;

Autor Wątek: LELIT PL042EMI  (Przeczytany 488 razy)

Offline walo1

  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: saeco
  • Młynek: LG89
LELIT PL042EMI
« dnia: 23 Grudzień 2018, 23:02:53 »
Witajcie.
Mam pytanie do tych co maja ten ekspres odnosnie spieniania mleka. Od pewnego czasu mam problem ze spienianiem mleka w tym ekspresie i zastanawiam się nad kupnem innej dyszy do spieniania mleka. Suwalna oryginalnej dyszy spienia się super mleko do cappuccino jest jakiś w tym myk?

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 487
  • Pomógł: 22
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: LELIT PL042EMI
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Grudzień 2018, 09:13:27 »
A jaki dokładnie masz problem ze spienianiem mleka? Może to kwestia złego naczynia w którym spieniasz lub złego ułożenia dyszy.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy

wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

Na ekspresy i młynki rabaty przydzielam indywidualnie priv :)

Offline walo1

  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: saeco
  • Młynek: LG89
Odp: LELIT PL042EMI
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudzień 2018, 10:35:27 »
Na początku mi wychodziło i nagle od paru dni na mlekach różnych firm (mleko 3,2 %) nie potrafię ubić piany. Kubek do spieniania mleka firmy Tchibo. Dysza jest z jedną dziurką.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 373
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, V60-02, Kalita 185, Chemex, Aeropress + Prismo, Gabi
  • Młynek: Niche Zero, Comandante
Odp: LELIT PL042EMI
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Grudzień 2018, 13:18:03 »
Warto zainwestować w porządny dzbanek do spieniania mleka, nie są one aż wcale takie drogie.

1. Dobrze schłodzone mleko - nie trzymaj na drzwiach, tylko na półce.
2. Zanurzasz dysze kilka mm pod powierzchnie mleka i powinieneś mieć charakterystyczne syczenie. Jeżeli za mało zanurzysz to powstanie piana i bąble. Jeżeli za głęboko to mleko się tylko zagrzeje.
3. Nagraj filmik, łatwiej będzie nam ocenić czy robisz to poprawnie.
4. Obejrzyj baristów w polecanych kawiarniach na forum jak oni to robią / pooglądaj filmiki na youtubie. Jest dział na forum dotyczący spieniania mleka i tam jest umieszczonych sporo filmików pokazujących jak ma wyglądać wir podczas spieniania mleka itd.

Offline walo1

  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: saeco
  • Młynek: LG89
Odp: LELIT PL042EMI
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Styczeń 2019, 19:26:30 »
Witajci.
Poogladalem, pocwiczylem no i wychodzi. Teraz tylko dopracowanie techniki i poprawa robiena wzorkow.

Jakby ktos mial watpliwosci co do ubijania piany w tym ekspreie to mowie, ze wszystko jest ok.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi