Autor Wątek: Mistrzostwa Polski Aeropress  (Przeczytany 18222 razy)

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Mistrzostwa Polski Aeropress
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Maj 2014, 11:49:54 »
Widziałem, że w tym roku parę osób było zapisanych z jednego adresu meilowego - najprawdopodobniej meil był przygotowany wcześniej i ustawiony na 20, żeby został punktualnie wysłany automatycznie. Jest to patent na przyszły rok. Mi udało się zapisać poprzez tradycyjne wysłanie meila, choć dopiero po zwiększeniu limitu miejsc - kreska odcinająca tych co się dostali w pierwszej turze idealnie odcinała resztę przed moim imieniem i nazwiskiem.
Wydaje mi się, że w przyszłym roku takie zapisy jak w tym roku już nie przejdą, choć to tylko moje przypuszczenia.

Co do startu - startowaliśmy na kawie palonej przez Koppi - Etiopia Suke Quto - wcześniej przesłano zawodnikom 250 g kawy do treningu, by móc przygotować się do startu.
Kawa "dość trudna" - ciężko wycisnąć z niej coś sensownego. W moim odczuciu niestety kiepska. Po tej palarni spodziewałem się czegoś znacznie lepszego.
Z deklaracji palarni na etykietce wynika, że powinny być odczuwalne w niej cytrusy, brzoskwinie i jaśmin - najbardziej wyczuwa się te cytryny :D

Przygotowując się do startu, polecam zrobić sobie cupping. Pozwoli to poznać profil sensoryczny kawy, a tym samym określić, co należy z niej wycisnąć.
Po za tym jak się dowiedziałem, jury przed zawodami robi sobie wspólny cupping i podczas oceny stawia sobie za wzorzec to, co znalazło się w cuppingowej filiżance.

Moja metoda była prosta - przemiał w porównaniu do innych zawodników był drobny - na Mahlkonigu EK 43 ustawianie między 4 a 3, podczas gdy większość postawiła na grubszy przemiał. Czas łącznie z proinfuzją, parzeniem i przeciskaniem oscylował w granicy 1 min 40 sek.
Postawiłem na wysokie, "okrągłe" body z lekką przyjemną kwasowością - taka była teoria i efekt treningów na młynku Bodum.
Podczas zawodów, efekt nie do końca został osiągnięty, ponieważ Mahlkonig mieli idealnie - w efekcie body było znacznie mniejsze a kwasowość nieco za duża.  :D

Wygrała kawa która była mielona najgrubiej jak się da na tym młynie oraz zaparzana w temp. 85 st. ! ;D

Trochę szkoda, że nie udało mi się choćby wyjść z grupy, ale jak pisałem konkurencja była duża. ;) Było przy tym dużo zabawy w fajnej atmosferze. Za wpisowe w wysokości 89 zł, otrzymujemy fajną koszulkę, 250 g kawy która kosztuje 60 zł, oraz piwo specjalnie uwożone na te mistrzostwa (z cascarą ! - pycha  ;D) Oprócz tego jak wiadomo, są nagrody dla zwycięzców - I miejsce zgarnęło: refraktometr VST  ::), złoty aeropress, akcesoria Hario oraz 2500 zł na wyjazd do Rimini...
Warto było jechać 5 godzin 50 min do Warszawy o 1:40 w nocy by wracać o godz. 19 przez kolejne 5 godzin ...  ;D
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Maj 2014, 12:13:42 »
A technicznie - bawił się ktoś z innymi niż oryginalne papierowe filtry do AP? Czy raczej wszyscy postawili na oryginał?
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Maj 2014, 12:15:45 »
Z tego co pamiętam, jak przeglądałem regulamin, nie można startować na innych filtrach niż oryginalne papierowe (i metalowe chyba też były dopuszczone)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Maj 2014, 15:20:36 »
Można startować na dowolnych filtrach. Papier, metal, materiał. Tylko, żeby nie wzbogacanych od siebie.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Maj 2014, 21:54:30 »
A technicznie - bawił się ktoś z innymi niż oryginalne papierowe filtry do AP? Czy raczej wszyscy postawili na oryginał?

Była nawet zabawa z drippowaniem do aeroopresu - na dole normalny filtr do aero + kawa i u góry w filtrze od Hario V1 też kawa. Na to woda i po jakimś czasie wyciskanie. :D
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi