;

Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 215015 razy)

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: kawiarka, Ascaso Basic t-blok, aeropress
  • Młynek: Porlex mini, Ascaso i-2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1095 dnia: 11 Styczeń 2018, 21:02:12 »
Czyli dość grubo.
Przydał by się jakiś punkt odniesienia co do grubości przemiału. Te zdjęcia pochodzą z jakiejś strony z przepisami. Przy każdym przepisie była grubość właśnie z tel tabeli.

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 469
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1096 dnia: 11 Styczeń 2018, 21:43:55 »
Z rok temu w tym wątku podnoszona była kwestia ścierającego się gumowego tłoka na obwodzie. Mam najnowszy model AP ze złotymi literami i u mnie również problem występuje. Odłamuje się dość spora ilość gumowych drobinek. Generalnie mam to w nosie ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czy jest możliwe, że uszczelka wytrze się na tyle, że straci sporo na średnicy i urządzenie zacznie przeciekać? Zdarzyło się tak komuś?

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2022
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1097 dnia: 11 Styczeń 2018, 21:46:34 »
Zgłoś problem do sprzedawcy, moim zdaniem to wina materiału uszczelki. W moim 4 letnim AP nic się nie dzieje z uszczelką.

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 896
  • Pomógł: 20
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, C40
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1098 dnia: 11 Styczeń 2018, 21:48:09 »
To jak klocki hamulcowe, zużywa się. Dlatego sprzedawane są zapasowe: https://www.coffeedrinkers.pl/aeropress/149-aeropress-gumowy-tlok.html.
Ale jak zdarzy się w okresie gwarancji to dostaniesz nową na wymianę (starą trzeba odesłać).


---
Paweł
Aktualnie w młynku: Audun Coffee - Rwanda Muhondo

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 469
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1099 dnia: 11 Styczeń 2018, 21:55:14 »
Kurcze, mój AP ma dopiero ze dwa tygodnie, myślałem, że to nic takiego i uniknę reklamacji :( No cóż trzeba się powoli oswoić z tą myślą.

Offline Evanduril Mężczyzna

  • Wiadomości: 213
  • Pomógł: 4
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130b
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1100 dnia: 11 Styczeń 2018, 22:07:33 »
A jaki to będzie mniej więcej przemiał?


Super zdjęcie. U mnie coś jak 4.5-5 na Rhinowares. Zaparzam w 85-90 stopniach, 20 sekund preinfuzji, całość max 1:30. Mieszam w czasie preinfuzji i jeszcze raz po. Czy któryś doświadczony użytkownik AP mógłby mi podpowiedzieć, czy nie powinienem przypadkiem zmienić czegoś? Problem się pojawia przy wodzie z osmozy, odnoszę wrażenie, że w porównaniu do kranówki, wszystkie kawy wychodzą bardziej płaskie.


Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1917
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1101 dnia: 11 Styczeń 2018, 22:15:45 »
Dziwne, z osmozy mógłby wyjść raczej napar przeekstrahowany.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2022
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1102 dnia: 12 Styczeń 2018, 00:51:28 »
Jedno nie wyklucza drugiego. W moim odczuciu przeważnie nadekstrakcja bardziej spłaszcza kawy niż podekstrakcja. Jeśli masz wodę z osmozy bez bypassu, to dodaj trochę kranówy (na początek np. 30%), bo z czystej osmozy nie będzie dobrej kawy. 

5 stopni różnicy to dość duży rozstrzał. Spróbuj utrzymać temperaturę np te 85 stopni,wtedy procesy zachodzą wolniej i łatwiej je opanować. Zrób sobie trzy napary np po 100 g, pod rząd z tą temperaturą i czasem 1:30, zmieniaj tylko grubości mielenia. Będziesz wtedy wiedział, w którą stronę się poruszać.
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2018, 00:56:15 wysłana przez krystians »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 817
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1103 dnia: 12 Styczeń 2018, 09:24:35 »
osmoza nie robi nadesktrakcji, magnez i wapń wyciągają z kawy więcej,
polecam (choć sam nie czytałem) książkę Hedona o wodzie...

Offline Evanduril Mężczyzna

  • Wiadomości: 213
  • Pomógł: 4
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa Svart CGWS-130b
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1104 dnia: 12 Styczeń 2018, 10:05:45 »
Lepiej pójść w wyższą temperaturę, drobniejszy przemiał, czy dłuższą ekstrakcję?
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2018, 10:09:14 wysłana przez Evanduril »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2854
  • Pomógł: 26
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1105 dnia: 12 Styczeń 2018, 10:13:33 »
Kombinuj. Raczej wysoka temperatura i przemiał pod 2:15-2:30 min.

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 469
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1106 dnia: 12 Styczeń 2018, 15:57:18 »
Przyjrzałem się dzisiaj nieco bardziej skrupulatnie tłokowi w AP. Wygląda bardziej niepokojąco niż wcześniej myślałem.
Po raptem dwóch tygodniach użytkowania:

Offline szynder

  • Wiadomości: 78
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1107 dnia: 12 Styczeń 2018, 16:03:18 »
Aeropress używałem może 7-8 razy i nic się nie dzieje a kupiłem go chyba przed świętami BN.
Przed włożeniem tłoka zwilżam wszystko. Dziś natknąłem się na przepis w formie grafiki i było napisane aby tego nie robić.
Nie wiem, gdzie mam instrukcję z aeropress, ale może tam jest coś napisane.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5166
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1108 dnia: 12 Styczeń 2018, 16:15:36 »
Ciekawe czy ta guma przedostać się może do krwiobiegu? ;)

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 469
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1109 dnia: 12 Styczeń 2018, 16:18:07 »
Tu piszą, że można dla lepszego poślizgu smarować olejem roślinnym:
https://aeropressinc.com/faqs-for-the-aeropress-coffee-maker/
Samo życie... :mrgreen:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi