Hej Wszystkim!!
Moze zaczne od tego, ze kawe zaczalem pic dopiero jakies 2 lata temu odkad znajomy poczestowal mnie kawa z kawiarki. Byla to mleczka kawa, typu latte.
Od tamtego czasu, sam mam w domu kawiarke. W tym momencie mam: kawiarke Bialetti Venus (6 filizanek), ale z nia mam troche problemow bo kawa nie leci jednostajnie. Wydaje mi sie ze cos jest nie tak z odpowietrzaczem i nie generuje sie odpowiednie cisnienie. Druga kawiarka to 'top moka' (3 filizanki) i z niej korzystam na codzien. Mleko ubijam zwykle recznie w naczyniu podobnym do french press. Acha, no i zapomnialem dodac, ze miele kawe przy uzyciu delonghi kg79. Tak wiem, nie jest to mlynek rewelacyjny, ale do kawiarki mi wystarcza.
To tyle napoczatek.

Przejdzmy dalej... od kilku dni zaczalem sie zastanawiac nad kupnem ekspresu, no i przez chwile myslalem o ekspresie kolbowym. W sumie sie podjaralem, ale musialbym kupic rowniez mlynek, co pewnie bylo by drozsze niz sam ekspres

Po poczytaniu forum, myslalem o kupnie uzywanego (chyba mazzera jelly, tego co wszyscy polecaja). Jesli chodzi o ekpress to zastanawialem sie nad gaggia classic. Po chwili przemyslalem sprawe i wiedzialem ze jak kupie ekspres kolbowy to bede "zmuszony" robic kawe w domu heheh

Zona wykreca sie od robienia kawy w kawiarce i tlumaczy ze ja robie dobra... Wiecie jak jest. No a do tego, w ekspresie kolbowym kawa wychodzilaby mi pewnie inaczej za kazdym razem, ze wzgledu na moje umiejetnosci... a raczej ich brak

Tak wiec kolba odpada.
Tak wiec moze ekspres automatyczny?? A moze nic nie zmieniac i zostac przy kawiarce? Nie chce wydawac za duzej ilosci pieniedzy, ale z drugiej strony jak juz bym mial cos kupic, to nie chce zakupu zalowac.
Przegladalem Wasze forum i im wiecej czytam tym bardziej nie wiem co zrobic hehe

Widzialem, ze ludzie pisza o ekspresach 'Nivona' czy tez 'Saeco Lirica OTC'. Sam tez znalazlem jakis ekspres '4swiss roma a10', lecz pewnie od razu mi go odradzicie gdyz firma wogole nie jest znana. Wyglada sympatycznie i podobalo mi sie w nim to ze mozna bylo zrobic rozne typy kaw. Nawet jesli kawa nie byla zaprogramowana to opcja samego spienienia mleko (w rozny sposob) dawala opcje robienia roznych kaw (czytalem na jakims blogu).
Oczywiscie zapomnailem dodac, ze nie chce wydawac duzo pieniedzy. Mysle ze 3000zl to bylby na prawde max moich mozliwosci. To nie za duzo, ale jednak duzo

Bardziej bym sie cieszyl gdyby to bylo blizej 2000zl, no ale pewnie bedzie ciezko cos wybrac.
Po prostu jest tego wszystkiego za duzo... Czy nie lepiej by bylo gdyby bylo tylko kilka modeli do wybrania?

Zwracam sie do Was z wielka prosba i bardzo prosze zebyscie mi pomogli... Jest jakis model ekspresu ktory bedzie w stanie robic rozne typy kaw (ja lubie flat white, zona capucinno/latte) i nie bedzie kosztowac majatku? Acha, no i zeby kawa byla calkiem przyzwoita!

Bardzo bede wdzieczny za kazda odpowiedz/pomoc. No i nie gniewajcie sie, ale z dwojka malych dzieci w domu albo nie mam czasu albo sily zeby przejrzec forum od A do Z.
Dzieki wielkie!!
Pozdrawiam,
Daff_922