Dozownik cukru. ;

Autor Wątek: Dozownik cukru.  (Przeczytany 1644 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6254
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Dozownik cukru.
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Sierpień 2018, 10:34:47 »
Osobiście jednak nie widzę większego sensu w słodzeniu kawy przez baristę.
Na filmie ciężko znaleźć sens, ale osobiście wolałbym aby było posłodzone wcześniej... jeszcze wcześniej, przed parzeniem. Espresso od razu parzy się na cukier, szybciej się rozpuści. Do zimnych kaw idealnie. Do mlecznych też spoko, bo odpada mieszanie i latte arty zostają. To ma swoje plusy. Zresztą, taki słynny film z Włoch, mała kawiarenka i mnóstwo zamówień espresso na kilkugrupowej dźwigni. Tam też barista słodzi (łyżeczką) przed podaniem. Ze strony gości odpada kolejne zadanie, ze strony kawiarni, jest higiena (możesz mieć miskę, nie śmiecące jednorazy) i kontrola cukru.

Można pójść jeszcze krok dalej i cukier zamienić na syrop cukrowy, pompki też są szybkie i powtarzalne.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z O.O.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 89
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: la Pavoni Europiccola EN
  • Młynek: Ręczny stożkowy 47 mm oryginalnej konstrukcji
Odp: Dozownik cukru.
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Sierpień 2018, 11:10:40 »
To Odessa. Tutaj trochę inaczej, niż w innych miastach świata. Barista lepiej od ciebie wie, ile chcesz cukru. Taksówkarz wie najlepiej, gdzie chcesz jechać. A kelner wie, że to właśnie wolisz dziś na kolację.

Jeśli bez żartów, to wygląda to tak.

1 sytuacja.
Barista: Ile Pan/Pani chce cukru?
Klient: trochę.
Barista nie daje cukru w ogóle.

2 sytuacja.
Barista: Ile Pan/Pani chce cukru?
Klient: jedną łyżkę.
Barista daje 1/2 łyżkę.

3 sytuacja.
Barista: Ile Pan/Pani chce cukru?
Klient: dwie łyżeczki.
Barista daje 1 łyżkę.

Czyli barista daje zawsze 1/2 od tego, co chce klient. Dlatego jest to najlepszy barista w mieście o 1 milion mieszkańców. Oczywiście, on sam smaży ziarno i wie, jak zrobić espresso. Ale to drobiazgi. :)



Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 5934
  • Pomógł: 167
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Dozownik cukru.
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Sierpień 2018, 11:19:19 »
 :ok: i wszystko jasne
LMWDP #469

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 761
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Dozownik cukru.
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Sierpień 2018, 11:30:29 »
Może i ja zastosuję w domu tą metodę skoro też wiem lepiej a serce mnie boli jak widzę cukier w dobrej kawie  :mrgreen: Fakt że co kraj to obyczaj my palimy kawę a tam smażą   [emoji12] [emoji106]  ale efekt pewnie ten sam  :kawa:  Valerii to powinieneś dodać jeszcze opcję pustego obrotu dźwignią dozownika dla tych co chcą tylko trochę cukru ale patrzą bariście na ręce czy aby na pewno posłodził, w sumie to fajnie wyszedł ten dozownik.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi