;

Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 263672 razy)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 962
  • Pomógł: 7
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1740 dnia: 16 Marzec 2018, 14:22:10 »


Mogę podpowiedzieć, że cupping na Comandante, to powinny być okolice 22-23 kliku od odblokowania żaren. 22 klik, 8,3g kawy zalewasz 150 g wody i po 4 minutach przełamujesz i zbierasz kożuch.

Zastanawia mnie jaki udział w tym procesie ma woda i jej - nazwę to - 'reaktywność'? U mnie cupping to zwykle, według tego sposobu liczenia - 20,21 klik. 22 i 23 jest niedoparzone.

Tak czytając co kolega @Bartus_m napisał o cuppingu to miałem podobnie gdy mieliłem zbyt grubo.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2022
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1741 dnia: 16 Marzec 2018, 14:33:26 »
Możliwe, zależy to od wielu zmiennych. zawsze można kilka filiżanek zrobić, każda o klik inaczej zmielona. Jeśli będzie przeparzona, to najprawdopodobniej pojawi się ściągająca cierpkość z tyłu, po bokach języka i goryczka w posmaku. Poza tym w przeparzonej poszczególne aromaty są mniej wyraźne. Jak już znajdzie się przemiał dla danej temperatury naczynia i wody, to już nic potem się raczej nie zmienia.  Kiedyś spróbowałem trzech kaw z trzech różnych palarni i zaparzały się identycznie, sprawdzałem na refraktometrze. Jest to wg mnie jedna z największych zalet cuppingu, bardzo łatwo uzyskać powtarzalność.
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2018, 14:38:54 wysłana przez krystians »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5984
  • Pomógł: 87
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1742 dnia: 16 Marzec 2018, 14:59:35 »
Oczywiście można, a nawet warto tak eksperymentować, ale nie będzie to cupping jeśli nasze eksperymenty wyjdą poza granice oficjalnych wytycznych. Zaletą cuppingu jest właśnie to, że wszyscy robią go mniej więcej tak samo na całym świecie.


Zastanawia mnie jaki udział w tym procesie ma woda
~98,75% :jezyk:

Offline dopeman

  • Wiadomości: 962
  • Pomógł: 7
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1743 dnia: 18 Marzec 2018, 21:13:03 »


Zastanawia mnie jaki udział w tym procesie ma woda
~98,75% :jezyk:

Słuszna uwaga :D

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 469
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1744 dnia: 27 Marzec 2018, 15:51:29 »
I jak te nowe, kiepskie, europejskie filtry Hario się sprawują, do opanowania? Da się z nimi żyć czy raczej lipa totalna? Zamówiłem V60-02 do kolekcji akurat jak japońskie filtry wycofali ;) Najwyżej oddam ;)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 560
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Chemex, Aeropress + Prismo, FrenchPress, Kubek :P
  • Młynek: C40 NitroBlade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1745 dnia: 27 Marzec 2018, 16:05:57 »
Nie ma tragedii, ale są trochę upierdliwe. Trzeba się do nich przyzwyczaić. Aby uzyskać podobne czasy jak na starych filtrach musisz mielić grubiej, ale nie polecam. Czas będzie się zgadzał, a w kubku lurka. Kieruj się smakiem, a nie wcześniejszymi stosunkami czasu do grubości przemiału. Musisz się pobawić.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything