;

Autor Wątek: Espresso - Ratio  (Przeczytany 3140 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2195
  • Pomógł: 19
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Grudzień 2017, 20:03:34 »
Wiemy Tedi. Myślę, że twoje ratio to nawet więcej niż 1:3 patrząc na zdjęcia w wątku, który przytoczyłeś. Myślę, że jesteś wielkim  wizjonerem tylko nikt Cię nie rozumie. To przecież przekleństwo wielkich wizjonerów.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1498
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 2 X 1 GR, Automat 2 GR / HX 10 L / elektrycznie ogrzewane grupy.
  • Młynek: Gastro Mix 85 mm, 2 X 75 mm, 2 X 64 mm, Zapylacz- mały stożek Graef CM 800
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Grudzień 2017, 21:11:54 »
1:1 w 25 s też robiłem. Spróbowałem kawy której i tak nie wypiłem, ale za to test na szczelność grupy z powodzeniem zrobiłem.  :lol2:
Kawa to podstawa, która najlepiej smakuje gdy pije się ją z samego rana.

Offline Xeper

  • Wiadomości: 21
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Saeco ViaVenetto/ Saeco Nina/ Gaggia Classic
  • Młynek: Graef CM80/ Macap M2M
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Grudzień 2017, 21:18:57 »
 Ja zdecydowanie wolę  doppio 2:1 w 25s.
Dla mnie 3:1 nie ma tej gęstości, lepkości.
Ale każdy lubi po swojemu...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1498
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 2 X 1 GR, Automat 2 GR / HX 10 L / elektrycznie ogrzewane grupy.
  • Młynek: Gastro Mix 85 mm, 2 X 75 mm, 2 X 64 mm, Zapylacz- mały stożek Graef CM 800
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Grudzień 2017, 22:10:43 »
"Tak sobie myślę i dochodzę do wniosku, że wódkę i espresso coś wspólnego łączy.
Im więcej danego trunku pijesz tym szybciej się do niego przyzwyczajasz. Dzisiaj wódka 40% kontra kawa 3:1, później wódka 50% kontra kawa 2:1, dochodzisz z automatu  do testu sprawnościowego radzieckiego żołnierza pijąc szklankę mlecznego w swojej barwie samogonu 70% nawet go nie popijając. Kontra kawa 1:1 "


Kawa to podstawa, która najlepiej smakuje gdy pije się ją z samego rana.

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 324
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Silvia V4 D.I.Y PID. Tamper: Espresso Gear Barista
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Teflon Stepless
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Grudzień 2017, 14:31:53 »
Z cremą czy bez?  ;)   Wiem, że ważenie jest dokładniejsze. A tak z ciekawości, ile wazy 10 ml kawy? :mhh:

Zrobiłem test. Nie na kawie z certyfikatem INEI.

Brasil Mogiana czyli 100% arabica, wypalana 14 listopada. Doza 14,6 g. Patrzyłem tylko na objętość podczas ekstrakcji, która trwała 25 sekund. Na zdjęciu poniżej szklaneczka gdzie mam wymierzone 50 ml, czyli w połowie napisu Caffe. Można jeszcze wypatrzeć miejsce gdzie sięgała crema tuż po ekstrakcji, czyli właśnie 50 ml. Waga pokazała 32 g. Ratio wypadło na poziomie 1:2.19



W młynku: Espresso Mujeres

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1498
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 2 X 1 GR, Automat 2 GR / HX 10 L / elektrycznie ogrzewane grupy.
  • Młynek: Gastro Mix 85 mm, 2 X 75 mm, 2 X 64 mm, Zapylacz- mały stożek Graef CM 800
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Grudzień 2017, 20:44:49 »
Dzięki za test. Z tą cremą to są i będą same problemy. Mam ekspresy z przepływomierzami. Ważąc uzysk przypisałem odczyt z przepływu i go zapisując do pamięci owocowało to stosunkowo dobrą powtarzalnością ml kontra g.


Zrobiłem test. Nie na kawie z certyfikatem INEI.


To ja kupię tą z certyfikatem i zrobię parę fot.

"Kawy są dobre, lepsze i te z certyfikatem." :lol2:









Kawa to podstawa, która najlepiej smakuje gdy pije się ją z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi