;

Autor Wątek: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina  (Przeczytany 1574 razy)

Offline Cannonn Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Phin, Kawiarka, French Press
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Lipiec 2018, 07:47:31 »
Dziś przygotowałem Ariadnę w Phinie. Grubość przemiału ta sama, woda 95*C, 8g/100ml, 30s preinfuzja, przekapało w 4 minuty.
Kawa wyszła zupełnie inna niż wczoraj. W pierwszym łyku słodycz, mało czekolady i dużo kwaśności. Dominował smak kwaśny aż do samego końca, goryczka też mniejsza. Zdecydowanie lepiej smakowała mi wersja "zalewajka".
Jakaś rada co do sposobu parzenia? Grubszy/drobniejszy przemiał, inna temperatura?

@Miklas
Piję tylko filiżankę kawy dziennie. Na razie chcę rozpracować Ariadnę, tak żeby znaleźć powtarzalny sposób parzenia, który mi smakuje, więc chwilę to pewnie zajmie, ale na pewno podzielę się spostrzeżeniami co do Kolumbii :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5661
  • Pomógł: 54
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Lipiec 2018, 07:52:39 »
Spróbuj rozcieńczyć napar z phina -- sprawdź w jakim zakresie proporcji zaczyna i przestaje smakować :).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6438
  • Pomógł: 94
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Lipiec 2018, 11:15:36 »
Drobnej. 8-10 minut kapania.

Offline Cannonn Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Phin, Kawiarka, French Press
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Lipiec 2018, 08:31:32 »
Przy próbie rozcieńczania kawa dużo traci na smaku, to już mi ta kwaśność mniej przeszkadza :)

Po zmieleniu na 1 ustawieniu, lekkie uklepanie, przekapało w 9 minut, ale jest jeszcze mniej aromatów czekolady, a więcej kwaśnego smaku. Koło 5 minuty leciała już blada, podstawiłem drugą filiżankę i ten napar już był bardzo słaby. Próbowałem osobno napar, który przekapał w 5 minut - mocno kwaśny, ten który kapał 5-9 minuta - lekko zaromatyzowana woda. Razem oby dwa zmieszane nie dały dużej różnicy, dominował smak kwaśny.

Następnym razem chyba spróbuję na grubszym przemiale może. W poniedziałek przyjdzie do mnie kawiarka, to może z niej wyciągnę to co chcę  :D

Offline Cannonn Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Phin, Kawiarka, French Press
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Lipiec 2018, 09:01:57 »
Nie wytrzymałem i otworzyłem Kolumbię, i piję właśnie drugą filiżankę po Ariadnie (oj moje ciśnienie :D)
Zmieliłem na grubszym ustawieniu nr 8, zaparzona na "zalewajkę", wydaje mi się delikatniejsza i mniej palona od Ariadny, ale troszkę więcej nut kwaśnych, może cytrusowych. Bardzo fajna kawa.
Jeszcze nie jestem w stanie wyłapać za bardzo niuansów w poszczególnych kawach, ale jakbym nie zaparzył każdą da się wypić ze smakiem :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6438
  • Pomógł: 94
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Lipiec 2018, 19:15:37 »
A ile sypiesz gramów kawy na ile mililitrów wody?

Offline Cannonn Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Phin, Kawiarka, French Press
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lipiec 2018, 10:08:25 »
Daję 8g/100ml

Dziś zrobiłem Ariadnę w Phinie, ale zmielilem na 6 ustawieniu i to chyba ten punkt który mi smakuje  :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6438
  • Pomógł: 94
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lipiec 2018, 11:33:32 »
Oki. Kawy nie ubijaj. Wyrównaj i delikatnie połóż na tym górne sitko.

Jeśli po wszystkim lub w trakcie widzisz, ze górne sitko zostało wypchnięte przez odgazowującą kawę, to znaczy, że smacznie nie będzie. To jest główna wada phina -- nie lubi zbyt świeżej kawy ;)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 161
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: moka i brikka, v60, Aeropress, Phiny, FP, kompresso
  • Młynek: FeldGrind, C40, Hario
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lipiec 2018, 15:44:26 »
Noooo to bywa irytujące, jak pięć minut klupiesz żeby kawa była równo, a przy bloomie widzisz jak ci sitko skacze i wywala kawę bokami :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3802
  • Pomógł: 53
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lipiec 2018, 15:58:22 »
Jeśli po wszystkim lub w trakcie widzisz, ze górne sitko zostało wypchnięte przez odgazowującą kawę, to znaczy, że smacznie nie będzie. To jest główna wada phina -- nie lubi zbyt świeżej kawy
Noooo to bywa irytujące, jak pięć minut klupiesz żeby kawa była równo, a przy bloomie widzisz jak ci sitko skacze i wywala kawę bokami :)


Postarajcie się o phiny z przykręcanym górnym sitkiem i takich problemów nie będzie :).

Offline Cannonn Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Phin, Kawiarka, French Press
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Lipiec 2018, 10:09:16 »
Do Phina już znalazłem optymalny sposób przygotowania. Zaparzyłem dziś Kolumbię, po raz drugi dopiero, ale całkiem inny smak był niż za pierwszym razem.
Wyszła mi lekko kwaśna, cytrusowa, w posmaku po przełknięciu delikatnie czekoladowa goryczka, jednak szybko znika. Powiedziałbym, że orzeźwiająca kawa.  :D

Teraz będę trenował z kawiarką. Jak na razie mam problem z tym, że kawa nie wypływa równomiernie, tylko wyskakuje i strzela. Wydaje mi się, że kupiłem słabej jakości kawiarkę (noname) i nie trzyma odpowiedniego ciśnienia.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2321
  • Pomógł: 32
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Lipiec 2018, 11:13:50 »
Nie koniecznie. Opisz proszę jak przyrządzasz kawę w tej kawiarce tj: jak drobno mielisz kawę? jak nasypujesz do sitka to ubijasz? stukasz? wyrównujesz ? Jaka jest pojemność zbiornika? ile kawy mieści się w sitku? Tu znajdziesz sporo informacji o zaparzaniu w moce https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=107.msg132720#msg132720 Tam najlepiej też dalszą dyskusję w temacie użytkowania tego urządzenia prowadzić.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2018, 11:25:31 wysłana przez krystians »

Offline basiunia32

  • Wiadomości: 3
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: ekspress
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Lipiec 2018, 13:43:33 »
jaką dobrą mocną kawkę polecicie młodej osobie? oczywiście w miarę rozsądnej cenie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6438
  • Pomógł: 94
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Lipiec 2018, 14:01:16 »
Co to znaczy mocną (kofeina? intensywność?) i jak się wiek pijącego przekłada na smak?

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 52
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v3
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Kawa z nutami czekoladowymi do Phina
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Sierpień 2018, 19:09:44 »
Co prawda w phinie nie parzyłem tylko w kawiarce ale:
Miałem wcześniej ariadnę od Antonio i była rewelacja dlatego zamówiłem ostatnio A+ i na próbę "espresso#1".
O ile w przypadku Ariadny było rewelacja tak w przypadku espresso jest "pe tar da". Tak dobrej kawy jeszcze nie dane mi było pić. Skoro w przypadku głupiej kawiarki z tej kawy można wyciągnąć słodycz, czekoladę i co ciekawe nawet i cremę to przy prawdziwym espresso z maszyny musi być niebo w gębie...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi