;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 672340 razy)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1060
  • Pomógł: 7
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4875 dnia: 19 Kwiecień 2018, 21:20:33 »
Tego nie wiem. Jak na razie czekam na inspirację do Reda, w postaci nowych ziaren :-).
W okresie przejściowym popijam Salvador La Cumbre lub Bobolink. Bardzo dobrym espresso będzie "blend sezonowy": Aricha wzbogacona o Las Lajas. To jest jednorazowa edycja, warto z niej skorzystać  :szampan:

Mieszanka sprawdzi się także "w przelewach".

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 335
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Bialetti Moka Express, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Eureka Mignon, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4876 dnia: 20 Kwiecień 2018, 18:08:09 »
Dzisiaj odebrałem przesyłkę z kawami. Tradycyjnie najwyższa jakość kaw i obsługi :szampan: Dzięki za super gratis :kwiat: Idealnie pocelowany :kwiat:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5166
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4877 dnia: 23 Kwiecień 2018, 17:51:50 »
Trzeci cupping zorganizowany przez Coffee Plant okazał się równie dla nas pozytywny jak poprzednie. Można pewnie dywagować na temat "fortuny" ocen, jako że "fortuna kołem się toczy"... I tak Etiopia Aricha za pierwszym razem zdeklasowała inne Etiopie, za drugim razem była ostatnia, a teraz znowu zdeklasowała inne Etiopie :). Ekwador La Rafaela okazał się drugi w swojej grupie (jeden głos za Kolumbią z JCC), a Kenia Kiini też zajęła drugie miejsce za Kenią z HBCR. Wkrótce na blogu Coffee Plant pojawi się relacja podsumowująca ostatni cupping, a ja wkrótce jak zwykle przypomnę co dobrego jeszcze dla was mamy :).

Offline piomic

  • Wiadomości: 1944
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4878 dnia: 23 Kwiecień 2018, 21:18:15 »
Mój gratisik baardzo zacny. Kolumbia-Gwatemala wystartowała phinem i było smacznie, potem wylądowała w ekspresie... no jestem pod wrażeniem. Świetna.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5166
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4879 dnia: 25 Kwiecień 2018, 15:56:30 »
Świetna
Podobnie jest z "*3*" :). Tym razem jest to nieco inny niż ostatnio blend, bo składa się z "mokrych": Meksyku i Peru oraz z "suchego" Salwadoru. Codziennie rano próbuję sobie wszystkiego w espresso. *3* wychodzi coraz lepiej, coraz piękniej dojrzewa. Dla porównania kupiłem i zaparzyłem dziś nasz "punkt wyjścia" czyli Mokacremę, włoską mieszankę naszego dawnego kontrahenta. Przeczytałem na opakowaniu, że jest kwiatowa, przyjemnie kwaskowata itp., ale chyba "wyszedłem z wprawy", bo przede wszystkim gorzałkę czuję. Nie ma wątpliwości, że dawno temu "wyszedłem z włoskiego espresso" i dziś sam robię włoskie espresso zgodnie z regułą: "Polak potrafi". Twierdzę, że potrafię lepiej niż oni, którzy z racji wynalazku espresso, przypisują sobie nadprzyrodzone zdolności... ;)

Ela w swoich Synestezjach "potrafi" jeszcze więcej, pali swoje single co najmniej tak dobrze a nawet lepiej niż znani i lubiani w Polsce różni "nordic roasters". Dość dawno zaczynaliśmy nasze pierwsze palenia, a pierwszych inspiracji szukaliśmy m. in. w Coffee Collective w Kopenhadze. Dziś z kolei Ela kupiła nam paczkę Boliwii z obróbki naturalnej z tejże słynnej palarni. Po zaparzeniu razem stwierdziliśmy, że kawa jest świetna, doskonała. Dla mnie bardzo "czysta" -- o dziwo przypomina "lekki sok/kompot" z suszonych/surowych jabłek. Przypomina też palony przez Elę Honduras Miriam Elisabeth Peres -- walorami, kolorem, stopniem "ekspansji" ziarna w piecu. Żeby mieć jakieś porównanie, zaparzyłem też bieżące nasze kawy: Aricha+LasLajas, Divisadero Pacamara Honey. Obie super. Oczywiście Aricha znacznie bardziej "bogata", o szerokim spektrum aromatów, znacznie bardziej "żywa" w smaku. Pacamara Honey -- to w zasadzie bardzo podobne wrażenia jak w przypadku wspomnianej Boliwii z CC, równie "czyste", równie "łagodne" i równie "słodkie" wrażenia.

OK, tyle o kawach. W tej chwili "migrujemy" z własnego na serwer związany z platformą sklepową. Mam nadzieję, że wkrótce odsłoni się nowy sklep. Kilka dni pewnie minie, zanim się z nim nie zapoznamy, zanim nie skonfigurujemy, zatem: proszę o wyrozumiałość i ew. pomoc :).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3976
  • Pomógł: 16
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4880 dnia: 25 Kwiecień 2018, 22:42:10 »
Czym sobie na "TO" zasłużyłem? :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5166
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4881 dnia: 25 Kwiecień 2018, 22:58:45 »
 :evil:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3976
  • Pomógł: 16
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4882 dnia: 25 Kwiecień 2018, 23:05:10 »
Podoba mi sie data palenia 19.04.2018 r. Dokładnie 46 lat wcześniej urodził się  :picardpalm: jo :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi