;

Autor Wątek: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?  (Przeczytany 337 razy)

Offline mwerd

  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Jura E8
Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
« dnia: 06 Grudzień 2018, 07:47:09 »
Witam,
jako do znawców kawy, mam do Was pytanie.
Słyszałem gdzieś taką opinię, że do ekspresu automatycznego najlepiej używać kaw, które są mieszankami arabiki i robusty.

Podobno 100% arabiki nie za dobrze wpływa na młynek, zaparzacz itp. podobnie jak kawy smakowe - może coś zalepiać, zatłuszczać itd.
Chciałbym aby ekspres jak najdłużej działał bezawaryjnie, nie chcę mu szkodzić nieodpowiednią kawą.

Powiedzcie proszę czy coś w tym jest, czy to bzdura?

Dzięki za pomoc,
Marcin.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6750
  • Pomógł: 100
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudzień 2018, 07:50:09 »
Jeśli chodzi o arabiki, to bzdura. Jeśli chodzi o aromatyzowane to fakt.

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 506
  • Pomógł: 23
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2018, 08:19:02 »
Potwierdzam! Unikaj tylko kaw aromatyzowanych i słabej jakości ziaren, które mogłyby uszkodzić młynek - chodzi oczywiście o możliwość występowania ciał obcych.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy

wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

Na ekspresy i młynki rabaty przydzielam indywidualnie priv :)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2761
  • Pomógł: 29
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudzień 2018, 08:30:48 »
Zastanawiam się czy takie tłuste spalone na węgiel ziarenka też nie oblepiają młynka.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6130
  • Pomógł: 68
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudzień 2018, 08:44:38 »
Sprzedawcy ekspresów automatycznych tak ostrzegają nabywców. Ktoś taki kiedyś (gdy naprawiał ekspres Saeco) stwierdził, że należy ustawiać młynki na grube mielenie, by oszczędzać mechaniczne podzespoły ekspresu. Przy grubo zmielonej kawie dodatek robusty daje większą "piankę". Generalnie łatwiej mieszankę z robustą zmielić, upakować, zaparzyć i jeszcze efekt wow jest większy ;).

Często mam problem z wyjaśnieniem, że tak jest i że jasno palone kawy, choć pyszne, raczej nie nadają się do ekspresów automatycznych...

Jest to jednak kwestia preferencji i wyobraźni. Ciężko uzyskać espresso, ale coś w rodzaju kawy przelewowej (o większej objętości) wydaje się ciekawym pomysłem...
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2018, 08:48:09 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi