;

Autor Wątek: KazaCoffee.  (Przeczytany 5681 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 670
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Styczeń 2019, 21:50:06 »
Wprost nikt, ale z tych dwóch, następujących po sobie wypowiedzi:
Będzie niezłe starcie dwóch premier 2018 w kategorii - manualny ekspres do kawy. Bardzo jestem jakie będziecie mieć wrażenia.
Z tej dwójki wylałbym Kazaka, bardziej mnie przekonuje. A Robot, to chyba nie premiera, tylko modyfikacja starego pomysłu w rodzaju Gaggia Gilda. Zresztą, zamiast Robota, z szacunku na wiek wybrałbym Gildę.
można odnieść takie wrażenie.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 837
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Styczeń 2019, 05:53:00 »
Próbowałeś zrobić więcej niż jedno espresso pod rząd? Ile to może zająć?

Gdzieś na forum jest taki film.

A Robot, to chyba nie premiera, tylko modyfikacja starego pomysłu w rodzaju Gaggia Gilda. Zresztą, zamiast Robota, z szacunku na wiek wybrałbym Gildę.
Dla uczciwości warto powiedzieć, że Rota też nie jest pierwowzorem w swojej kategorii.

A kto pisał, że to pierwowzór?


Wiem, że jest, oglądałem go, ale Valerii wszystko opowiada i pokazuje, nie skupiając się w 100% na robieniu espresso. Nawet tak na oko, 7 minut? 5 minut? Czy 10 minut?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Styczeń 2019, 13:59:39 »
Można robić kawę za kawą. Od razu po ekstrakcji można odkręcić sitko i napełnić je nową kawą. Nie ma żadnych ograniczeń poza tymi wynikającymi ze specyfiki mocowania sitka i napędu tłoka. Warto jednak mieć pod ręką "prawdziwy" młynek do espresso. W moim przypadku wyciągnięcie ze strychu RR55OD od razu dało świetne efekty. Kazak działa w innym lokalu, nie w palarni, więc nie miałem dostępu do E37S, a tylko do sklepowych młynów. Młynki on-demand mają ogromna zaletę: pięknie i równo wypełniają sitko kawą. Wprawdzie Kazak Rota ma świetne narzędzie do równomiernej dystrybucji, ale jednak: co zrobi młynek, to zrobi młynek ;). Z całym szacunkiem dla Single Dosing, ale jednak to chyba nie jest dla mnie, ze względu na niewygody.

Dziś zaparzałem Espresso #1. Mam całkiem konkretne porównanie, bo wczoraj tę i inne mieszanki zaparzałem przy użyciu maszyny 2B i E37S. Twierdzę, że nic a nic nie brakuje dobremu ekstraktowi z Kazaka. Moje dzisiejsze kawy są po prostu bardzo smaczne...
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2019, 15:27:19 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1645
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Styczeń 2019, 15:40:14 »
A czemu miałoby brakować? Ciśnienie maszyna umie wytworzyć, trzeba tylko opanować odrobinę technikę. Temperatura ekstrakcji, ładny opadający profil - jedyne co trzeba opanować to proces rozgrzewania całości. Nie może się nie udać, szczególnie z dobrą kawą;). Fajnie by było też poczytać (zobaczyć?) jak radzisz sobie z czymś od Synestezji w Rocie kiedyś.
Czyli nie wymienisz na stole e37s na e37sd?
@Valerii -  dam znać na priv odnośnie wymiany ale to pewnie za tydzień-dwa bo teraz w trasie.
---
Paweł
Java Coffee - Peru-valle-de-chilgama / Tim Wendelboe - Honduras Caballero Catuai

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Styczeń 2019, 15:55:23 »
Czyli nie wymienisz na stole e37s na e37sd?
Raczej nie. Myślę, że zbyt dużo czasu zajmują czynności związane z techniką SD: odważanie kawy, wydłużone czekanie na zmielenie, ulokowanie kawy w sitku i dystrybucja. A "on demand" tylko "cyk" i gotowe :).

Kazak sam się rozgrzewa :). Druga, trzecia ekstrakcja i maszyna jest wyraźnie gorąca. Kiedyś miałem ROK Presso -- w ogóle to nie ma porównania. ROK był zawsze za zimny. Kazak jest genialny.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Styczeń 2019, 16:22:30 »
A jak z czyszczeniem?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Styczeń 2019, 16:37:59 »
Żaden problem, w zasadzie nie trzeba -- nic tylko tylko sitko opróżnić i przetrzeć. Prysznica żadnego nie ma.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Styczeń 2019, 16:56:26 »
Piękna sprawa, może uda się kupić, byłoby idealnie na wakacje. Jeszcze byłbym ciekawy jak ocenisz espresso z jakichś smakołyków Elki :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1006
  • Pomógł: 10
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Styczeń 2019, 23:47:30 »
Ja już po rozmowach, już witałem się z gąską, a potem przypomniałem sobie jaka to udręka mielić do espresso w komendancie.. :(

@antonio - tu Valerii mi nie odpowiedział - rozmiar sitka jest uniwersalny, można tam włożyć takie na 18-20g i wycisnąć duże doppio?

Offline Cinello

  • Wiadomości: 423
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Styczeń 2019, 23:58:52 »
Sitko z tego co pisał kiedyś Valerii to 52mm na 14 gramów kawy.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1006
  • Pomógł: 10
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Styczeń 2019, 00:03:32 »
No to już wiem. Z tego co pamiętam to single jasne to doza raczej 18-20 g.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Styczeń 2019, 07:49:17 »
Ale to głównie zależy od wysokości sitka, wysokości ciastka kawy. Przy 58mm średnicy ta gramatura musi być większa, przy 54 ta sama wysokość będzie miała mniejszą gramaturę. Mam w biurze małą Faema Erika, tam jest sitko 53 mm i mieści około 14 g średnio palonej kawy, jasno palonej trochę więcej, tak 15,5-16. Wszystkie shoty wychodzą smacznie.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Luty 2019, 09:21:05 »
Jeszcze byłbym ciekawy jak ocenisz espresso z jakichś smakołyków Elki :-)
Przed chwilą zrobiłem serię kaw z Kolumbii La Claudina. Działa jak trzeba, espresso wychodzi bez żadnego problemu, smacznie, powtarzalnie. Można tym Kazakiem obsłużyć grupę ludzi. Całkiem sprawna jest to maszynka. Jakiś czas zajmuje kręcenie, dozowanie itp., ale nie widzę większej różnicy między 1-grupową maszyną gastro a Kazakiem. W Rota wąskim gardłem jest jedynie przykręcane sitko i nalewanie wody z czajnika -- gdyby sitko było montowane jak w dużych ekspresach, wydajność byłaby prawie taka sama :). Moim zdaniem Rota jest doskonałym i wystarczającym sprzętem do espresso. Zalety czynią go niedoścignionym: jest cichy i szybko się rozgrzewa :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi