;

Autor Wątek: Farmers Coffee  (Przeczytany 568 razy)

Offline uke7

  • Wiadomości: 61
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Brikka, Aeropress, Phin, V60, tygielek i cała bateria słoików do Cold Brew : ))
  • Młynek: Aergrind
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Lipiec 2018, 00:01:07 »
Myśle, że dziadek by się jednak dwa dwa razy zastanowił gdyby miał zapłacić 56 zł za 250 g nawozu : )))

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2321
  • Pomógł: 32
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Lipiec 2018, 00:10:33 »
Dziadek był skromnym rzemieślnikiem z pasją do ogrodnictwa. Nie kupiłby kilku worków nawozu za całą swoją emeryturę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5661
  • Pomógł: 54
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Lipiec 2018, 09:04:17 »
Nie mówiłem, że cascara to kawa, odnioslem się tylko do tego, co oferują sklepy pod tą nazwą i za jaką cenę.
Ale napisałeś, że sklepy oferują "pseudo kawę" pod tą nazwą... Podaj proszę jakiś przykład. Cascara to raczej dobra i ciekawa inicjatywa, a nie pseudo kawa.

Offline uke7

  • Wiadomości: 61
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Brikka, Aeropress, Phin, V60, tygielek i cała bateria słoików do Cold Brew : ))
  • Młynek: Aergrind
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Lipiec 2018, 09:40:34 »
To ja się już nie odzywam. Pisałem jedynie luźno, co zaznaczyłem, o swoich dyletanckich wątpliwościach. Rozmowa zboczyła w niezamierzonym kierunku. Nie miałem najmniejszej intencji prowokować jakichś awantur. Określenie "pseudo kawa" było tylko skrótem myślowym i dotyczyło wcześniejszej wypowiedzi mówiącej o cascarze jako nawozie - myślałem, że jest to zrozumiałe.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5661
  • Pomógł: 54
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Lipiec 2018, 09:52:14 »
Ale to jest bardzo ciekawy temat :). Jak wykorzystać coś, co się normalnie marnuje? Różne są te cascary...
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2018, 09:55:17 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2163
  • Pomógł: 17
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lipiec 2018, 12:19:23 »
Jak wykorzystać coś, co się normalnie marnuje?

No jako nawóz. U mnie ciastka lecą na kompost.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 678
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Lipiec 2018, 12:28:43 »
To samo u mnie. Sąsiednia firma zabiera codziennie ok 12 kg ciastek na nawozy :)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1545
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Lipiec 2018, 12:55:25 »
Fusy pod iglaki jak znalazł. Kolejne wiadro rozsypię pod jagody. Owoc będzie z zawartością kofeiny.  :lol2:
Kawa to podstawa, która najlepiej smakuje gdy pije się ją z samego rana.

Offline uke7

  • Wiadomości: 61
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Brikka, Aeropress, Phin, V60, tygielek i cała bateria słoików do Cold Brew : ))
  • Młynek: Aergrind
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lipiec 2018, 00:15:35 »
A wracając na chwilę do tematu  [emoji38] - z relacji ukazujących farmy kawowe wygląda na to, że jednak zalewajka, co zrozumiałe, bo raz, że to praca więc nie ma wiele czasu na odpoczynek, dwa, jak już padło wcześniej pracownicy na farmach to prości ludzie, którzy wymyslne sposoby parzenia kawy w fikuśnych urządzeniach pozostawiają raczej przedstawicielom świata, w którym czasu i pieniędzy na fanaberie nie brakuje. Na jednym tylko filmiku było widać jakąś miejscową kawiarnię, w której kobieta robiła przelew kawy przez coś w rodzaju góralskiej skarpety rozpiętej na obręczy  [emoji38] Czyli nawet tam nie wszyscy lubią fusy z parzochy.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2018, 00:17:59 wysłana przez uke7 »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6438
  • Pomógł: 94
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lipiec 2018, 00:27:05 »
Ale chyba im nie smakuje, widziałem, że bardzo często wypluwają :hihihi:

--> cupping

Offline uke7

  • Wiadomości: 61
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Brikka, Aeropress, Phin, V60, tygielek i cała bateria słoików do Cold Brew : ))
  • Młynek: Aergrind
Odp: Farmers Coffee
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lipiec 2018, 23:21:37 »
Ok. Wreszcie wiem, o co chodzi z tą Cascarą:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything