Autor Wątek: expres i młynek do 10 tys.  (Przeczytany 34163 razy)

3DSK

• Gość
Odp: expres i młynek do 10 tys.
« Odpowiedź #120 dnia: 08 Grudzień 2019, 17:06:12 »
Janusz
Wpisz w google ”Izzo Alex leaking boiler”, kilka wpisów jest.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Grudzień 2019, 18:41:35 »
A czy wczytałeś się w te opisy ?
Nie ma tam nigdzie mowy o przeciekającym bojlerze (jak to Ty napisałeś) lecz mowa jest o wycieku wody z zaworu bezpieczeństwa.
W każdym z tych przypadków usterka spowodowana była zakamienieniem. Zamiast więc sugerować się tytułami postów warto wczytać się w nie głębiej aby dociec rzeczywistej przyczyny usterki. Nie wynikającej z konstrukcji maszyny tylko ze stosowania niewłaściwej wody, braku urządzeń ją zmiękczających. Typowy przykład mieszania ludziom w głowach i sugerowania nieuzasadnionej wyższości jednych maszyn nad innymi. Tylko...po co ? ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 08 Grudzień 2019, 19:25:01 »
Cieknie „gasket at the bottom of the brew boiler” , dobra nie bojler, jak uszczelka puszcza to cieknie z boilera nie? Do uszcżelki wody nie nalejesz. Dlatego, użytkownicy piszą ogólnie, że z boilera, pewnie nie znają sprzedażowej zaawansowanej terminologii,
Nie mogę wklejać linków , ale jest nawet instrukcja naprawy tej usterki
Coffeetime.wilkidot.com,
„This procedure is specifically for the Izzo Alex Duetto, .....”
Dotyczy też innych maszyn, ale Izzo specifically:) ,ale Ty pewnie o tym nie słyszałeś i jak piszesz żadnego przypadku nie miałeś.
Z moj strony pas.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #123 dnia: 08 Grudzień 2019, 19:32:40 »
Przecież tu jest mowa o wymianie teflonowej uszczelki pod kołnierzem grzałki i to w starym już ekspresie ALEX DUETTO. :picardpalm:
To zdarza się w każdym ekspresie. Uszczelki się zużywają. Szczególnie jeśli ekspres jest zakamieniony.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 08 Grudzień 2019, 20:11:03 »
Jest jeszcze jedna kwestia, która przyznam również mi umknęła. Przewagą Qucik Milla i Izzo nad dwubojlerowym Profitec/ECM/Lelitem jest możliwość wyłączenia priorytetyzacji bojlera kawowego. Po jego wyłączeniu w QM i Izzo oba bojery będą grzane równocześnie. W Profitecu/ECM/Lelicie takiego wyboru nie mamy i grzałki są załączane na zmianę. Duży plus dla Izzo i QM za to, że udostępnili możliwość jednoczesnej pracy bojlerów. Jeśli ktoś ma słabszą, starszą instalacje wówczas może zostać przy standardowym ustawieniu i mniejszym poborze prądu....
Jak to przekłada się na pracę ekspresu? Po pierwsze szybciej osiągana jest docelowa temperatura w bojlerach - około połowę szybciej. Warto oczywiście jeszcze poczekać dodatkowe kilkanaście minut na pełne rozgrzanie maszyny. Druga kwestia to lepsza wydajność pary - jest mniejsze ryzyko, że podczas przygotowania cappuccino (gdy jednocześnie parzymy kawę i pienimy mleko) zbraknie nam pary. Ja co prawda nie miałem z tym nigdy problemów, ale niektórym pary brakowało. Nie uważam tego za jakąś dużą różnice ale warto mieć tego świadomość. Tutaj  :Bicz: należą się dla Lelita, Profiteca i ECM za to, że nie pozwalają użytkownikowi zdecydować jak chce żeby pracowały grzałki w ekspresie. Temat omawiałem m.in. w wątku https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8146.msg181764#msg181764
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2019, 20:33:48 wysłana przez skansen »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #125 dnia: 08 Grudzień 2019, 20:26:00 »
Potwierdzam powyższe. Mnie też to umknęło a oszczędność energii elektrycznej jest w przypadku IZZO opisywana.

Offline origanum_vulgare

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #126 dnia: 08 Grudzień 2019, 21:22:22 »
Myślę, że warto dodać, że Bianca w fabrycznym zestawie wychodzi z NPF i tamperem 58.55 mm który IMO dobrze współgra z VST 18, no i bojlery ze stali nierdzewnej.

Offline novocaina

• Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #127 dnia: 08 Grudzień 2019, 22:02:40 »
No to są plusy dla QM i IZZO - drobna rzecz a może zdecydowanie usprawnić pracę i pomóc zaoszczędzić - super  [emoji38]
Już nawet nie patrzę na inne ekspresy Bianca odpadła rok temu i tego się trzymam  ;)
Jak nie ograniczymy wyboru lub/i będziemy dodawać nowe pozycje to zostaniemy z samym młynkiem bez ekspresu :evil: a tego bardzo byśmy nie chcieli  :evil:

Poprawcie jeśli się mylę, żeby spuścić wodę z ECM/PROFI trzeba się napracować; wydaje mi się, że w QM od spodu jest przełącznik/kranik, co znacznie ułatwiłoby zadanie - przepraszam ale już nie mam siły czytać i nie jestem w stanie w 100% potwierdzić tej informacji - może dla kogoś będzie to istotne.

Pozdrawiam,
Novocaina

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #128 dnia: 09 Grudzień 2019, 00:58:35 »
Tak, ja we własnej osobie. Podoba się?
Dobry jesteś :-)

Offline novocaina

« Odpowiedź #129 dnia: 09 Grudzień 2019, 09:28:02 »
Jeszcze takie ogólne pytanie jak dbać o ekspres:
1/ espazzola rozumiem, że do ECM będzie pasowała w rozmiarze 56-58 - jak często myjecie?
2/ cafiza - jak często używacie?
3/ odpowiednia woda

Czy coś jeszcze?

Pozdrawiam,
Novocaina

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Grudzień 2019, 09:49:35 »
Bianca odpadła rok temu i tego się trzymam 
tak z ciekawości, czemu Bianca odpadła?

Offline novocaina

« Odpowiedź #131 dnia: 09 Grudzień 2019, 19:08:17 »
@3DSK Bianca odpadła z dwóch powodów: primo - nowość na rynku, po drugie, primo - nie podobają mi się pokrętła w kształcie kwiatów jak również kolor drewna.
Wydając tak dużą kwotę ekspres musi się podobać.

Pozdrawiam,
Novocaina

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Grudzień 2019, 19:13:17 »
Bianca to nie taka nowość, ze dwa lata jest już na rynku. Tak myślałem, że liczy się głównie wygląd :)

Ja Bianca kupiłem chociaż mi się jej wygląd niezbyt podoba, ale dla mnie najważniejsze były aspekty techniczne i stosunek jakość/cena.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2019, 19:15:54 wysłana przez 3DSK »

Offline novocaina

« Odpowiedź #133 dnia: 09 Grudzień 2019, 20:04:54 »
Wybrałeś Biancę i jesteś zadowolony - to bardzo miło słyszeć, gratuluję zatem trafnego wyboru :)

Rok-dwa to akurat krótko, by ocenić awaryjność ekspresu - jest to oczywiście moja subiektywna opinia i nie musisz się ze mną zgadzać. To właśnie teraz po minimum dwóch latach powoli będą ujawniały się wady jeśli oczywiście ekspres takowe posiada (odpukać).

Ekspresy ECM synchro, profi pro 700 i 800, QM vetrano 2b evo - czyli te, które najbardziej bierzemy pod uwagę funkcjonują na rynku chyba od 2016 r. i wcześniej - co daje obecnie przynajmniej 4letnią obserwację i perspektywę. To był dla nas klucz do preselekcji.

I owszem między tymi maszynami wybierzemy jedynie wzrokowo (wydając 1 tys. a tym bardziej 7-10 tys. nie wyobrażam sobie kupić czegoś, co nie spełnia moich wizualnych oczekiwań).  Ponieważ wszystkie powyższe ekspresy mają pozytywne opinie po długim czasie użytkowania i ich niewielkie wady jak np. zdejmowanie tacki w profi podczas napełniania zbiornika czy przedstawione niewątpliwe zalety QM przez @skansen w/g naszego uznania nie mają dla nas większego znaczenia to właśnie nasze oczy zdecydują. 

Pozdrawiam serdecznie,
Novocaina

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Grudzień 2019, 20:28:15 »
Różnica między Bianca a Ecm to około 2.5-3tyś zł, to bardzo dużo. Prawie tyle żeby kupić świetny młynek Nuova Simonelli MDJ.
Z ECM i jego jakością to tak jak ze wszystkimi niemieckimi produktami obecnie. Oni mają gospodarkę opartą na przepakowywaniu produktów. Polskie krówki to u nich tradycyjny wyrób niemieckich cukierników :)
Ekspresy dla ECM składała Bezzera, tak było jeszcze w 2008r, nabijali tylko znaczki jak Reksio pieczątkę :)
Nie mogę wklejać linków
„We understand that the German company do not manufacture their machines, but use a third party manufacturer.” To napisał główny manager Rocket, jest temat na home barista
„Info on ECM Technika made in Heidelberg Germany”
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2019, 20:37:53 wysłana przez 3DSK »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi