Autor Wątek: bezzera bz 10 s czy rocket appartmento?  (Przeczytany 3786 razy)

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
bezzera bz 10 s czy rocket appartmento?
« dnia: 05 Sierpień 2017, 19:34:15 »
Kij w mrowisko! Tak  jak istnieje niekończący sie spór o to co  jest lepszym wyborem Canon czy Nikon- ja zapytam posiadaczy lub kolegów z większym stażem-co byście wybrali Bezzerę bz 10 s czy Rocketa Appartmento ? Oba to przecież HX  a główną różnicą jest grupa-ale która konstrukcja z punktu serwisowego i użytkowego jest pewniejsza? Ta od Bezzery szybciej się nagrzewająca czy E-61? A konstrukcyjnie-pompa i reszta bebechów to pomijalne różnice? W smaku kawy to pewnie niuanse ale być może macie jakieś konkrety na  korzyść któregoś z ekspresów-to chętnie poczytam.A na  koniec proszę posiadaczy o opinie jak w praktyce czyścicie te wycięte boczne otwory i jak one po czasie wyglądają-w kuchni,królestwie żony to powinien być zakup estetyczny  :)

Offline Jeżyk

Odp: bezzera bz 10 s czy rocket appartmento?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpień 2017, 19:47:26 »
Chyba najlepszym wyjściem będzie rzut monetą.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpień 2017, 23:03:50 »
Kij w mrowisko! Tak  jak istnieje niekończący sie spór o to co  jest lepszym wyborem Canon czy Nikon-

Jak nie Canon czy Nikon jako aparat to może Nikon jako obiektyw ;)

ja zapytam posiadaczy lub kolegów z większym stażem-co byście wybrali Bezzerę bz 10 s czy Rocketa Appartmento ? Oba to przecież HX  a główną różnicą jest grupa-ale która konstrukcja z punktu serwisowego i użytkowego jest pewniejsza? Ta od Bezzery szybciej się nagrzewająca czy E-61?

Szukaj informacji na tym forum odnośnie stabilności temperatury podczas ekstrakcji. Zadawaj ku temu pytania. 5 tys. za ekspres to nie jest mało. Masz prawo wymagać.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpień 2017, 10:36:08 »
Bz10 jest bardzo stabilny, pytanie  właściwe to jaka otrzymasz temperaturę. Czy to będzie stabilne 89C czy stabilne 92C i jak to możesz ustawić. Wady? Głęboko wchodząca w sitko grupa...

Offline kolend Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpień 2017, 11:11:15 »
3 miesiące temu miałem ten sam dylemat :-)

Wybrałem Appartamento ze względu na estetykę. BZ 10 jakoś mi nie leżało, jeśli chodzi o wygląd. Niby miało same zalety jeśli chodzi o funkcjonalności (w najbardziej szybszy czas nagrzewania grupy), ale coś mi w nim nie pasowało - po prostu nie podoba mi się i mam wrażenie, że jest ociupinkę gorzej wykonana (w szczególności zbiornik na wodę).

Wybrałem Rocketa i nie żałuję. Piękna rzecz. Świetnie wykonany ekspres - chociaż nie miałem przyjemności używać lepszych maszyn.

W każdym razie - obcowanie z Rocketem jest samą przyjemnością :-)

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpień 2017, 23:53:00 »
To jak wyglada zbiornik na wodę w Rocket'cie i zaczęto jest wykonany?

Dla mnie zawsze zbiornik to był zbiornik...

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpień 2017, 18:01:13 »
co konkretnie masz na myśli? Czy w Rocket'cie jego jakość jest gorsza niz w Bezzera? Na fotach wygląda jak każdy-plastykowe ustrojstwo i tyle.

Offline kolend Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpień 2017, 21:27:53 »
Pojemnik w Rockecie jest wykonany z grubego, solidnego plastiku z porządnymi uchwytami - nie mam obaw, że coś pęknie przy wyciąganiu, czy wkładaniu pojemnika (jest on uszczelniony i wchodzi dość ciężko, ale nie da się nie trafić).

W Bezzerze, z tego co mi się wydaje, pojemnik jest niewyjmowany, za to do środka wpuszczone są wężyki. Nie wygląda solidnie.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpień 2017, 21:32:28 »
W Bezzerze pojemnik też jest plastikowy i wyciągany. Wężyki się wkłada do środka bo jeden ciągnie wodę a drugi wypuszcza.
Co do jakości plastiku - plastik jak plastik.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi