;

Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 11600 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1874
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster, Caravel
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, 1Zpresso JE
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #210 dnia: 14 Październik 2019, 10:40:07 »
Kilka wskazówek odnośnie Robota z HomeBarista.

1. Zalanie wrzątkiem, bez rozgrzewania urządzenia daję temperaturę zaparzania około 90C. Dla ciemno palonych kaw, wystarcza, dla jaśniejszych jakaś procedura rozgrzewania może być potrzebna.
2. Standardowa doza kawy 15-18 gram.
3. Optymalne ciśnienie ekstrakcji 6-7 bar. @Cob - relaks ;). I ważne aby nacisk był w miarę stabilny, opadający profil ciśnienia aby zachować stały przepływ jest OK, ale już skakanie ciśnieniem w górę i w dół jest niepożądane.
4. Sitko Pressurized - sprawdza się całkiem OK jako Caffe Crema dla jasno palonych ziarenek. Grubszy przemiał, doza około 13 gram. Całość trzeba rozgrzać przed. Lekko docisnąć ramiona aby ekstrakcja rozpoczęła się samoczynnie. Po 60-90 sekundach, dokończyć ze standardowym ciśnieniem około 7 bar.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything