;

Autor Wątek: Lody  (Przeczytany 6704 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1091
  • Ekspres: Izzo Alex MKII, Kazak Rota było:Arrarex Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic Termoblok
  • Młynek: Eureka Zenith 65E, Kazak Tura, Myy47 GS1 Timemore Chestnut było: Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Lody
« Odpowiedź #150 dnia: 03 Czerwiec 2019, 09:20:16 »
Chciałoby się krzyknąć Eureka :)
Lody wyszły, zacytuję jedną opinię 10 latka "najlepsze lody jakie w życiu jadłem"
Dodatkowo lody nie twardnieją na skałę w zamrażarce.

Podaję przepis:
400ml śmietanki 30% (płynna)
300ml mleka
5 zółtek,
90 gram cukru, lub 65 cukru  i 30 erytrotylu (sam erytrytol = bardziej drażniący smak w gardle i ciut gorsza konsystencja)
szczypta soli (do zółtek)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żótka, cukier i sól ucieramy (długo) - aż konsystencją będzie lekko kremowa
Śmietankę i mleko grzejemy do 98 stopni (można nie mieszać, tylko ustawiamy na średnią moc palnik), praktycznie zaczyna się gotować i zalewamy tym masę z żółtek (hartując i mieszając).
Dodajemy ekstrakt z wanillii, mieszamy. Dobrze jest przecedzić przez sito.
Studzimy (wstawiamy do wody, mieszając od czasu do czasu)
Do lodówki na kilka godzin/ewentualnie noc.
Po ukręceniu lodów maszynką przykrywamy dokładnie folią spożywczą (dotyka do lodów, chyba dzięki temu nie zamarzają na skałę), zamykamy pojemnik i do zamrażarki. (można również jeść bezpośrednio po ukręceniu :) )

Robiłem też pistacjowe
(80 gram pistacji uprażonych, zblendowanych na proszek, później zbelndowane z ciepłą masą)
 i truskawkowe (mniej mleka więcej śmietanki, truskawki mają sporo wody); baza jak wyżej, bez wanillii

Myślę że bez problemu da się zrobić w zwykłej maszynce z misą chłodzoną w zamrażarce. (z tego przepisu maszynka szybciej robi odpowiednią konsystencję w porównaniu do poprzednich)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 970
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
Lody
« Odpowiedź #151 dnia: 03 Czerwiec 2019, 12:17:50 »
Pięknie. Przetestuje ten przepis jak wystartuję mój sezon na lody. Z tym podgrzewaniem do 98 stopni i przelaniu przez sito całości - nie ważą się żółtka w tak dużej temperaturze?

To w końcu sprzedajesz tę maszynkę czy się nawróciłeś?
EDIT: Już doczytałem, że maszynka zostaje :).

Offline tom517

  • Wiadomości: 1091
  • Ekspres: Izzo Alex MKII, Kazak Rota było:Arrarex Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic Termoblok
  • Młynek: Eureka Zenith 65E, Kazak Tura, Myy47 GS1 Timemore Chestnut było: Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Lody
« Odpowiedź #152 dnia: 03 Czerwiec 2019, 13:18:45 »
Trzeba zahartować, czyli trochę wlać i wymieszać, później resztę, wygodnie to robić przy pomocy robota, w sumie u mnie w sitku praktycznie nic nie zostaje, trochę czasami zółtek ze środka miski których robot nie dał rady wymieszać. Według mnie można iść z ilością śmietany w stosunku do mleka od 2:1 do 1:1 i zatrzymać się tam gdzie komuś najbardziej odpowiada, mi aktualnie 4:3.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1342
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Lody
« Odpowiedź #153 dnia: 16 Czerwiec 2019, 14:58:27 »
Przepis tom517 jest ok, zrobiłem połowę mniej lodów z wanilią i z jagodami w syropie. Moim zdaniem trochę zbyt słodko, pewnie wina syropu i wyczuwam też w smaku jajka, taki kogel mogel, konsystencja faktycznie bardzo dobra, ja wolę bazę z mlekiem w proszku i jednym żółtkiem ale ten przepis też jest ok :-)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1091
  • Ekspres: Izzo Alex MKII, Kazak Rota było:Arrarex Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic Termoblok
  • Młynek: Eureka Zenith 65E, Kazak Tura, Myy47 GS1 Timemore Chestnut było: Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Lody
« Odpowiedź #154 dnia: 16 Czerwiec 2019, 15:21:33 »
Dłużej ucieraj, aż żółtka zrobią się mniej żółte i zalej prawie gotującym się mlekiem ze śmietanką. Teraz daję 65 gram cukru, bez erytrotylu

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1342
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Lody
« Odpowiedź #155 dnia: 16 Czerwiec 2019, 15:32:58 »
Oki, zrobię drugie podejście z mniejsza ilością  cukru i wersji straciatella. Córka zjadła dwie porcje jak nigdy więc  :brawa::-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi