;

Autor Wątek: Peru Tunki – palarnia kawy xCafe  (Przeczytany 170 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3785
  • Pomógł: 53
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Peru Tunki – palarnia kawy xCafe
« dnia: 14 Wrzesień 2018, 11:30:56 »
Peru Tunki – palarnia kawy xCafe

Wysokiej jakości peruwiańska arabika klasy speciality, oceniona na 86 punktów w skali SCAA.. Ziarenka z farmy Tunki są znane z wysokiej jakości, kilkukrotne zdobyły tytuł „Najlepszej Kawy Peru”. W ofercie palarni xCafe jest mieszanka odmian: Bourbon Caturra i Catimor. Mają one statut upraw organicznych, to znaczy, że w procesie produkcji nie stosuje się pestycydów i środków ochrony roślin. Ziarenka obrabiane są na mokro i później suszone przez dwa tygodnie. Wizualnie są ładne, całe i niepołamane, równo palone, mają miły słodko-owocowy (jasne owoce) aromat z karmelowymi nutami. W przemiale dominuje zapach świeżych, jasnych owoców (słodkie cytrusy) i czekolady. Palone są średnio, uniwersalnie do różnych metod parzenia.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione z podwójnego sitka, jako jedno z dwóch, doza 17 g, czas ekstrakcji razem z preinfuzją 30 sekund. Crema spora, jasnoorzechowego koloru, z delikatnymi cętkami. W aromacie espresso dominuje czekolada i orzechy. Po spróbowaniu jest podobnie, a niewielkim owocowym akcentem słodziutkich cytrusów migocącym w tle. Espresso jest zdecydowanie dobre. Intensywne, dosyć słodkie, dobrze zbalansowane, delikatnie owocowe, kwaskowatość jest niewielka, ledwie wyczuwalna. Dominują czekoladowo-orzechowe nuty, z minimalnym owocowym akcentem i wrażeniem kremowatości. Posmak bardzo długi i miły. Americano również zbierało komplementy, a cappuccino smakowało gościom.
Sposób przygotowania: aeropress, metalowy filtr Standard i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7,5 g na 100 ml wody, temperatura wody 90°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia razem z preinfuzją 105 sekund, przemiał można opisać jako bardzo drobny dripowy. W aromacie naparu są słodkie jasne owoce (cytrusy) i czekolada. W smaku podobnie, co daje sympatyczny efekt w filiżance. - czekolada z owocami bądź owoce z czekoladą, okraszone słodyczą. Posmak podobny, z czasem przechodzący w czekoladowy, długi i przyjemny.
Peru Tunki z palarni xCafe to bardzo fajne ziarenka, świetne jako espresso i fajny napar z aeropressu dla zwolenników większych kaw. Jedna z lepszych peruwiańskich kaw, jakie mi się trafiły, godna polecenia, zwłaszcza dla zwolenników tradycyjnych w smaku naparów.
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2018, 11:34:49 wysłana przez WS »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi