od kiedy macie ten ekspres w pracy? Kiedy minął termin obowiązywania gwarancji?
Ponad rok - ilość kaw łatwo policzyć - jest ogromna i zapewne nigdy tylu nie wyrobie w swoim ekspresie.

Offline MateuszM

• brak
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Październik 2019, 10:30:51 »
Nie bez powodu, od pewnego pułapu cenowego w młynkach spotykasz tylko żarna stalowe. Nie bez powodu polecamy ręczne młynki z żarnem stalowym a nie ceramicznym.
Więc, jeżeli możesz, szukaj i wybierz ekspres z żarnem stalowym oraz możliwością regulacji.
OK. Dzięki za odpowiedź. Tylko problem, że siemensów ze stalowym nie ma. W takim razie będę musiał rozejrzeć się za inną marką tylko nie wiem czy coś znajdę żeby spełniało wszystkie moje wymagania, czyli:
- spieniacz do mleka - wężyk
- bardzo proste, automatyczne czyszczenie automatu
- dobra kawa ;)

No i nie wiem na co jeszcze warto zwrócić uwagę. No nic, w każdym bądź razie poszukam czegoś ze stalowym.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Październik 2019, 10:32:09 »
Zdecydowałem się na siemensa bo w pracy około 80 kaw dziennie robi i jest OK, więc sprawdzony.

Czy mówisz o tym samym modelu ekspresu (w pracy i do domu)?
Oprócz ilości parzonych kaw na zużycie ekspresu ma wpływ również upływ czasu. Nieprzypadkowo resursy wielu urządzeń podaje się w cyklach (w tym przypadku ilość zmielonych kaw) i czasie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi