;

Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 306398 razy)

Offline Burek

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: Hario v60, Aeropress
  • Młynek: Timemore Nano
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2145 dnia: 24 Sierpień 2019, 12:27:43 »
Film Jamesa obejrzałem parę dni temu. Mam dość mieszane uczucia. Oczywiście zgadzam się z refleksją o gorącej wodzie i czajnikach. Nie wzbudził we mnie entuzjazmu do użycia łyżeczki, bełtania i kołysania "kawowego błota". Parę razy widać na filmie wydostające się na powierzchnię kawowego ciasta spore bąble powietrza. Moim zdaniem świadczy to o nierównomiernym jednak procesie... Robienie palcem dziury w kawowym pyle też mnie nie pociąga. W metodzie wartkiej strugi pędzącej na środek, taki dołek tworzy się od razu sam, a prądy wody bardzo dokładnie kawę wzruszają i mieszają w całej objętości. Mają tylko inny kierunek -- nie w poziomej, horyzontalnej płaszczyźnie ale od dołu unoszą najdrobniejsze cząsteczki ku górze, okrężnie, wertykalnie.

Przy okazji obejrzałem wykład Jamesa na temat zwyciężania w mistrzostwach baristów na przykładzie własnego wystąpienia sprzed lat. Wyraźnie był tym zażenowany ;).
Antonio, przybliżyłbyś swoją metodę? Chętnie bym spróbował sposobu z centralnym zalewaniem twojego autorstwa.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 886
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2146 dnia: 24 Sierpień 2019, 12:41:13 »
Antonio wrzucał film kilka postów wcześniej.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2985
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2147 dnia: 24 Sierpień 2019, 13:29:36 »
@Antonio
Andrzeju powiedz proszę, jaką temperaturę wody stosujesz i czy te 4 zalania, oprócz preinfuzji, widoczne na filmie, to są na równe części podzielone ?

EDIT:
Chyba już znalazłem. Czy to ten przepis ?
Zawsze daję 20g na 300-330ml wody o temperaturze 94-96 stopni. 60ml wody w preinfuzji 45s -- wodę wylewam na środek stożka, raczej spokojnie, ew. częścią wody delikatnie zwilżam całą powierzchnię. Struga wody skierowana na środek ma dwa ciekawe efekty: doskonale miesza kawowy pył z wodą i jednocześnie zapobiega osiadaniu pyłu na papierowym filtrze, unosi najdrobniejsze drobiny na powierzchnię. Potem dolewam po 70ml i za każdym razem czekam aż woda wsiąknie: czyli waga wskazuje kolejno: 60g, 130g, 200g, 270g i 330g. Całość kończy się, gdy timer wskazuje 2:30-3:00. Zawsze kieruję strugę wody na środek stożka, ewentualnie pod koniec "rozpuszczam" ją na całą powierzchnię.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2019, 13:43:48 wysłana przez krystians »
Drogi "minusowiczu" podziwiam twą wytrwałość, ale pamiętaj - cytując The Rival Sons "My love is stronger than your hate will ever be". ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6786
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2148 dnia: 24 Sierpień 2019, 13:47:42 »
Mniej więcej tak, ale ostatnio po prostu zalewam i jakoś specjalnie się do tego nie przymierzam.

Online Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A, Grimac La Valentina EL
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart, Ceado E6P
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2149 dnia: 17 Październik 2019, 14:52:57 »

Ktoś wie jakie filtry będą pasowały do https://www.coffeedesk.pl/product/7021/Brewista-Smart-Brew-Steeping-Filter

Może z dużej kality? Filtrów białych  Melitta Basket Filter 8 - 12 filiżanek nie znajduję hmm w Polsce :) Są oczywiście na amazon.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6337
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2150 dnia: 17 Październik 2019, 17:39:22 »
W razie czego zamówienia grupowe zrobimy. Podobno oryginał ma 8.5cm średnicy na dole. A Kalita 185 chyba 5cm.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4339
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2151 dnia: 17 Październik 2019, 18:37:47 »
Ktoś wie jakie filtry będą pasowały do https://www.coffeedesk.pl/product/7021/Brewista-Smart-Brew-Steeping-Filter

Może jakieś filtry do przelewowych zaparzaczy gastronomicznych, są dostępne różne średnice.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2985
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2152 dnia: 17 Październik 2019, 23:22:04 »
w opisie jest informacja: Basket Filter 8 - 12 cup.

400 filtrów można kupić za ok 80 zł z Amazona De

Po niemiecku korbfilter 8-12 tasse
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2019, 23:42:28 wysłana przez krystians »
Drogi "minusowiczu" podziwiam twą wytrwałość, ale pamiętaj - cytując The Rival Sons "My love is stronger than your hate will ever be". ;)

Online Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A, Grimac La Valentina EL
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart, Ceado E6P
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2153 dnia: 18 Październik 2019, 16:27:11 »
Dzięki Panowie. Kupiłem gastronomiczne na Amazonie zgodnie z Waszymi sugestiami.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi