;

Autor Wątek: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału  (Przeczytany 1399 razy)

Offline owaki

  • Wiadomości: 10
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maj 2020, 22:25:36 »
Jaką retencją wykazuje się F4 E nano V2?

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 541
  • Ekspres: Lelit MaraX, (było: Rancilio Silvia PID)
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Stepless
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Maj 2020, 08:53:22 »
Około 5 g. Tyle można poświęcić po zmianie stopnia zmielenia by otrzymać docelową grubość. Sporo kawy zatrzymuje się na antyzbrylaczu.
W młynku: MA Ariadna

Offline owaki

  • Wiadomości: 10
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Maj 2020, 22:39:40 »
Dzięki za odp.
Mówimy o masie kawy w wyczyszczonym młynku? Czy może trzeba się liczyć z tym, że tyle upchane jest we wnętrzu i jest wypychane podczas kolejnego mielenia (tj. 5g starej + 11 świeżej kawy)?

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 541
  • Ekspres: Lelit MaraX, (było: Rancilio Silvia PID)
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Stepless
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Maj 2020, 23:40:56 »
Jutro napiszę ile zostaje w młynku po czyszczeniu przy pierwszym przemiale ponieważ dzisiaj akurat mam za sobą dogłębne sprzątanie w nim.
W młynku: MA Ariadna

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 592
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID i kawiarka (mocca)
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Maj 2020, 00:17:05 »
Można sobie z tym doskonale poradzić rysując na pierścieniu kreski pisakami różnych kolorów.
I pisali na wyposażeniu. Wow, dobrze że nie kupiłem tego młynka, a kiedyś się zastanawiałem.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 592
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID i kawiarka (mocca)
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Maj 2020, 00:20:15 »
(tj. 5g starej + 11 świeżej kawy)?
I dlatego u mnie zawsze pierwsze idzie cappu z podwójnego espresso dla żony i córki do śniadania. Wiele tam nie trzeba do cappu. Mleko wszystko przykryje. Tak schodzi zalegająca kawa z naddatkiem, czyli ok. 36 gr. Po śniadaniu idzie dopiero espresso dla smaku :)
Zaparzaj najpierw capu.

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 541
  • Ekspres: Lelit MaraX, (było: Rancilio Silvia PID)
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Stepless
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Maj 2020, 08:06:33 »
Sprawdzone rano, 6 gramów na czystym młynku, po wsypaniu 10g ziaren do zbiornika. Ta metoda i tak obarczona jest pewnym błędem z powodu braku docisku i popcorningu, który w znacznie mniejszym stopniu występuje po zasypaniu zbiornika co najmniej 50 gramami.
Jeśli wolne przestrzenie zapchają się po kilku przemiałach wtedy zakładam spadek retencji do 4 gramów przy zasypanym zbiorniku. W odróżnieniu od mielenia pojedynczej dozy tutaj pozostanie jeszcze trochę kawy pomiędzy żarnami.

Można sobie z tym doskonale poradzić rysując na pierścieniu kreski pisakami różnych kolorów.
I pisali na wyposażeniu. Wow, dobrze że nie kupiłem tego młynka, a kiedyś się zastanawiałem.

Ja nic nie rysuję. Jedyne co zrobiłem to przykleiłem w dogodnym miejscu na obudowie trójkąt z taśmy izolacyjnej robiący za wskaźnik indeksu. Na pierścieniu regulacyjnym są duże liczby, a na jego boku ząbki. W notatkach kawowych zapisuję dużą liczbę oraz numer ząbka. Ząbków pomiędzy liczbami jest chyba 12. To wystarczy do precyzyjnych zapisów pozwalających szybko wrócić do nastawów. A potem i tak się doregulowuje z upływem dni i świeżości ziaren.
W młynku: MA Ariadna

Offline owaki

  • Wiadomości: 10
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Maj 2020, 22:26:02 »
Kekacz - dzięki za odpowiedź.
Co do retencji, to na home-barista jest ciekawy temat:  wiadomoco /grinders/fiorenzato-f4e-nano-fight-with-retention-t55341.html

Można sobie z tym doskonale poradzić rysując na pierścieniu kreski pisakami różnych kolorów.
I pisali na wyposażeniu. Wow, dobrze że nie kupiłem tego młynka, a kiedyś się zastanawiałem.
I na to znaleziono rozwiązanie. Na około, ale zawsze ;) wiadomoco /grinders/fiorenzato-f4-e-nano-observations-t50141.html#p572502

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1272
  • Ekspres: Gastroback 42636/Breville BES900XL, Aeropress, Phin
  • Młynek: Żarnowy
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Maj 2020, 11:33:38 »
Oczywiście czas przepływu espresso też jest inny, raz młynek mieli drobniej raz grubiej, wahania są od przepływu 30ml espresso w 12s do spalenia.
Wrócę do początku tematu. To jest ew jakiś problem z Twoim młynkiem. Oczywiście, po całym dniu stania, następnego dnia rano pierwsza ekstrakcja faktycznie może trwać z 4-5 sekund szybciej (choć nie zawsze), ale jak bym się nie przyglądał to nawet w tej pierwszej nie był bym w stanie dostrzec optycznie różnicy w stopniu zmielenia tej do kolejnych. I szczerze powiedziawszy to znając budowę tego młynka nie bardzo jestem w stanie wyobrazić sobie taką sytuację. No może jedyną, sprężyny pod górnym żanrem pękły lub się sprasowały i przy małym skręceniu górne żarno żyje własnym życiem (choć to ze względu na pierścień dociskający nei do końca możliwe) + ew. wnętrze strasznie zasyfione osadami z kawy. Ale to raczej naciągana teoria.

A to nowy młynek czy po przejściach?


Offline stary

  • Wiadomości: 41
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof Pid
  • Młynek: Eureka Zenith E65
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Maj 2020, 22:39:00 »
Miałem ten młynek wiele lat i mocno zniechęcał mnie do robienia kawy w domu, nigdy nie wiedziałem co mi wyjdzie, a jeśli już nie wstrzeliłem to radość nigdy nie trwała długo.

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 541
  • Ekspres: Lelit MaraX, (było: Rancilio Silvia PID)
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Stepless
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Maj 2020, 09:58:35 »
Kwestia przystosowania się.
Pierwszy przemiał w dniu można:
- wywalić, ale ta wersja mi się nie podoba, dlatego ...
- zrzucam takowy do słoiczka, potem używam w aeropressie z fellow prismo, nawet dwutygodniowa mielonka potrafi pozytywnie zaskoczyć a w pracy to i taż aż za wiele ;)
- zrobić z tego cappu,
- do ekstrakcji zawsze używać wagi, przeważnie wyjdzie coś pijalnego, na pośniadaniowym podniebieniu i tak odbiór smaku jest inny,
- singledosing na płaskich żarnach jest dyskusyjny i trzeba zadbać o docisk ziaren by zminimalizować popcorning, ale tak też robiłem, zwłaszcza na drogocennych, 100 gramowych próbkach.
W młynku: MA Ariadna

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1272
  • Ekspres: Gastroback 42636/Breville BES900XL, Aeropress, Phin
  • Młynek: Żarnowy
Odp: Fiorenzato F4E nano - brak powtarzalności przemiału
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Maj 2020, 13:35:05 »
Pierwszy strzał po przerwie to problem większości mlynków a nie tego konkretnie.
Natomiast z kolejnymi Przemysław włamania czy z trafieniem w punkt nigdy nie miałem problemy z powtarzalnością z F4e. Młynek jak młynek, konstrukcja prawie taka sama dla Jolly

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi