;

Autor Wątek: latte macchiato - jak?  (Przeczytany 1941 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6816
  • Pomógł: 101
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Styczeń 2019, 08:22:45 »
Od kogo się tak dowiedziałeś? Różne kawiarnie wewnętrznie przyjmują różne standardy, ale poza ich drzwiami one już są inne ;)

Czemu bieda? co kto lubi. Jeśli wolisz kawę jeść :hihihi: to można i całą szklankę zalać gęstą pianą ;) Jeśli zamiast trzech warstw tu poruszanych skupisz się na teksturze i smaku, może się okazać, że 0,5 cm przy dobrej teksturze będzie smaczniejsze niż 4 cm przy odseparowanych warstwach, smakach i konsystencjach.

Online rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 718
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Styczeń 2019, 09:34:35 »
Wg mnie te warstwy to współczesna moda, która przyszła z ekspresami automatycznymi. We Włoszech ta kawa to po prostu kawa z dużo większą ilością mleka i kawą chlapniętą od góry (najpierw mleko, potem kawa). Nikt tam na warstwy nie patrzy. Sprawdzone w Toskanii, Rzymie, okolicach Neapolu.
To potwierdza znaczenie słów „latte macchiato” - mleko splamione (kawą w tym przypadku).
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2019, 09:36:44 wysłana przez rubin »

Offline Oli

  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Casadio Undici
  • Młynek: Casadio
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Styczeń 2019, 10:10:46 »
Nie będę nikogo wskazywał z nazwiska bo to znana postać w branży 😀 ale wystarczyła jego sugestia i nasz szef stwierdził, że robimy za dużą piankę. Ciężko mu teraz wytłumaczyć, że z punktu widzenia klienta mała pianka taka do 1 cm to bieda ( chodzi o to, że znacznie lepiej wyglada jednak trochę większa ). Dlatego mocno zainteresowałem się tematem i nigdzie nie znalazłem wytycznych dotyczących grubości pianki na latte macchiato.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 160
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Gaggia Classic "Automat", V60, Cafe phin
  • Młynek: Kazak (espresso), MYM54 (na delegacje do phina), Iberital Challenge (przerobiony na "SD", do dripów)
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Styczeń 2019, 10:23:34 »
Moim zdaniem powinna być tylko symboliczna. Po co komu te pianki... ;-) Ale żonie robię dużą.

A tak poważniej, to nie można po prostu zapytać klienta co woli?

Offline Oli

  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Casadio Undici
  • Młynek: Casadio
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Styczeń 2019, 11:08:51 »
Taki mam plan 😀

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6816
  • Pomógł: 101
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Styczeń 2019, 20:51:54 »
A, czyli wyrwałeś pytanie z kontekstu i szukasz podpory?

znacznie lepiej wyglada jednak trochę większa
Tak jak pisałem wcześniej (myśląc, że chodzi o prywatne preferencje w domowym zaciszu) najczęściej lepiej smakuje (da się pić, nie trzeba jeść) gdy piany jest mniej. A kawa mimo wszystko, nawet z mlekiem i z warstwami powinna smakować, nie wyglądać.

Ale skoro chodzi o lokal, to powiem więcej, w ogóle szklanki i warstwy to zły pomysł. Mało kto wie, że te warstwy trzeba zamieszać, a co za tym idzie mało kto może się napić dopracowanych proporcji mleko/kawa, bo pije odseparowane części składowe. Poza tym robienie warstw wymaga wprawy, zajmuje więcej czasu i mleko musi mieć gorszą teksturę. Za to bez warstw możemy mleko od razu dobrze zamieszać z kawą, a do tego na górze ozdobić kawę latte artem. Zdecydowanie nie wygląda to biednie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything