Autor Wątek: Astoria CKE wywala zabezpieczenie różnicowoprądowe  (Przeczytany 21646 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Astoria CKE wywala zabezpieczenie różnicowoprądowe
« Odpowiedź #105 dnia: 26 Listopad 2019, 22:48:25 »
i jaki kupić dokładnie SSR
Taki

Pierwsze słyszę...
To akurat ma sens - jak włączenie nastąpi w szczycie sinusoidy, to będziesz miał uderzenie prądu (od zera do wartości maksymalnej, bo to przecież rezystancja)

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #106 dnia: 26 Listopad 2019, 22:56:15 »
Załączanie w zerze minimalizuje powstawanie zakłóceń elektrycznych w czasie załączania
To ja pierwsze słyszę, o jakich zakłóceniach piszesz?

mało prawdopodobne żeby miało mierzalny wpływ na żywotność odbiornika.
Na rezystancyjne ma, na indukcyjne nie stosuje się.  Jednak ten wpływ jest mały, ponieważ większym problemem jest rozszerzanie i kurczenie pancerza czy też osłony grzałki. To właśnie rozszerzanie powoduje powstawanie mikropęknięć i w konsekwencji uszkodzenie grzałki. Aby miało to widoczne wydłużenie życia, musi być stosowane z PID.   

Ale nadal to nic nie znaczy, bo rada jest od czapki z tym SSR. Przekaźnik grzałki jest sterowany 230VAC  szeregu z presostatem. Więc nie zwykły SSR, jak było sugerowane, bo zwykły ma sterowanie DC, a SSR AC/AC...

Offline hi_aro Mężczyzna

« Odpowiedź #107 dnia: 26 Listopad 2019, 22:58:38 »
Taki
Pisaliśmy jednocześnie...
To ja wiem, tylko pisanie typu "kup zwykły" nic nie znaczy...

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #108 dnia: 26 Listopad 2019, 23:26:27 »
Z tego co kojarzę, sterowanie tego przekaźnika jest masą, w szeregu z presostatem.
Jaką masą? Sterowanie jest banalnie proste. Nie ma znaczenia co inicjuje załączenie SSR-a. To wewnątrz niego jest układ załączający w odpowiednim momencie. Jeśli ktoś jest zainteresowany taką modyfikacją, bez problemu znajdzie wszystkie informacje w sieci. Wkładanie Mac Booka do Astorii może nie jest najlepszym pomysłem, natomiast SSR jest jak najbardziej wskazany przy takich konstrukcjach.  Przy zasilaniu obciążeń indukcyjnych stosuje się inne SSR-y, załączane w maksymalnej wartości sinusoidy.. Soft start to zupełnie coś innego. Mylicie pojęcia.
Polecam poniższy tekst na temat przekaźników SSR

« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2019, 23:37:06 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #109 dnia: 26 Listopad 2019, 23:46:32 »
Załączanie w zerze minimalizuje powstawanie zakłóceń elektrycznych w czasie załączania
To ja pierwsze słyszę, o jakich zakłóceniach piszesz?
Zakłócenia elektromagnetyczne emitowane szczególnie do sieci w momencie załączania dużych prądów, redukuje się poprzez załączanie obciążenia w zerze.

« Odpowiedź #110 dnia: 26 Listopad 2019, 23:50:00 »
Polecam poniższy tekst na temat przekaźników SSR
Co ma z tego wynikać? Nadal nie wiem jak załączanie w zerze ma zwiększyć żywotność grzałki.
Tu na szybko znalezione: http://elserw.pl/projekt-przemyslowy-przekaznik-elektroniczny/
PODSTAWOWE FUNKCJE URZĄDZENIA
bezstykowe, tyrystorowe sterowanie odbiornikami mocy (zastosowane „przełączanie w zerze” minimalizuje zakłócenia elektryczne). Zastępuje z powodzeniem styczniki elektromechaniczne oraz standardowe przekaźniki SSR.
opcja SOFTSTARTU przedłuża żywotność elementów grzejnych. Łagodne, realizowane fazowo, wygrzewanie zimnych elementów grzejnych minimalizuje możliwość ich przepalenia oraz wydatnie wydłuża czas ich bezawaryjnej pracy.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2019, 23:52:47 wysłana przez heniekp »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #111 dnia: 26 Listopad 2019, 23:58:10 »
Ponieważ nie zauważyłeś najwidoczniej tego tekstu, przytaczam go już bez pośrednictwa pdf-u:

"Przekaźniki półprzewodnikowe załączające w zerze odznaczają się wieloma zaletami w stosunku do przekaźników elektromagnetycznych.
Pozwalają one na ograniczenie prądów udarowych (łączeniowych) powstających podczas operacji łączeniowych, szczególnie w przypadku sterowania obciążeniami indukcyjnymi."

Jeśli dalej nie pojmujesz, polecam poczytać jakieś podręczniki do elektrotechniki.

« Odpowiedź #112 dnia: 27 Listopad 2019, 00:28:39 »
Bez komentarza...najwyraźniej nie zrozumiałeś ani tego co ja napisałem ani tego co przytaczasz.
Potencjalnym amatorom tego "usprawnienia" "znakomicie zwiększającego żywotność grzałki" radzę poradzić się kompetentnej osoby z otoczenia.
Ja radzę: to NIC nie da.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #113 dnia: 27 Listopad 2019, 08:10:24 »
No i czegóż to nie zrozumiałem geniuszu elektrotechniczny? Oświeć mnie Panie, bo jam ci jest tylko energoelektronikiem z parodziesięcioletnią praktyką. Wiele twoich wpisów aż bije po oczach ignorancją. Napisz coś jeszcze, pośmiejemy się. Bez pozdrowień.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Listopad 2019, 09:42:26 »
Dajcie Panowie link do jakichś badań, testów nt żywotnosci grzałki załączanej SSR'em i bez niego. To pomoże w tej dyskusji.
Ja bym sie skłaniał ku temu co napisał @hi_aro że na grzałkę i jej zużycie największy wpływ ma rozszerzanie obudowy i mikropekniecia powstające tam w trakcie używania (bez SSR'a). A nie, czy załączany prąd jest w dole, czy górze sinusoidy. Ale ja nie jestem elektronikiem. Więc panowie fachowcy - podeprzyjcie swoje tezy badaniami, testami i będzie git.

Offline hi_aro Mężczyzna

« Odpowiedź #115 dnia: 27 Listopad 2019, 09:57:31 »
Zakłócenia elektromagnetyczne emitowane szczególnie do sieci w momencie załączania dużych prądów
No tak, promile lub nawet nie mierzalne w skali sieci, załączanie 1200W z 0,01Hz... Czysto teoretyczne rozważanie. Widać wydobyłeś to z jakiegoś poradnika lub opisu do SSR, podobnie jak @Jeżyk... Słowem kluczowym jest duże prądy, czyli stalownie, ogólnie przemysł ciężki, naftowy, chemiczny.

Może zastanowisz się jaki mają wpływ zasilacze impulsowe i ich szpilki na wyjściu z układu, z częstotliwością kHz... Jaki powoduje to elektro szum...

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #116 dnia: 27 Listopad 2019, 10:29:24 »
bo problem z tobą, drogi kolego Jeżyk jest taki, że pomimo, albo właśnie przez twoje duże doświadczenie poparte wiedzą, podchodzisz do innych jak objawiony. Typowy scenariusz kończący się wyzywaniem, sam na sobie przerabiałem :D

wszystko co piszesz o nich to prawda, świetne urządzonka bardzo powszechnie stosowane w przemyśle właśnie do sterowania różnymi grzałkami, sam miałem styczność z stycznikami (taka elektroteczniczna gra słów :D) i kojarzę parę zastosowań, ale nie słyszałem, że z powodów żywotności grzałki.
Mówimy tylko o jednej z ich cech, przełączaniu w zerze, bo przewagą nad mechanicznym stycznikiem napewno jest wyeliminowanie zakłóceń, to nie ma co dyskutować, no i nie sztyrkają :) ale co liczenie od zera ma dać grzałce? Przecież to urządzenie może bez pojemności, za to z dużą bezwładnością termiczną, jak ma jej zaszkodzić czoło sinusoidy?

Dam przykłady, faktycznego wykorzystania "od zera" przy grzałkach, jak się np robi PID-y bardzo dokładne w robotach produkcyjnych, np zgrzewarki/spawarki do tworzyw (soft takiego pida widziałem), wymagamy dziesiątych części stopni, to okresy przełączania są bardzo gęste, wtedy liczenie od zera pozwala nam przepuszczać w zadanym okresie taką sama ilość sinusoidy do układu, trafiają poprostu równiejsze porcje, zresztą jak macie pidy w ekspresach to pewnie tez podobne styczniki w nich są, tylko raczej nik się zerem nie przejmował w nich.
Inny przykład, tym razem ochronny, ale nie dla samej grzałki to instalacja z nastoma punktami na małej przestrzeni, każdy sam siebie reguluje, styczniki od zera pomogły zmniejszyć przebicia na samej instalacji, by nie wstrzelały we wszystkie możliwe miejsca i nie targaly kształtem sinusoidy, ale to pomogło nie grzałkom tylko ich elektronice.

więc tez jestem ciekaw jak ssr od zera ma przedłużać żywotność takiej domowej grzałeczki, że nie będzie się przepalać/przegrzewać? bo takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam?

edit
acha i nie mówimy o łagodnym fazowym softstarcie
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2019, 10:32:49 wysłana przez trez »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #117 dnia: 27 Listopad 2019, 11:16:02 »
Uuuu, zabolało. Trez, chyba nie bardzo wiesz co to są wyzwiska. Zapytaj kogoś pełnoletniego. Wskaż mi w moich wpisach jakiekolwiek. Nie mówimy o dużych przemysłowych zastosowaniach, tylko o skali mikro. Udar prądowy możesz sobie zobaczyć podpinając rejestrator w obwód zasilania grzałki 1000W napięciem 230V. Mocno się zdziwisz jaki potrafi być prąd załączający zimną grzałkę o innej rezystancji niż gdy się rozgrzeje. Drut oporowy w grzałce gdy jest rozgrzany ma inną rezystancję niż "zimny". Pisząc zimny mam na myśli temperaturę gdy grzałka jest wyłączona i ma temperaturę około 100-120°C. Gdy jest rozgrzany ma kilkaset °C i zdecydowanie inną rezystancję, a co za tym idzie inny prąd płynie przez drut oporowy w grzałce. Załączenie zasilania grzałki w niekorzystnym momencie szczytu napięcia plus zimny drut oporowy z małą rezystancją to spory udar prądowy. Rozbierz sobie jakąś uszkodzoną grzałkę i zobacz jaką średnicę ma drut oporowy. To nie jest szprycha do roweru tylko raczej włos. Nie mam zamiaru podawać na tacy wyników badań, poszukaj ich sobie sam.  Mikropęknięcia, no pliiiiiz, bez przesady. Obejrzyj sobie grzałkę pod mocną lupą i pisz dalej dziwne rzeczy. To, czy ktoś sobie założy SSR czy nie, to jego sprawa. Ja podałem jego zalety. Możesz sobie uważać co chcesz na mój temat, mam to bardzo głęboko.

« Odpowiedź #118 dnia: 27 Listopad 2019, 11:26:17 »
Czasem ręce opadają jak się czyta te dyskusje, i nie chodzi mi tu o wartości merytoryczne.  Jeden próbuje ośmieszyć drugiego uważając się za alfę i omegę a wychodzi na zakompleksionego, nieszczęśliwego człowieczka, próbującym poprawić sobie humor poniżaniem innych.
Mnie nie zależy, możecie wkładać SSRy z układami załączania w zerze. Nic to grzałce nie pomoże. Ale i nie zaszkodzi, a może lepiej się poczujecie i nie będziecie obrażać ludzi o których nic nie wiecie.
Kolego @tytoos, o to właśnie pytałem wcześniej, czy są jakieś wyniki badań, niestety nie doczekałem tej się odpowiedzi, więc uznaję to za "wynalazek" tamtego pana.
Kolego @hi_aro, tak, właśnie zgadzam się z Tobą co do wpływu mikro-ruchów, pęknięć na żywotność grzałki. Jednak źle mnie zrozumiałeś, nie twierdziłem, że należy układy załączania w zerze montować do zasilania grzałki w ekspresie w celu eliminacji zakłóceń, tylko, że układy załączania w zerze montuje się w celu eliminacji zakłóceń, być może jest jakaś graniczna moc gdzie warto albo gdzie trzeba.
Jednak, w konstruowanych z moim udziałem urządzeniach, musieliśmy zastosować załączanie w zerze w układzie grzejnym z rezystancyjną grzałką rurkową o mocy 1,3 kW, bez tego układu zakłócenia EMS przekraczały dopuszczalne normy (tu akurat zakłócenia wprowadzane do sieci). Nie mamy w firmie sprzętu do takich badań, wypożyczenie go na kilka dni kosztuje dziesiątki tysięcy więc zlecamy to odpowiedniemu laboratorium. Być może są niekompetentni i biorą te 5 tys. za nic, ale to oni właśnie zasugerowali takie rozwiązanie tego problemu. Oprócz tego trzeba było zmodyfikować algorytm PID i zrobiło się OK.
Jeśli chodzi o zasilacze impulsowe - dziękuję zastanowiłem się nie raz, i nie sam, z zasilaczami impulsowymi i układami wyświetlaczy sterownika (kontrolowane są wysokimi częstotliwościami) mieliśmy dużo większe problemy niż z załączaniem grzałki (tu zbyt duże zakłócenia szły tylko w eter)
Mam wrażenie, że moje wpisy na tym forum nie są potrzebne, być może niezbyt mile widziane, więc przynajmniej na jakiś czas sobie odpocznę od tej aktywności.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie nastawionych:)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #119 dnia: 27 Listopad 2019, 11:46:09 »
Nie mam zamiaru podawać na tacy wyników badań, poszukaj ich sobie sam.
Wydawało im sie, że jako specjaliście bedzie Ci to dużo łatwiej znaleźć i przekazać w zrozumiałej formie - niż mi laikowi. No ale jeżeli Ci się nie chce - trudno. Dyskusja jednakowoż traci swoją merytoryczną wartość.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2019, 12:48:35 wysłana przez tytoos »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi