;

Autor Wątek: Ek 43 mielenie  (Przeczytany 1011 razy)

Offline micoffee

  • Wiadomości: 1
Ek 43 mielenie
« dnia: 02 Kwiecień 2019, 21:36:37 »
Dzień dobry,
zwracam się z pytaniem dotyczącym scali mielenia(pod różne alternatywy) na EK43, zdaje sobie sprawę, że jest to subiektywna ocena, ale jestem amatorem zaczynającym przygodę z kawą i chciałabym poczytać o Waszych doświadczeniach.
Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź w temacie ;)
PS- jeśli polecacie jakieś zagraniczne/polskie fora/blogi, będę jeszcze bardziej wdzięczna za podlinkowanie
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2019, 21:41:00 wysłana przez micoffee »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6951
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ek 43 mielenie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwiecień 2019, 21:53:23 »
Sprecyzuj pytanie.

EK43 występuje z dwoma tabliczkami, to już pierwsza komplikacja, do tego każdy można skalibrować inaczej. Można by założyć, że będzie na 0, ale to dość frywolne założenie.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1068
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Ek 43 mielenie
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwiecień 2019, 22:37:39 »
Wybierz metodę, zmiel, zaparz i sprawdź (TDS i/lub smak).
To młynek high-end ale tuning to człowiek i każda kawa będzie ciut różna, nie mówiąc o wpływie, techniki, wody itp...

Offline sobota

  • Wiadomości: 274
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: Ek 43 mielenie
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwiecień 2019, 23:33:39 »
EK wystepuje w co najmniej 2 znanych mi gwintach na regulacji, i różne żarna o różnych geometriach. Dodatkowo pytanie czy masz idealnie ustawione żarna  nieruchome np przy pomocy narzędzi titusa, lub innego tańszego domowego sposobu? Czy żarno na wózku ruchomym masz dobrze ustawione - te oryginalne wózki są do d -są nierówne jak na klasę i cenę młynka... jest parę wątków  o tym na forach zagranicznych - np home barista

tak jak donkiszot wspomina ciężko ustawić w tym samym miejscu w tych samych młynkach "zero" - taka konstrukcja i różne szkoły.

Jeżeli masz seryjny bez ustawień to mielisz grubiej niż na tych ustawiony.  W ek z planowanym wózkiem żaren ruchomych i ustawionymi żarnami z dokładności w okolicach 0,05mm  miele pod filtry w zakresie od 7,5 do 10 . Założenie jest doza to 18g o v60 na 300ml wody i spływanie w okolicach 3-4 minut temperatura wody od 80 do 93 stopni. Mówię tu o nowej skali stosowanej od jakiś 2 lat. Do espresso świeżego to około 1,5-2 , stare espresso (3 tyg od wypały) coś w okolicach 0,5-1 z założeniem woda 90 stopni doza 17-19g uzysk 35-45 w 22-32sek.

Remontuje/ kalibruje właśnie też starą guatemale i z każdym ustawieniem dokładniejszym żaren miele drobniej do espresso.

A jak otworzysz do czyszczenia go (bez odkręcania żaren tylko, jak już są ustawione!) i złożysz to zazwyczaj z niewiadomych przyczyn przepis jest do zmiany  :hihihi:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi