Autor Wątek: Kawowy Lwów  (Przeczytany 6489 razy)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Kawowy Lwów
« dnia: 05 Grudzień 2013, 22:04:06 »
No, właśnie się dowiedziałem że z rana jadę na zdjęcia do Lwowa. Pewnie nie będzie na nic czasu, ale może ktoś przez przypadek wie gdzie tam można na kawę wstąpić? Albo jakaś palarnia? :-D

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kawowy Lwów
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudzień 2013, 23:13:06 »
Poszukaj "Lwowskiej kopalni kawy", na lwowskiej Starówce, w okolicach Rynku. Niezła kawa z tygielka, z kieliszkiem kawowej nalewki, ziarenka też tam kupisz.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2013, 07:52:01 »
W takim razie, jak znajdę chwile czasu i będę w okolicy, to zajrzę :-)

Kawa-Swiezo-Palona

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2013, 17:15:14 »
Szczerze mówiąc to nigdy tam nie byłam,ale faktycznie można poczytać sporo na temat tego miejsca w internecie,więc z pewnością warto też tam zajrzeć. Daj znać jak już wrócisz czy smakowała tamtejsza kawa:)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2013, 19:44:16 »
Tamto czy to miejsce można mieć w nosie. Tu była mowa o mieście wielkim.

kaz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudzień 2013, 19:49:59 »
Na Ukrainie silnie obecne są mobilne kawiarenki, raczej nie na bazie włoskich Piaggio Ape/ Ape TM, ale miejscowych pojazdów Tavria. Nieźle się zdziwiłem jak trafiłem w sieci na zdjęcie  pracującej kawiarenki z pocz. grudnia > fotka> za barem Kliczko ;-)

ps. nie podano z jakiego miejsca jest fotka, może z kijowskiego Majdanu.

Pozdrawiam

kaz

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudzień 2013, 19:59:11 »
No cóż, nie było czasu na szukanie kawy. Większość dnia spędziłem w samochodzie jadąc do Lwowa, potem w samym Lwowie tylko przy praspekcie swabody, przez większość czasu kręcąc, potem trochę w ratuszu, następnie znów na głównym placu, a potem kolacja i w drogę powrotną, o 3:00 w nocy byliśmy w Lublinie. Dzień był bardzo udany zdjęciowo, choć miasto poznałem tylko w granicy dwóch-trzech ulicy w samym centrum.

Jedyną kawę, której napiłem się we Lwowie była tawerno-jadłodajnio-pub, gdzie za całe 6 hrywien zdobyłem "espresso", czyli ok. 80ml napój z automatu w filiżance herbacianej, takiej charakterystycznej, białej z cienkiego materiału ; ) paskudne, ale pijałem dużo gorsze.

Za to sama atmosfera tam, miasto i poznani ludzie, to było coś... z resztą, jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć sobie ten materiał, można tu - http://www.tvp.pl/lublin/informacyjne/panorama-lubelska/wideo/7-grudnia-2013-g-1830/13253321 (drugi materiał w kolejności).

@Kawa-świeżo-palona, to był iście merytoryczny wpis!...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudzień 2013, 20:22:08 »
Za to sama atmosfera tam, miasto i poznani ludzie, to było coś... z resztą, jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć sobie ten materiał, można tu - http://www.tvp.pl/lublin/informacyjne/panorama-lubelska/wideo/7-grudnia-2013-g-1830/13253321 (drugi materiał w kolejności).
Pogoda wam nie dopisała. Ale stronniczy ten materiał  ;), zabrakło głosów prorosyjskich  :ups: :smiech:
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudzień 2013, 20:39:41 »
No słońca brakowało. a wracaliśmy w śnieżycy (to w tę noc przez Polskę przetoczyła się ta wichura, śnieżyca itp).

A co do głosów prorosyjskich... jakoś w pobliżu nikt się nie napatoczył prorosyjski :P

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudzień 2013, 22:57:38 »
We Lwowie nie ma prorosyjskich, prędzej banderowca można spotkać :)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudzień 2013, 23:03:14 »
A no..

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudzień 2013, 23:18:46 »
Prorosyjskie mogą być chyba tylko kule w czaszkach pomordowanych...
Właśnie jestem na tropie niejakiego Łobodowskiego, który raz na zawsze wyleczył się z sympatii prorosyjskiej, odwiedzając przed wojną sowiecką Ukrainę. Potem był pierwszym głosem radiowym z zachodniej Europy do Polski.

Aporopos kawy, słynny "wiedeński" Koltschitzky, Kolczycki, Kulczycki był Rusinem... A ja zawsze myślałem, że był Polakiem :).
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2013, 07:04:33 wysłana przez Antonio »

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudzień 2013, 11:27:21 »
Ukraina jest pełna sprzeczności i uwiklana w wiele rzeczy. Mocno zdałem sobie z tego sprawę właśnie przez ten jednodniowy wyjazd do Lwowa, gdzie miałem okazję naprawdę długo porozmawiać z kilkorgiem ludźmi stamtąd. Mówię tu o ludziach wykształconych, znających historię i orientujących się w polityce ukraińskiej.

W obliczu tego, co dzieje się w Polsce (a nie dzieje się dobrze), tego jak media (khm...) mocno podkręcają całą atmosferę, wydawać by się mogło, że właśnie nasze państwo jest mocno spolaryzowane i zantagonizowane. W porównaniu do Ukrainy u nas i tak jest duża zgoda...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi