;

Autor Wątek: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?  (Przeczytany 1739 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2982
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Październik 2019, 13:58:30 »
Też tak mam, że mniej skoncentrowane kawy są przeważnie bardziej transparentne.  Poza tym przy przelewie są bardziej doparzone przy większej ilości wody, co też ma wpływ na wyczuwane aromaty. Byleby nie przesadzić, bo gdy zbyt dużo wyciągniemy z ziarna, to bardzo szybko potrafią te cudne doznania zniknąć. Poza tym zasadą jest, że gdy nie jesteśmy w stanie zmierzyć i powtórzyć dokłądnie zaparzenia, wtedy często bardzo dobre rezultaty się uzyskuje ;)
Drogi "minusowiczu" podziwiam twą wytrwałość, ale pamiętaj - cytując The Rival Sons "My love is stronger than your hate will ever be". ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 944
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Październik 2019, 15:27:26 »
Ostatnie zdanie to sama prawda.
Kiedyś na lokalnych zawodach brewers, zaraz po preinfuzji wyłączyła mi się waga. Nie udało się jej odpalić z powrotem. Blooming trwał z dobra minute, nie mam pojęcia ile wody nalałam i w jakim czasie. Rezultat? Drugie miejsce na 24 uczestników ;)

Online Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 917
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Październik 2019, 16:04:08 »
Potwierdzam  :taktak:
Natchniony waszą radą zrobiłem sobie właśnie taką kawę z dozą za małą o jakieś 20%. Na dodatek jest to mieszanka końcówek dwóch kaw. Wyszło bardzo fajnie. Ale właściwie nie wiem czy to zasługa udanej mieszanki czy zbyt małej dozy ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2982
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Październik 2019, 22:39:43 »
20% to sporo,  wystarczy na ogół koło 10% . Mieszanie kaw też daje często ciekawe efekty, choć niee zawsze, bo niektóre połączenia dysonują.
Drogi "minusowiczu" podziwiam twą wytrwałość, ale pamiętaj - cytując The Rival Sons "My love is stronger than your hate will ever be". ;)

Offline Kucias Kobieta

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Chemex, kawiarka, french press, aeropress
  • Młynek: Comandante mk3
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Październik 2019, 00:19:24 »
Ciekawy artykuł:
https://coffeeadastra.com/2019/07/23/how-coffee-varietals-and-processing-affect-taste-2/


Opisuje typowe aromaty i smaki wyczuwane w różnych odmianach Arabici oraz w poszczególnych procesach obróbki.
Ciekawy artykuł . Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe strony, artykuły, książki do polecenia w temacie sensoryki? Ekscytująca sprawa i chłonę.

A może jakieś rady jak uczyć się rozpoznawać aromaty? Jak na razie najcenniejsze rady jakich się trzymam to np. Być świadomą otoczenia, tego co czuję wokół mnie, że myśleć co czuję, próbować kojarzyć zapachy w ciągu dnia. Szukam zapachów, których nie znam (jakies nowe owoce, przyprawy. Jak mam kilka kaw to robię cuppingi..
Jestem noobem 🙃

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi