;

Autor Wątek: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?  (Przeczytany 1293 razy)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 939
  • Pomógł: 20
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Gastroback 42636, Aeropress, Phin
  • Młynek: Żarnowy
Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Listopad 2018, 13:44:24 »
1. Kawa zmielona młynkiem ręcznym Xeoleo.
W zależności od sposobu mielenia i ubicia albo kawa jedynie kapie, albo leci wolny strumień z minimalną kremą, albo się przelewa.
Krema - praktycznie brak w każdym wypadku
Smak - tragedia, kwas
A co to za kawa? Bo pomijając wszystkie inne wspomniane powody z niedogrzaniem ekspresu to na początek lepiej nie próbować wstrzelić się w jasno palone kawy.
Pomijając wszystkie inne ich aspekty które mogą przeszkadzać to są one zdecydowanie "kwasniejsze" w smaku i komuś nie przyzwyczajonemu/nie lubiącemu espresso w takiej postaci, mogą wydawać się niepijalne

Offline walddor

  • Wiadomości: 8
  • Pomógł: 0
Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Listopad 2018, 18:05:57 »
Witam ponownie.
Jestem po kolejnych testach.
Dziękuje wszystkim za porady, bez nich pewnie do niczego bym nie doszedł.

1. Po pierwsze wydaje się, że głównym moim błędem był słabo rozgrzany ekspres a szczególnie łyżka.
2. Za drobno mieliłem kawę (Kolega szym-h z forum dał mi wskazówki dla Xaleo)
3. Mam jeszcze mały problem z ilością kawy.  Muszę kupić wagę, bo nie wiem ile tek kawy tak naprawdę jest,
   a wyszło mi, że ma to bardzo duży wpływ.

Ogólnie teraz osiągnąłem coś co zdecydowanie wygląda na espesso doppio. Świetna krema.
Co do smaku to jest nieźle, ale mogło by być lepiej (nadal dla mnie jest trochę za kwaśna, ale może to też kwestia kawy)
Użyłem kawy 'Diemme' z Konesso.

Wiem, że to inny temat, ale czy ktoś może polecić kawę z polskiej palarni średnio paloną w niskiej kwasowości.
Najlepiej jakby smak wpadał w czekoladę.


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3851
  • Pomógł: 56
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Listopad 2018, 18:12:54 »
Może jakaś Brazylia, na przykład Cemorrado Sweet Espresso z Coffeelab.

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: La Pavoni Domus Bar DMB, Prismo AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Listopad 2018, 18:15:44 »
Espresso Mujeres od swiezopalona.pl  :ok: (z kodem: wokawie masz 10% taniej)

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: AP, FP, kawiarki, phin, Gaggia Classic
  • Młynek: ręczny

Offline Krakus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1841
  • Pomógł: 25
  • Ekspres: Ascaso Arc ++
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Listopad 2018, 19:15:51 »
trochę za kwaśna, ale może to też kwestia kawy
Sam sobie odpowiedziałeś - w tym wypadku rzeczywiście najwięcej zależy od kawy.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 939
  • Pomógł: 20
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Gastroback 42636, Aeropress, Phin
  • Młynek: Żarnowy
Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Listopad 2018, 20:23:37 »
Użyłem kawy 'Diemme' z Konesso.
Nadal wiele to nie mówi bo w Konesso widać kilka rodzajów tej kawy o różnym stopniu palenia.

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: AP, FP, kawiarki, phin, Gaggia Classic
  • Młynek: ręczny
Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Listopad 2018, 21:16:18 »
A wszystkie te kawy mają jeszcze jedną wspólną cechę. Moim zdaniem są chłodne.

Tak mi dziś jeszcze jedna myśl na ten temat wpadła: rozważ zakup filiżanek do espresso z podwójnego szkła, kawa nie traci wtedy tak szybko temperatury. Oczywiście je też należy rozgrzać przez parzeniem, ale to już chyba wiesz :)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 937
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Gaggia Classic, Ascaso Basic czy nic?
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Listopad 2018, 22:07:50 »
Monsunowa india z Eurocafe jest łagodna w smaku i ma ciekawą genezę.
Jeśli Nie Można Się Cofnąć, Trzeba Znaleźć Najlepszy Sposób By Pójść Naprzód ;-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi