;

Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 16713 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2943
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #225 dnia: 07 Marzec 2018, 10:56:52 »
Albo ekspres przelewowy, i tak trzeba mielić i nalać wody ;)

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 478
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #226 dnia: 07 Marzec 2018, 11:19:43 »
Najprostsza i najszybsza jest jednak zalewajka :) Nic jej nie przebije. Na drugim miejscu FP.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 340
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Bialetti Moka Express, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Eureka Mignon, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #227 dnia: 07 Marzec 2018, 14:32:14 »
Mówiłem o w pełni manualnych zaparzaczach, a ekspres przelewowy to w większości automat, więc nie ta kategoria;-)  Zalewajka nie da tak smacznej kawy jak którykolwiek z wymienionych zaparzaczy. Smakowo nawet się nie zbliża, więc nie ma sensu nawet jej rozpatrywać. Moim zdaniem french press jest znacznie gorszym zaparzaczem od phina i to zarówno pod kątem smaku uzyskanego naparu jak i łatwości użytkowania/ trwałości.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 954
  • Pomógł: 12
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #228 dnia: 07 Marzec 2018, 14:42:44 »
Najprostszym jest French Press, a kawa z niego wychodzi genialna. Potrzeba tylko odpowiedniego mielenia i odpowiedniej temperatury, a po 4 minutach mamy mega kawę :)
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2943
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #229 dnia: 07 Marzec 2018, 14:44:44 »
A walczyłeś z FP? Bo to brzmi tak, jakbyś bardzo szybko odpuścił. Ja problemu ze smakiem nie zauważyłem jak już się udało poprawnie zaparzyć, a średnio mi to wychodziło ze względu na mielenie w domu a piłem w pracy na bardzo kiepskiej wodzie.

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 478
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #230 dnia: 07 Marzec 2018, 14:52:27 »
Evanduril, uważam, że w Gabi preinfuzja jest koniecznością.

No właśnie. Kwestia preinfuzji bardzo często jest poruszana w przypadku Gabi. Czym w takim razie zrobić preinfuzję w tym zacnym urządzeniu? Zakładamy, że ktoś kupuje Gabi właśnie dlatego, ponieważ jest prysznic i nie trzeba konewki ;) A jeśli już ma konewkę to po co mu Gabi za 119 zł skoro można kupić plastikowe V60- 02 za 25 zł? Ot, taki paradoks...
Oczywiście rozumiem ewentualny argument, że ktoś po prostu lubi mieć kolejny zaparzacz w domowym kąciku, z którego wychodzi nieco inna w smaku kawa ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2018, 15:04:38 wysłana przez Pawcio »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2943
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #231 dnia: 07 Marzec 2018, 17:07:06 »
Po to, że gabi zalewasz i zostawiasz. Ja miałem na to prosty sposób, zupełnie inny niż "książkowa" preinfuzja. 18 g, wlać na górę ~70 g wody. Pod koniec kapania podnieść prysznic, zamieszać kilka razy, postawić i zalać wody normalnie na górę. Nie patrzyłem nawet na czas, bo to bez sensu, tak jak i zabawa w polewanie konewką preinfuzji. Temperatura też na oko, choć równie dobrze można by było po chwili kapania podnieść i zamieszać po prostu, nawet bez patrzenia ile przeleciało ;)

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 340
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Bialetti Moka Express, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Eureka Mignon, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #232 dnia: 07 Marzec 2018, 17:08:59 »
A walczyłeś z FP? Bo to brzmi tak, jakbyś bardzo szybko odpuścił. Ja problemu ze smakiem nie zauważyłem jak już się udało poprawnie zaparzyć, a średnio mi to wychodziło ze względu na mielenie w domu a piłem w pracy na bardzo kiepskiej wodzie.
Przetestowałem dość dokładnie tego sprzęta. Używałem odpowiedniej wody ((150ppm- badane własnym konduktometrem), przemiał odpowiedni, czas parzenia i cała reszta zgodnie ze sztuką. Kawa oczywiście wychodziła całkiem smaczna, ale uważam osobiście, że napar z phina jest smaczniejszy. Poza tym phin daje znacznie większe możliwości zaparzania, daje czystszy napar i jest praktycznie niezniszczalny, czego z pewnością nie można powiedzieć o FP. Poza tym jest bez porównania łatwiejszy w myciu. Do pracy to sprzęt ideał :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6041
  • Pomógł: 88
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #233 dnia: 08 Marzec 2018, 01:39:45 »
w Gabi preinfuzja jest koniecznością
Dobrze, że Mistrz Polski Brewrs Cup o tym nie wiedział.

Zalewajka nie da tak smacznej kawy
Dobrze, że Q o tym nie wiedzą.

 
Poza tym phin daje znacznie większe możliwości zaparzania, daje czystszy napar i jest praktycznie niezniszczalny
I trwa to dwa i więcej razy dłużej.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 340
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Bialetti Moka Express, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Eureka Mignon, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #234 dnia: 08 Marzec 2018, 12:42:19 »
Niekoniecznie trwa dłużej. Zależy jaką grubość mielenia zastosujemy. Ja np. stosuję mielenie trochę drobniejsze jak do v60 i kawa przelewa mi się w ok.4 minuty czyli czasowo tak samo jak do french pressa:-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6041
  • Pomógł: 88
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #235 dnia: 08 Marzec 2018, 19:22:33 »
Nie udało mi się zająć do takich czasów w phinie. U mnie 8 minut to standard.

Offline wjp

  • Wiadomości: 62
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Isomac Tea, aeropress, hario V60, Phin, Tygiel
  • Młynek: Severin KM 3873, Ascaso I-1 Steel
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #236 dnia: 27 Marzec 2018, 14:39:31 »
Czy Gabi pasuje na Hario V60-01 Server?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything