;

Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 315833 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3137
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2250 dnia: 11 Grudzień 2019, 13:14:47 »
Pani Veroniki Galova Vesela
Chyba nie próbowałem jeszcze tego przepisu, ale jestem zachwycony urokiem osobistym, promiennością i pewną skromnością tej dziewczyny. Zdaje się że przeprowadziła się do Norwegii ocieplać tam klimat. Może swoją osobowością zastąpi okolicznym mieszkańcom niedobory słońca :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7045
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2251 dnia: 11 Grudzień 2019, 14:25:14 »


W zasadzie to nie ma sensu lać w środek w ogóle ;)

Ojciec, lać? Lać w środek! Jasne, że w środek ma sens.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1004
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2252 dnia: 11 Grudzień 2019, 15:21:36 »
Tak, kazdy już zna Twoja teorie. Ja się z nią nie zgadzam, sprawdzałem osobiście - płaski smak i tds znacznie niższy niż wtedy gdy polewalem po całości.
Plus moje autorytety (Hoffman, Perger) osoby które poświeciły życie kawie ( Rao) czy nawet naukowcy (Jonathan Gagne) polecają polewać po zewnętrznej, a ich zdanie ma dla mnie większa wartość.

@krystians mam dokładnie takie samo wrażenie. Mój przyjaciel pił niedawno kawe zrobiona przez nią i od razu do mnie napisał czy próbowałem ten przepis. I dopiero stad się dowiedziałem o przepisie i Pani Veronice. Chyba zaczęła pracować z Timem Wendelboe :)
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60
  • Młynek: 1Zpresso MYM54
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2253 dnia: 11 Grudzień 2019, 17:35:39 »
Przerywając te przyjacielskie rozkminy - jak się konwertuje taki przepis na mniejszą porcję?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1004
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2254 dnia: 11 Grudzień 2019, 18:30:42 »
Jest to niemożliwe.
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7045
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2255 dnia: 11 Grudzień 2019, 18:44:45 »
Spróbuj odpowiednio, proporcjonalnie podzielić podane wartości. Pewnie nie uzyskasz "nic dobrego", ale czegoś się dowiesz ;).

Szczympek, jak można "polewać po całości" na powierzchni trójkąta (Pourigami) albo na powierzchni 3cmx3cm (Kantan dripper)? Ano można, tylko po co? Te osoby, poświęcające całe życie kawie, raczej nie są nieomylne ani jakoś specjalnie wykształcone. Swoje zdanie i mniemanie zdobyli na prostej analizie prób i błędów. Jedna z kawowych osób, w naszym grajdołku miała swego czasu fajne zawołanie: "kawa do samego końca..." -- raczej mi to nie imponuje, zdanie takie nie ma dla mnie większej wartości...  :-[

Wydaje mi się, że nie znasz żadnej mojej "teorii", bo nie teoria to, tylko zachęta, by wprawić kawowe drobiny w ruch wertykalny na początku. Potem też kieruję strugę nieco dalej od środka... -- ale raczej kieruję się własnym doświadczeniem a nie odległym autorytetem. Rao i jego łyżka to były bardzo fajne metody, "ślepo" je stosowałem. Teraz mam jednak niezawodne i smaczne metody, zupełnie odmienne od mieszania łyżką i potrząsania dripperem. Stosowanie nauk autorytetu Rao w paleniu kawy -- to droga donikąd. Może jakiś przyczynek na start, ale potem już tylko własna inwencja i doświadczenie dają dobre efekty. Też "ślepo" wierzyłem w to, co wypisał ten autorytet w swojej książce, ale to nie ja palę u nas najlepiej.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2019, 18:50:30 wysłana przez Antonio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4411
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2256 dnia: 11 Grudzień 2019, 18:47:03 »
jak się konwertuje taki przepis na mniejszą porcję?

Przy innej dozie, to już będzie to samo.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1004
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2257 dnia: 11 Grudzień 2019, 19:59:20 »
e osoby, poświęcające całe życie kawie, raczej nie są nieomylne ani jakoś specjalnie wykształcone.
Aha. A to wykształcenie ma tu jakieś znaczenie? Poza tym Jonathan to naukowiec i go cytowałeś kilkukrotnie na tym forum. I zakładasz, że te cztery osoby które wymieniłem plus znakomita większość zawodników brewers się mylą, a Ty nie? Pogratulować samooceny.
Swoje zdanie i mniemanie zdobyli na prostej analizie prób i błędów.
Skąd wiesz? Proszę dowód. Mega kłamliwe stwierdzenie. Ja mogę powiedzieć, że Ty swoje stwierdzenie opierasz na swoim ego. Nawet nie sprawdzone refraktometrem.


Po tej odpowiedzi tym bardziej się przekonałem, że ufam właściwym osobom.
Bez odbioru.

Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7045
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2258 dnia: 11 Grudzień 2019, 20:06:23 »
Przecież to nie ma znaczenia czy komuś tam ufasz czy nie -- w tym temacie. Moje ego ocenia moje kawy i tyle -- nie musi podpierać się autorytetami, zawodnikami, mistrzami, ale przecież sam tego nie wymyśliłem ;). Tu dzielimy się spostrzeżeniami, refleksjami, co też czynisz i ja czynię. Coś jeszcze?

Dowód? Film Jamesa na temat V60 :). Każdy ma w tej dziedzinie coś do powiedzenia. Refraktometr też?
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2019, 20:14:40 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi