Aeropress ;

Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 224995 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 627
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1470 dnia: 13 Sierpień 2018, 18:55:34 »
Siła nacisku jest dość ważna, bo gdy za mocno przeciskasz woda wypływa bokami sitka i tworzy niejako kanał. We wszystkich swoich metodach przeciskam bardzo delikatnie nieraz kładąc tylko rękę na tłoku.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 864
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1471 dnia: 13 Sierpień 2018, 20:02:43 »
Mi szklanka wczoraj poszła bo próbowałem wcisnąć trochę większe prismo. Nie było tu dużej siły...
Rezultat lekko przecięty palec.

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 504
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1472 dnia: 13 Sierpień 2018, 20:51:34 »
Jak tylko Aeropress trafił w moje lubieżne łapska, od razu intuicyjnie czułem, że przeciskanko będzie tylko do metalowego kubka. Przez myśl mi nawet nie przeszło, że można cisnąć do szklanych dzbanuszków. Może dlatego, że ja starej daty jestem  :diabelek:

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 627
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1473 dnia: 13 Sierpień 2018, 23:01:43 »
Ok, jako sneak peak przepisów napisze, ze dwa zwycięskie przepisy z dużych krajów były z użyciem porlexa, jeden severin, jeden hario v60  czyli tani graef, jeden... ten najtańszy plastikowy delonghi i jeden bonusowy z przemiałem drobniejszym niż do tygielka ;)

Offline Kawko

  • Wiadomości: 3
  • Pomógł: 0
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1474 dnia: 13 Sierpień 2018, 23:25:51 »
Dziękuję wszystkim za porady.  :kwiat:

Najpewniejszym wydaje się metalowy dzbanek do mleka lub

Lub? Chyba coś zniknęło.  :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3164
  • Pomógł: 30
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1475 dnia: 14 Sierpień 2018, 09:14:48 »
Ja cisnę bezpośrednio do kubka i nic nie strzela ;) Tylko ciśnienie do góry :D A potem cały brudny chodzę :(

Offline Deskowy Mężczyzna

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1207
  • Pomógł: 18
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: La Marzocco, Promac, Jura, Bonavita, Moccamaster.
  • Młynek: Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1476 dnia: 14 Sierpień 2018, 10:11:58 »
Ok, jako sneak peak przepisów napisze, ze dwa zwycięskie przepisy z dużych krajów były z użyciem porlexa, jeden severin, jeden hario v60  czyli tani graef, jeden... ten najtańszy plastikowy delonghi i jeden bonusowy z przemiałem drobniejszym niż do tygielka ;)

Taka specyfika zawodów, nie są one aż tak poważne i profesjonalne jak te organizowane i kontrolowane przez SCA.
Sędziowie popijający piwko między kolejnymi kawami, ocenianie kaw w bardzo różnych i dziwnych warunkach itp itd. To raczej luźniejsza formuła.
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 5% rabatu na wszystko.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 864
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1477 dnia: 14 Sierpień 2018, 10:49:58 »
Scott Rao często mówi że oficjalne zawody mają często niepijalną kawę ;) Ale wybór mniejszego zła

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 627
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1478 dnia: 14 Sierpień 2018, 12:34:36 »
Ale jakie oficjalne zawody? Barista, brewers czy tasting? Gdzie te zawody? Światowe czy lokalne? Wszystkich próbował? Wg niego niepijalne czy sędziowie tez nie mogą wypić, czy cyferki podczas ekstrakcji się nie zgadzają? Gość nie pije filtrów ani espresso
Chłopak się przyzywczail ze ludzie łykają bez popity wszystko co powie wiec gada glupoty już od jakiegoś czasu.

Offline Jann

  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Aeropress, Hario V-60
  • Młynek: Feldgrind 2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1479 dnia: 18 Sierpień 2018, 15:19:08 »
Czy ktoś wie może w jaki sposób przebiegają zapisy na tegoroczne Mistrzostwa Polski Aeropress? Czy przez FB czy jak?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 864
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1480 dnia: 18 Sierpień 2018, 17:39:17 »
Ale jakie oficjalne zawody? Barista, brewers czy tasting? Gdzie te zawody? Światowe czy lokalne? Wszystkich próbował? Wg niego niepijalne czy sędziowie tez nie mogą wypić, czy cyferki podczas ekstrakcji się nie zgadzają? Gość nie pije filtrów ani espresso
Chłopak się przyzywczail ze ludzie łykają bez popity wszystko co powie wiec gada glupoty już od jakiegoś czasu.
James Hoffman też wspominał, że na zawodach jest często brak powtarzalności. W ćwierć finale świetna kawa, a potem kiepska.

Ale fakt faktem Scott Rao ostatnio lekko wariuje, np. posty o najlepszym espresso- 30s preinfuzji, ale jak się okazuje nie pije espresso tylko americano.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi