;

Autor Wątek: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy  (Przeczytany 21305 razy)

Offline stefunk

  • Wiadomości: 237
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID, Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #135 dnia: 28 Marzec 2021, 00:08:38 »
https://drive.google.com/file/d/1cPB7bt3b172Eg70PwFJ5koZykBIvqKgI/view?usp=sharing - profil palenia na początek od Henrego ( http://www.sinobi.dk/henrik/coffeeroaster1/ ), bardziej jako punkt startu

https://drive.google.com/file/d/19fHSbOMBAbNkD1rXu4E5WBfDpvGAz1Oi/view?usp=sharing - konfiguracja Artisana z ustawieniami z kilku tutoriali (m.in. działającym pid'em)

Offline stefunk

  • Wiadomości: 237
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID, Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #136 dnia: 29 Marzec 2021, 15:39:44 »
Co to ma do palenia kawy? Producenci niektórych maszyn szczycą się tym, że trzymają ziarna w spalinach procesu palenia w częściowo zamkniętym obwodzie -- np. Loring, bardzo cenione i uznane na świecie piece. Nie trzeba wentylacji, ziarna nie muszą mieć dostępu do świeżego powietrza. Prosty przepływ świeżego powietrza w typowych małych piecach (typu Probat, Giesen) jest marnotrawstwem ciepła -- idzie ono w komin wraz z powietrzem. Maszyny Rama są znacznie bardziej energooszczędne, przyjazne dla środowiska, mają znacznie mniejsze gabaryty i odlotowy design. Więcej w nich rzeczonej kondukcji.  Niestety ceny też mają większe.

Właśnie zabieram się za budowę urządzenia do zbierania łusek (?) i zastanawiam się nad przekierowaniem wychodzącego strumienia powietrza do wlotu dmuchawy. Boję się jednak dwóch rzeczy ... samozapłonu oraz pokrycia olejkami i innym syfem grzałki z wentylatorem.

Offline stefunk

  • Wiadomości: 237
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID, Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #137 dnia: 30 Marzec 2021, 12:05:54 »
Założyłem grupę dla domowych palaczy, gdzie wrzucam wszystkie materiały, które udało mi się zgromadzić

https://www.facebook.com/groups/578112133167002

Offline stefunk

  • Wiadomości: 237
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID, Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #138 dnia: 06 Kwiecień 2021, 08:58:45 »
Parę rad dla osób które tak jak ja zaczynają budowę fluid beda, mając zerową wiedzę na starcie.

1.   Fluid bed nie jest gotowy, dopóki nie ogarniemy ROR - dojście do akceptowalnego poziomu zajęło mi dłużej niż jego budowa, jeżeli ROR skacze za mocno skończycie z upieczoną kawą https://mtpak.coffee/news/what-is-rate-of-rise/

2.   ROR to w większości ustawienie PID i dobre sondy, dobry materiał o PID:

(ustawianie pida automatami sobie odpuście, proces jest zbyt specyficzny)

3.   Termopara k - szybkie odczyty, dużo szumu. Spędziłem kilka dni nad kalibracją z Sampling rate 0.5 sekundy i cały ten czas uważam za zmarnowany. Odczyty mają niesamowity rozrzut, widać to najlepiej przy wyłączeniu wygładzania delty BT i ustawieniu jej na 1 sekundę. Aktualnie mam zrobione 8 odczytów i wyciąganie średniej po 2 sekundach (niestety MAX6675 ma ograniczenie odczytu co 250ms). Docelowo zamówiłem sondy RTD (PT100) i wzmacniacze z Ali, zobaczymy czy będzie duża róznica, film dla zainteresowanych



Dodatkowo mam najzwyklejsze sondy M6 3mm, z których uciąłem "początek" osłony, która wydaje mi się, że była tylko w celu zmniejszenia błedu odczytu (ale za to zwiększenia bezwładności).

4.   Wygładzanie krzywych - fajna opcja, wszystko wygląda ładniej, ROR pięknie nam opada, ale ukrywa wiele informacji. Na początku miałem delte BT z 15s + wygładzanie 30, aktualnie 1s/0. Obniżanie obrotów dmuchawy jest dużo łatwiejsze, bo w pewnym sensie pomagamy PID'owi robić jego robotę, gdy delta leci poniżej tego co sobie założyliśmy (widać to od razu).

5.   Dmuchawy - większość tutoriali poleca dmuchawy na 12V, nie idźcie tą drogą. Nie wiem na ile prawidzwy jest odczyt ze smartfona, ale pokazuje mi 68dB, przy aktywnym procesie. Można spokojnie wytrzymać jedno palenie, ale w momencie konfiguracji pid'a i kilkunastu procesach pod rząd razem z chłodzeniem, to już się nie da wytrzymać. Swoją będę zmieniał na dmuchawę do pieca, której wydajność pozwoliłaby na 1kg wrzut, więc będzie działała na ułamku mocy, a z uwagi, że jest na 220V, nie potrzebujemy zasilacza. Do jej sterowania można np użyć https://www.aliexpress.com/item/32802025086.html

6.   Grzałki - Henrik w swoim tutorialu pisze, że potrzebujemy mniej więcej 650W na 100g i ciężko się z tym nie zgodzić, przy większych obrotach (i nie zmniejszaniu ich przez cały proces), pierwszym pęknięciu i 220 stopniach grzałka działa już powyżej 90%. Planując większy wsad nie liczcie, że grzałka od opalarki wystarczy (jeżeli ktoś zna firmy, które mogą nawinąć tam 4000W to proszę dajcie znać   ). Na ali udało mi się znaleźć grzałki tego typu: https://aliexpress.com/item/1005001952917676.html jednak są one dość "szczelne" i nie wiem czy nie byłoby problemu z przelotem powietrza.

7. Na ESP8266 szybko kończą się GPIO, polecam zaczynać od razu z ESP32
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2021, 09:15:53 wysłana przez stefunk »

Offline stefunk

  • Wiadomości: 237
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID, Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Kwiecień 2021, 13:45:05 »
5.   Dmuchawy - większość tutoriali poleca dmuchawy na 12V, nie idźcie tą drogą. Nie wiem na ile prawidzwy jest odczyt ze smartfona, ale pokazuje mi 68dB, przy aktywnym procesie. Można spokojnie wytrzymać jedno palenie, ale w momencie konfiguracji pid'a i kilkunastu procesach pod rząd razem z chłodzeniem, to już się nie da wytrzymać. Swoją będę zmieniał na dmuchawę do pieca, której wydajność pozwoliłaby na 1kg wrzut, więc będzie działała na ułamku mocy, a z uwagi, że jest na 220V, nie potrzebujemy zasilacza. Do jej sterowania można np użyć https://www.aliexpress.com/item/32802025086.html

Niestety napisałem głupotę, dmuchawa do pieca totalnie się nie nadaje. Z tego co się dowiedziałem to najczęściej ludzie używają silnika do odkurzacza Ametek z bocznym wyrzutem.

Offline stefunk

  • Wiadomości: 237
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID, Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #140 dnia: 16 Kwiecień 2021, 17:19:56 »
Pytanie do naszych palaczy, czy ten wsad nie jest za duży na tę średnicę tuby?




Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1374
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Jak zacząć przygodę z paleniem kawy
« Odpowiedź #141 dnia: 17 Kwiecień 2021, 10:26:46 »
Trochę za duży.
Ja bym dał 300g,. zamiast 400g.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi