;

Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 268482 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7209
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1710 dnia: 04 Styczeń 2020, 13:11:24 »
Każdy może sobie sprawdzić fakty. Potrzebne są tylko trzy naczynia. Tutaj efekt końcowy doświadczenia:



Z lewej strony napar przelany po 4 minutach.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3315
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1711 dnia: 04 Styczeń 2020, 13:17:04 »
Czy to znaczy, że jak po zalaniu do AP zamieszamy to ektrakcja zostaje zatrzymana?
Jeśli robisz w metodzie odwróconej i zamiast przeciskać pijesz prosto z AP,  to   za dużo się już nie zmieni.

Offline sagafa

  • Wiadomości: 16
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1712 dnia: 04 Styczeń 2020, 14:46:44 »
Czy w przełamywaniu kożucha jest jakies potwierdzenie naukowe?

Sent from my SM-G970F using Tapatalk


Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1139
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1713 dnia: 04 Styczeń 2020, 14:49:37 »
Oczywiście. Pisałem z tego doktorat.
Sprawdź hasło: cupping
 
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline sagafa

  • Wiadomości: 16
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1714 dnia: 04 Styczeń 2020, 14:59:23 »
Oczywiście. Pisałem z tego doktorat.
Sprawdź hasło: cupping
Podeslesz jakiś dobry artykuł?

Sent from my SM-G970F using Tapatalk


Offline imbryk82

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: De Longhi kolba, Aeropress
  • Młynek: Bosch, Hario Skerton
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1715 dnia: 10 Styczeń 2020, 13:32:05 »
Dzień dobry wszystkim!

Od wczoraj testuję Aeropress. Jeszcze na marketowej Pellini, ale już lada chwila będzie coś z palarni. Jednak zauważyłem, że pomimo wyczuwalnych walorów aromatyczno-smakowych brakuje mi nieco "treści" kawy z tego ustrojstwa. Jest troszkę za delikatna.

Sposób parzenia
metoda odwrócona
sposób mielenia - ciężko mi opisać, ale grubiej niż do ekspresu kolbowego
30 sek preinfuzja
2 min parzenie
wody ok 200 ml
ilość kawy - nie mam jeszcze wagi, ale mniej więcej tyle ile do kolby

Co zrobić żeby kawa była intensywniejsza w smaku?

Offline mariushero

    • brak
  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: AP
  • Młynek: xeoleo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1716 dnia: 10 Styczeń 2020, 17:21:21 »
Jaka temperatura wody?
Na logikę, dałbym więcej kawy, albo zwiększył temp. wody, ew. zmielił drobniej. Kombinuj
Może spróbuj kaw przeznaczonych do metod alternatywnych, przelewowych.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2020, 17:24:18 wysłana przez mariushero »

Offline magas

  • Wiadomości: 39
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1717 dnia: 10 Styczeń 2020, 19:32:00 »

Oczywiście. Pisałem z tego doktorat.
Widzę, że czasem proste pytania  drażnią, a pytanie padło kilka razy prawie identyczne, jak się ma łamanie kożucha do aeropresu, jeśli łamanie kożucha  zatrzymuje ekstrakcję i tak już wszyscy mają poukładane w głowie, to w jakim celu w trakcie ekstrakcji w aero mieszamy, dodam, że niektórzy mieszają bardzo długo,a są to ludzie co jeżdżą na zawody, jeśli tak to można nazwać.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7209
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1718 dnia: 10 Styczeń 2020, 20:04:16 »
w jakim celu w trakcie ekstrakcji w aero mieszamy

Mieszamy, żeby skrócić i jednocześnie zintensyfikować proces zaparzania... -->> https://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanie_(proces)

Offline Damian

  • Wiadomości: 430
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1719 dnia: 10 Styczeń 2020, 21:47:55 »
Tak, wiem, że mieszając pozwalamy bardziej zintensyfikować proces zaparzania kawy (ja zawsze mieszam po zalaniu). Robiąc w pozycji odwróconej, zalewamy na raz kawę, po dajmy na to 3 minutach przełamujemy kożuch, bez wcześniejszego mieszania i mamy procedurę podobną do cuppingu. Wystarczy zamknąć, obrócić i tylko przecisnąć kawę do kubka.  Ale jak to się ma do poprzedniej wiadomości, że przełamanie kożucha zatrzymuje proces ekstrakcji? mieszać, czy nie mieszać? jak żyć Panie Prezydencie? :) Macie jakieś ciekawe obserwacje? Bo ja aero używam codziennie dwa razy w pracy, ale robię go nieco na oko... Nie mam czasu i możliwości stosowania dokładnych przepisów.. Kawka zawsze nieco inaczej smakuje.. Ale to w sumie plus..

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 486
  • Ekspres: v60, Chemex, Melitta, Aeropress, Phiny, Tygielek, FP, moka i brikka, kompresso
  • Młynek: FeldGrind, C40
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1720 dnia: 10 Styczeń 2020, 23:08:09 »
Co ty się tak tego kożucha przyczepiłeś, przecież w aero to nie ma znaczenia, ekstrakcja kończy się jednoznacznie wtedy, kiedy go przeciśniesz.

Nadanie pierwszemu przełamaniu funkcji zatrzymywania ekstrakcji jest nadinterpretacją, nam chodziło, że wtedy fusy osiadają tworząc grunt, znany z zalewajki, różnie zwany ;) i dalsza ekstrakcja jest nieistotna, jeżeli, nawet po paru minutach, to wszystko energicznie zamieszasz, to dalej będzie się patrzyło.

Więc jak odwrócisz aero zabawa idzie dalej, poza tym jak przeciskasz, to znowu przepłukuje się nasz grunt, dlatego przepisy na aero są z reguły krótkie, bo parzenie jest intensywne.

Offline imbryk82

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: De Longhi kolba, Aeropress
  • Młynek: Bosch, Hario Skerton
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1721 dnia: 11 Styczeń 2020, 11:11:23 »
Jaka temperatura wody?
90 stopni

Wczoraj dotarła do mnie przesyłka z palarni i było już znacznie lepiej. Kawa była intensywniejsza, działo się w niej więcej. Czyli to kwestia kawy. Oczywiście eksperymentować z pozostałymi czynnikami zamierzam jak najbardziej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi