;

Autor Wątek: Londinium R  (Przeczytany 5296 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 448
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Czerwiec 2020, 10:26:36 »
Brałbym ale nie mam gdzie jej wcisnąć :(

Offline wukashi Mężczyzna

  • Wiadomości: 23
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Cunill Marfil Expobar, Delicio ZF64W, Graef CM 802
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Czerwiec 2020, 19:33:47 »
Zaczynam odczuwać niepokój w związku z nie posiadaniem tegoż ekspresu  ;)

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Mahlkonig Vario, Commandante
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Czerwiec 2020, 11:39:20 »
Jak w Londinium działa kwestia preinfuzji? Czas i ciśnienie ustawia się jakoś w programatorze, czy można ręcznie dostosowywać wszystko w trakcie shotu?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1137
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Czerwiec 2020, 13:21:32 »
LR24 niby fajne, ale cena wzrosla mocno.
Compresa (bez pompy) w cenie LR bez cyfrowej preinfuzji

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2301
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: etzMAX lightT, Baratza Forte BG
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Czerwiec 2020, 13:41:00 »
Jak w Londinium działa kwestia preinfuzji?
Ustawiasz tylko ciśnienie.
W oryginalnym modelu R - śrubą na PSTAT. Standard to 3,5 bar. Raczej ustawiasz i nie zmieniasz.
Teraz w LR24 i LR z modułem cyfrowej preinfuzji, za pomocą aplikacji lub panelu, sterowane elektroniką.
W L1 Compressa, używasz zewnętrzny regulator ciśnienia z sieci wodociągowej.

Resztę kontrolujesz przemiałem i dźwignią.
Dobierasz tak aby przy zaciągniętej dźwigni i ustawionym ciśnieniu mieć czas pre-infuzji około 5-7 sekund. (Preinfuzja powinna kończyć się dopiero jak pierwsza kropla spada do filiżanki).
Potem podnosisz dzignię i resztę roboty robi już sprężyna.


Offline pytlakos

  • Wiadomości: 251
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Czerwiec 2020, 17:50:39 »
A jak kontroluje się (lub nie) temperaturę? Tyle teraz pidów dookoła....a LR to zdaje się HX, więc temperatura wynika wprost z ciśnienia w kotle ustawianego presostatem, zgadza się?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2301
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: etzMAX lightT, Baratza Forte BG
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Czerwiec 2020, 20:38:41 »
Cytuj (zaznaczone)
managing one variable (pre-infusion pressure) allows us to control simultaneously brew temperature and also brew volume; 3 for the price of one.  this makes our machines easy to obtain exceptional espresso from.

Nie ma PID, nie ma bezpośredniej kontroli temperatury.
Masz PSTAT i ciśnienie w bojlerze jak w klasycznym HX.
Do tego grupę z termosyfonem o dużej masie (7kg).
Teraz sterując ciśnieniem pre-infuzji oraz przemiałem kontrolujesz zarówno temperaturę (wyższe ciśnienie = wyższa temperatura) jak i czas pre-infuzji (drobniejszy przemiał, dłuższa preinfuzja) oraz maksymalny uzysk (dłuższa preinfuzja, więcej wody = większy uzysk).

Tak w LR pośrednio kontrolujesz temperaturę parzenia. Jeżeli zależy Ci na ustawieniu na PID 94 C, to się nie da :)
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec 2020, 20:43:21 wysłana przez pj.w »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi