;

Autor Wątek: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)  (Przeczytany 14317 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1631
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #240 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:04:16 »
Gratulacje.
Jak chce Ci się jeszcze bawić możesz trochę zmodyfikować profil dźwigni aby tak od 6 bar ciśnienie było już bardziej płaskie  a przepływ się nie zmniejszał a pozostał stały. Wtedy czas ekstrakcji powinien się odrobinę skrócić, a i smakowo dalej będziesz zadowolony.
---
Paweł
Gardelli - Rwanda Muhura / Mastro Antonio - Double Origin

Offline Krakus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2356
  • Pomógł: 35
  • Ekspres: Ascaso Arc ++
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #241 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:09:09 »
@pj.w Czyli co, ciśnienie narasta skokowo do 9 bar, potem liniowo opada do 6 bar i tak zostaje?

@hi_aro Jak robisz preinfuzję? Włączasz pompę na chwilę, potem wyłączasz i czekasz, a potem włączasz znów pompę?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1631
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #242 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:23:34 »
Dźwignia, dźwigni nierówna, ale najczęściej to jest coś w okolicach 8 bar na start i w zakresie ekstrakcji nie opada niżej niż do 5-6 bar. Te niższe wartości ciśnienia na rozściągnietej sprężynie uzyskujemy już najczęściej kiedy filiżanka jest zabrana spod kolby. Także wbrew obiegowym opiniom sprężyna nie masz aż tak znaczącego spadku ciśnienia.
Najbardziej widać to po przepływie, mimo że ciśnienie opada przepływ de facto rośnie bo kawa stawia coraz mniejszy opór. To "klasyczny" profil dźwigni. Może to co robi hi_aro też ma sens (ciągły spadek przepływu), tego nie wiem, warto sprawdzić.
W dźwigni mamy też spadek temperatury wody podczas ekstrakcji, tu znowu jest stała, to może być argumentem  za większym spadkiem ciśnienia niż w sprężynie.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2019, 15:26:59 wysłana przez pj.w »
---
Paweł
Gardelli - Rwanda Muhura / Mastro Antonio - Double Origin

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 468
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #243 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:25:05 »
@pj.w ten ciągły spadek jest zamierzony. Zauważyłem, że przepływ przez ciastko w trakcie typowej (liniowe 9bar) ekstrakcji zwiększa się, oczywiście przy jednoczesnym spadku ciśnienia. Ten "mój" profil dźwigni jest taki, aby przepływ był bardziej liniowy i oscylował w granicach 1-1.2ml/s. Czy to ma wpływ na smak, moje kubki smakowe jeszcze nie są wyćwiczone aby takie subtelne zmiany odnotować.

@Krakus, tak włączam na 2s i stop. Jak pisałem w wątku o pompie, jest to układ closed loop, czyli ze sprzężeniem z enkodera. Powoduje to że reakcja na zmiany z arduino jest natychmiastowa. Jednak jak będę podchodził do 4 wersji oprogramowania, preinfuzja będzie powiązana z przepływem wolumetrycznie i uzależniona od wagi kawy. 

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 468
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #244 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:28:16 »
8 bar
Cholera, a nie 10..., mi wpadły w ręce wykresy, że zaczyna się od 10 i tak mam u siebie. 

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1631
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #245 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:31:44 »
10 prawdopodobnie w grupie z dwoma sprężynami.
Ale nie ma co mitologizować dźwigni, pewne rzeczy wynikają z ograniczeń mechaniki a nie z jakichś wieloletnich testów czy przemyśleń. Akurat wyszło fajnie, ale pewnie da się lepiej mając nieograniczone możliwości sterowania. Pułapka jest jedna, zamiast się cieszyć kawą ciągle myślisz czy nie dałoby się lepiej ;)

PS.
Tu masz profil najlepszej bo mojej dźwigni :)

« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2019, 15:38:34 wysłana przez pj.w »
---
Paweł
Gardelli - Rwanda Muhura / Mastro Antonio - Double Origin

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 468
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #246 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:39:28 »
Jak najbardziej cieszę się kawą i jej smakiem. Ja nie widzę pułapek, ponieważ dzięki temu "myśleniu" wyciskam aromat i tygrysy na kawie z Lidla czy Aldi  [emoji12]

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1631
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #247 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:45:23 »
To aż strach pomyśleć, co będzie jak kupisz jakąś bardziej koszerną kawę. Na tyle lokalnie na ile pozwala to określić Twoja lokalizacja, polecam Cloud Picker i Sam Espresso blend. Bardzo fajna kawka.
https://cloudpickercoffee.ie/collections/coffee/products/sam
---
Paweł
Gardelli - Rwanda Muhura / Mastro Antonio - Double Origin

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 468
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #248 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:53:06 »
Dzięki @pj.w za namiary.
Przez to, że sporo testowałem, to kawy szło sporo i dlatego zaopatrywałem się w sieciówkach. No i nie kupuję totalnie "siana", czasami zdarzają się bardzo fajne jasno palone single z bardzo przyjemnymi owocowymi nutami.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1631
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #249 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:59:34 »
A tak z ciekawości, jeżeli robiłbyś to komercyjnie, ile taka modyfikacja CKE by kosztowała klienta końcowego? Rząd wielkości oczywiście: 100, 1000, 5000 zł?
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2019, 16:09:57 wysłana przez pj.w »
---
Paweł
Gardelli - Rwanda Muhura / Mastro Antonio - Double Origin

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 468
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #250 dnia: 21 Kwiecień 2019, 16:13:20 »
Hmm... na ten czas nigdy nie zastanawiałem się nad takim komercyjnym podejściem. Zależy to od stopnia modyfikacji i integracji. Czy totalnie nowe sterowanie, czy tylko wpięcie się do istniejącego sterowania. Kolejna sprawa to udzielanie gwarancji. Jak sam wiesz, kupuję od majfrendów bezpośrednio i jak przeczytasz w wątku o pompie, musiałem ją trochę "podokręcać" itd. Nie jestem w stanie określić ani przewidzieć jak długoterminowo ta pompa się zachowa. Może będzie ok przez 4-5 lat, tak zakładam. Ale może się rozsypać za rok... Kupowanie takiej pompy w FluidOTech, to koszt samej pompy 650EUR + jakieś znośnie wyglądające sterowanie, jakieś 50E + marże. Mnie pompa z Chin kosztowała 220Eur loco Irlandia.

P.S.
CKE nie jest warta takich nakładów. Ja swoją kupiłem za 600PLN jako dawcę narządów i z takim założeniem było warto.

EDIT:
Właśnie obejrzałem filmik. @pj.w masz bardzo ładny akcent jak na Polaka. Ponownie mi namieszałeś. Od tego ciśnienia to dużo zależy. Czyli mam celować w 8bar czy 10? Jakoś porównywałeś te wartości? 
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2019, 16:16:43 wysłana przez hi_aro »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1631
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #251 dnia: 21 Kwiecień 2019, 16:18:37 »
@pj.w masz bardzo ładny akcent jak na Polaka.
To nie ja, to Reiss z LR. Nowa Zelandia;)
Ciśnienie bardzo zgrubnie testowałem na moim ręcznym Robocie. Ja bym celował w 8 a nie 10. :)
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2019, 16:21:32 wysłana przez pj.w »
---
Paweł
Gardelli - Rwanda Muhura / Mastro Antonio - Double Origin

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything