;

Autor Wątek: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu  (Przeczytany 1385 razy)

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: RS PID (DIY), KBG 741, V60, AP, phin
  • Młynek: Cesadio, C40 IH, Wilfa
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Sierpień 2018, 09:20:59 »
Trzymając się ściśle jakiejś zadanej masy i zmieniając stopień zmielenia, trudniej będzie nam znaleźć optymalną ilość kawy
A to ciekawe, bo ja własnie tak robiłem. Sitko ma okresloną pojemnośc, więc założyłem, ze sypie zawsze 16g. Jak ratio mi wyskakuje poza określone widełki (ja celuję 1:2) to kręciłem młynkiem. Ale to prawda, potem zacząłem też manipulować wagą, ale ciągle myślałem, ze to waga w sitku ma być stała.
Całe życie człowiek się uczy :)

Offline TK Mężczyzna

  • Wiadomości: 75
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Dream; Aeropress; Hario V01; GAT 3tz; tygielek
  • Młynek: MSJ; Rhinowares; stare ręczne stożki
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Sierpień 2018, 09:57:33 »
ja też cały czas tak robie.

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 227
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Sierpień 2018, 10:21:12 »
Jeśli w sitku będzie za mało lub za dużo kawy, to źle.

A co z Sitkami IMS 14-18g ? :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5586
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpień 2018, 10:23:28 »
A co ma być z tymi sitkami? Czy są jakieś wyjątkowe? Sitko-portafilter-grupa-kawa -- to jest układ i wymaga zgrania ;).

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2198
  • Pomógł: 19
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Sierpień 2018, 10:52:24 »



A co z Sitkami IMS 14-18g ? :)

Ja rozumiem ten opis w ten sposób. Sypiąc do pełna w sitko kawę jasno paloną otrzymamy 18g, sypiąc do pełna włoską spaleniznę otrzymamy 14g.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 894
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Sierpień 2018, 12:05:57 »
To też wydaje mi się wtórne ;). Jeśli w sitku będzie za mało lub za dużo kawy, to źle... Najpierw więc dobieramy grubość kawowego ciastka w sitku (eksperymentalnie), a dopiero potem ważymy, mierzymy i powtarzamy... ;) W tym pierwszym etapie dostrajania ilości kawy w sitku, moim zdaniem waga tylko przeszkadza, bo gęstość kawy jest jakoś skorelowana ze stopniem zmielenia. Ta sama masa kawy wygląda inaczej w postaci ciastka w sitku dla różnych stopni zmielenia. Trzymając się ściśle jakiejś zadanej masy i zmieniając stopień zmielenia, trudniej będzie nam znaleźć optymalną ilość kawy ;).
Waga daje powtarzalność i tyle. Objętość finalna kawy to funkcja (mielenia, gęstości i wagi).

W metodzie na oko nawet jak znajdziesz optymalną ilość kawy, to nie będziesz wiedział ile. A sam timer w młynku to dopiero uwikłana funkcja, obarczona błędem, albo zwietrzałą kawą.

Co do IMS one maja jedna pojemnosc dla maszyny, ale ze wzgledu na rozne prysznice podaja zakres. Stopien palenia kawy ma nic do ich oznaczen.
Zdaje sie srednia zakresu odpowiada mniej wiecej VST.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5586
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Sierpień 2018, 12:09:26 »
W metodzie na oko nawet jak znajdziesz optymalną ilość kawy, to nie będziesz wiedział ile.
A jak sobie to potem zważę, to też nie będę wiedział ile to waży? Objętość kawy w sitku musi być taka, a nie inna == const ;). Reszta jest zmienna.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2018, 12:11:41 wysłana przez Antonio »

Offline Bacek

  • Wiadomości: 885
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Gastroback 42636, Aeropress, Phin
  • Młynek: Żarnowy
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Sierpień 2018, 12:11:40 »
Co do IMS one maja jedna pojemnosc dla maszyny, ale ze wzgledu na rozne prysznice podaja zakres. Stopien palenia kawy ma nic do ich oznaczen.
Obaj możecie miec rację, nie z definicji ale de facto. Jasno paloną trzeba mielić drobniej więc więcej wejdzie jej do tej samej objętości.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 894
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Sierpień 2018, 13:03:48 »
W metodzie na oko nawet jak znajdziesz optymalną ilość kawy, to nie będziesz wiedział ile.
A jak sobie to potem zważę, to też nie będę wiedział ile to waży? Objętość kawy w sitku musi być taka, a nie inna == const ;). Reszta jest zmienna.
Bez przesady. Jak nie zważyłeś na początku to nie zważysz na końcu.

A co do objętości to jak ją mierzysz? Bo na oko to nie precyzja, a jakoś nie widzę ludzi z mikrotmetrem (pomijając socratic). Dodatkowo to nie ciecz więc objętość zależy jak kawa się ułoży.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5586
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Sierpień 2018, 13:11:14 »
Na oko ważę równie dobrze jak waga ;). Serio uważasz, że nie da się zważyć kawy w sitku? ;)
Nie waga zapewnia nam poprawnie przygotowane espresso lecz "wszystko razem do kupy".

Offline Bacek

  • Wiadomości: 885
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Gastroback 42636, Aeropress, Phin
  • Młynek: Żarnowy
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Sierpień 2018, 15:03:53 »
Ale też o to mi na początku chodziło. Waga ułatwia, natomiast timer co najwyżej zapewnia wolne ręce ale nie jest powtarzalny (chyba że ktoś robi wiele kaw dziennie z dużego hoppera) więc nie zwalnia z myślenia o tym co się robi. Zaryzykował bym że jak już trafimy w punkt to waga da zdecydowanie mniejszy błąd  przy pierwszym mieleniu z rana niż timer. Natomiast ani jedno ani drugie nie sprawdzi się (samo z siebie) po zmianie rodzaju kawy. Na początku domaraj napisał.

Parametry zostały ustawione przez znajomego który profesjonalnie kiedyś  pracował w kawiarni .

Takie podejście nie zadziała po zmianie kawy czy po kilku dniach gdy kawa w hopperze wywietrzeje ani z timerem ani z wagą. Trzeba się po prostu samemu nauczyć obsługi młynka.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2018, 15:08:05 wysłana przez Bacek »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 894
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Sierpień 2018, 15:24:24 »
Na oko ważę równie dobrze jak waga ;). Serio uważasz, że nie da się zważyć kawy w sitku? ;)
Nie waga zapewnia nam poprawnie przygotowane espresso lecz "wszystko razem do kupy".
Oczywiście, że możesz. Tylko jak nie ważyłeś na początku, to logicznie nie będziesz ważył na końcu.

A co do wagi to większość obecnych zaleceń mówi aby jej używać.
Jak zrobisz powtarzalne espresso na 16g, to możesz się bawić inną wartością.
Ba jak znasz młynek to będziesz wiedział, że 1g jest np. równoważny jednej podziałce itp.

Dalej ważąc kawę, wiesz że masz zrobić 2:1 i znowu jak masz powtarzalne, możesz to zmienić.

To samo do czasu ekstrakcji, preinfuzji itp.

I jak otrzymasz taką powtarzalność  to też pewnie już wagi nie musisz używać (ale wciąż się przydaje).

Offline Bacek

  • Wiadomości: 885
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Gastroback 42636, Aeropress, Phin
  • Młynek: Żarnowy
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Sierpień 2018, 15:42:48 »
W ustalonych warunkach będziesz miał to samo z timerem, powtarzalnie bo doza bedzie się różniła może o 0.5g. Gorzej gdy coś się zmieniło, zmiana grubości mielenia zmienia też ilość przemiału w czasie więc z timerem zmieniają się obie zmienne na raz grubość i ilość, z wagą tylko grubość i na tym łatwiej zapanować. Ale przy odrobinie praktyki da pewnie radę i z timera na podobnych zasadzach korzystać.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 894
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Sierpień 2018, 16:12:37 »
0.5g to sporo (pół regulacji)
0.1g to OK

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6377
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Problem z pierwszym parzeniem w danym dniu
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Sierpień 2018, 19:39:34 »
lucasd, waga jest ważna i pomocna. Szczególnie gdy jesteśmy na początku. Niemniej aby określić wagę zestawu sitko-ekspres trzeba to zrobić na objętość. Gdy już wiemy w jakim stopniu należy wypełniać nasze sitko wtedy masz rację.
Każda kawa ma inną gęstość, ekspresy mają różne wysokości prysznica. Objętość na wstępie jest równie ważna co waga uzysku na wyjściu.
Oba te parametry mają oczywiście swoje marginesy błędu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything