;

Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 218324 razy)

Offline Domek86

  • Wiadomości: 5
  • Pomógł: 0
  • Młynek: gaggia
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1365 dnia: 20 Kwiecień 2018, 21:05:29 »
Podzielcie się proszę swoimi przepisami z uzyciem Prismo. kawka

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2018
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1366 dnia: 20 Kwiecień 2018, 23:26:19 »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2128
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1367 dnia: 23 Maj 2018, 14:43:18 »
Dawno nie używałem swojego AP. Dziś rano stwierdziłem że może go odkurzę. Przeważnie rano lubię konkretniejsze napary. Postanowiłem spróbować podobny przepis jak robię w moce. Zastosowałem standardową metodę z papierkiem.  Zalałem wodą prosto z czajnika 18g kawy zmielonej prawie jak do espresso, zamieszałem i przecisnąłem po 30 sekundach. Wyszło bardzo fajnie, szczerze powiedziawszy nie wiem po co ludziom potrzebne dodatki do AP :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2128
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1368 dnia: 23 Maj 2018, 18:30:56 »
Eksperyment nr2 na dziś - wolny przelew w ap. Metoda standardowa z papierkien. Zmielilem 17 g kawy jak do małego przelewu. Zalałem 60 g na preinfuzję. Dolalem w miarę wolno 200 g wody (ok. 93 st.), przykryłem nieszczelnie i zostawilem do przekapania. Zajeło to jakieś może 8 minut, nie sprawdzałem dokładnie. Efekt bardzo pozytywnie mnie zdziwił. Wyszedł owocowy, kragły i słodki kawowy eliksir.
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2018, 18:33:33 wysłana przez krystians »

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 965
  • Pomógł: 12
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1369 dnia: 23 Maj 2018, 21:02:11 »
Eksperyment nr2 na dziś - wolny przelew w ap. Metoda standardowa z papierkien. Zmielilem 17 g kawy jak do małego przelewu. Zalałem 60 g na preinfuzję. Dolalem w miarę wolno 200 g wody (ok. 93 st.), przykryłem nieszczelnie i zostawilem do przekapania. Zajeło to jakieś może 8 minut, nie sprawdzałem dokładnie. Efekt bardzo pozytywnie mnie zdziwił. Wyszedł owocowy, kragły i słodki kawowy eliksir.
o muszę spróbować tej drugiej opcji :) jaka kawa?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 252
  • Pomógł: 1
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1370 dnia: 23 Maj 2018, 21:17:36 »
Dawno nie używałem swojego AP. Dziś rano stwierdziłem że może go odkurzę. Przeważnie rano lubię konkretniejsze napary. Postanowiłem spróbować podobny przepis jak robię w moce. Zastosowałem standardową metodę z papierkiem.  Zalałem wodą prosto z czajnika 18g kawy zmielonej prawie jak do espresso, zamieszałem i przecisnąłem po 30 sekundach. Wyszło bardzo fajnie, szczerze powiedziawszy nie wiem po co ludziom potrzebne dodatki do AP :)

Phin z filtrem i większymi otworami? :)
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2128
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1371 dnia: 23 Maj 2018, 21:27:34 »
Ta druga opcja jak najbardziej a'la phin. Pierwsza bardziej w stronę moki. Jakiś czas temu stwierdziłem, że użyję AP zamiast phina, bo mi przeszkadza metaliczny posmak z phina. Wtedy robiłem małe ilości bo ok. 100 g. Czasem polewam też przez sitko i robię a'la gabi :) Trzeba przyznać, że wszechstronne to plastikowe urządzenie im wyszło. Sam twórca chyba nigdy by nie podejrzewał że tyle różnych przepisów ludzie wykombinują.

Co do kawy to akurat mieszanka kilku różnych resztek, jak zostaje po parę gram różnych kawek, to coś trzeba z tym zrobić później :)
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2018, 21:32:23 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything