Autor Wątek: WBC 2014  (Przeczytany 15026 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Czerwiec 2014, 14:08:31 »
Urok i otwartość 'robią robotę' ;)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Czerwiec 2014, 14:24:57 »
Rubens to naprawdę bardzo fajny i sympatyczny gość :) ..... kolega Antonia ;)
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Czerwiec 2014, 17:04:12 »
No właśnie zaskakuje mnie to 2. Miejsce w alternatywie Włocha
;-)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Czerwiec 2014, 17:12:49 »
ale dlaczego? u nich wbrew pozorom powstaje "front wyzwolenia alternatyw" który wyprowadza przelew na światło dzienne.
Jest tam kilka osób które naprawdę potrafią dobrze parzyć. I chyba tam nie ma takiego hipsterstwa :)
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Czerwiec 2014, 18:49:20 »
W Rzymie jest jakaś taka "alternatywna" kawiarnia? Mają swoje palarnie może?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Czerwiec 2014, 19:04:49 »
Palarni jest. Ale na alternatywe tam nie trafilem
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Czerwiec 2014, 20:57:15 »
No właśnie dopytuje o alternatywę, ewentualnie pod espresso, ale w pojmowaniu nie stricte przemysłowo włoskim ;-)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Czerwiec 2014, 21:41:44 »
Zapytaj Rubensa, Francesco....
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Czerwiec 2014, 22:18:37 »
A gdzie mi tam Rubens odpowie :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Czerwiec 2014, 14:25:48 »
Po powrocie o wszystkim opowiemy. Od 1-ego miejsca dzieliło Rubensa 3.5 punkta. W roasting challenge był 4-ty, a jego kawa druga.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Czerwiec 2014, 18:08:47 »
Regulamin Roasting Challange jest nieco dziwny. Celem nie jest ostateczny efekt w postaci najlepszej kawy w filiżance lecz precyzyjne wykonanie zaplanowanego wcześniej profilu palenia oraz precyzyjne określenie defektów w danej kawie... Można mieć za sobą najlepiej poprowadzony proces palenia i najlepszą filiżankę, a w ostatecznej punktacji zostać z tyłu. Bez sensu. Krótkie omówienie wyników i profile palenia są tutaj: https://www.cropster.com/world-coffee-roasting-competition-finals/

Jak wiadomo, piece z którymi zawodnicy mieli do czynienia są marki Giesen. Nowe maszyny na 5kg miały nowe panele sterowania z dotykowymi wyświetlaczami. Za pomocą paneli można było kontrolować moc palników, prędkość obrotową bębnów, prędkość obrotową wentylatora głównego. Maszyny były podłączone do komputerków z softwarem Cropster przy użyciu kabli ethernetowych i interfejsów sieciowych. Nie było tu zatem pomiarów innych niż za pomocą fabrycznych czujników PT100 i układów PLC pieców.

Wokół maszynerii do palenia kawy pojawiło się wiele nurtujących i ciekawych wątków. Na targach obok siebie można było znaleźć stoiska następujących producentów pieców: Giesen, Probat, Diedrich, Coffee Tech, Joper, San Franciscan, Genio, Loring, IMF... Każdy z tych producentów ma jakąś ideologię i wizję. Każda z maszyn ma plusy i minusy ;). Z pobieżnych rozmów na tematy techniczne wynika to, że najbardziej zaciekawił mnie Diedrich i Coffee Tech. Giesen/Probat/Joper/Genio to w zasadzie to samo, a Loring jest poza moim zasięgiem ;). Najprzyjemniej słuchało mi się wyjaśnień Amerykanina na stoisku Diedrich'a; ujmujące: rzeczowa wiedza i doświadczenie. Najtrudniej rozmawiało się właścicielami marek Giesen i Coffee Tech. Niektórzy prawie nic nie kumają; a niektórzy kumają za dużo ;).

A to pewnie zainteresuje amatorów palenia kawy na małą skalę:
To chyba najmniejszy, inteligentny roaster na świecie ;). 60g zielonych ziaren, czas palenia: kilka minut, wg zadanego z góry profilu, programowanie via Blutooth z aplikacji w tablecie.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2014, 18:53:26 wysłana przez Antonio »

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Czerwiec 2014, 19:43:22 »
Co to za mini palarka ? Możesz podać jakiegoś linka co by poczytać ? Ewentualnie producenta :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Czerwiec 2014, 20:51:26 »
IKAWA

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Czerwiec 2014, 21:36:41 »
Ja pinkole... drogie tuć to troszkę ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: WBC 2014
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Czerwiec 2014, 23:56:50 »
Wszystko w tej dziedzinie jest drogie. Ten piecyk jest przy tym dobrze pomyślany.
Dobrze pomyślany i tani jest kolorymetr z Niemiec. Gdy Agtron kosztuje tysiące dolarów (dziesiątki tysięcy?), zaprojektowany domowym sumptem i obudowany w puszkę po kukurydzy przyrząd kosztuje mniej niż 300 Euro.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi