Autor Wątek: Pogwarancyjna Nivona 646 - warto ?  (Przeczytany 4107 razy)

Offline wulkanos

Pogwarancyjna Nivona 646 - warto ?
« dnia: 04 Maj 2017, 13:01:38 »
Dzień dobry
Jestem ogromnym fanem, smakoszem kawy parzonej, uwielbiam; dzięki Forum kilka lat temu kupiłem sobie młynek żarnowy i od tamtego czasu świeżo i odpowiednio zmielona kawa jeszcze bardziej smakuje.
Od pewnego czasu marzy mi się ekspress automatyczny, kolba nie wchodzi w grę z racji sporego niedowładu dłoni.
Marzy mi się Nivona 646 i obecnie mam szansę kupić ten model po okresie gwarancyjnym, ale nigdy nie używany za 1400zł.
Opłaca się ?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pogwarancyjna Nivona 646 - warto ?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maj 2017, 13:11:04 »
Jesteś fanem kawy parzonej w jaki sposób? Bo nie wiem czy chcesz się przerzucić na mleko czy coś w stylu espresso?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maj 2017, 13:14:58 »
obecnie mam szansę kupić ten model po okresie gwarancyjnym, ale nigdy nie używany za 1400zł
W sensie, że ktoś kupił i nigdy nie używał? Jeśli tak to ja nie wiem czy 1400 to dobra cena, bo nowy z gwarancja za niecałe 600 PLN więcej znajdziesz, a spać będziesz spokojnie przez dwa lata. A jak to jest ze sklepu/firmy i bez gwarancji to na bank bym nie ryzykował.

Jeśli jednak pijesz kawę czarna, bez mleka, to osobiście nie bardzo widzę sens posiadania automatu. Za 1400 można mieć dużo fajniejszych urządzeń, niekoniecznie wymagających pełnej sprawności dłoni.
LMWDP #469

Offline wulkanos

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maj 2017, 13:16:23 »
Jak na moje oko nie opłaca się
Podałeś linka do 626, a ja pytam o 646

Offline wulkanos

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maj 2017, 13:22:32 »
obecnie mam szansę kupić ten model po okresie gwarancyjnym, ale nigdy nie używany za 1400zł
W sensie, że ktoś kupił i nigdy nie używał? Jeśli tak to ja nie wiem czy 1400 to dobra cena, bo nowy z gwarancja za niecałe 600 PLN więcej znajdziesz, a spać będziesz spokojnie przez dwa lata. A jak to jest ze sklepu/firmy i bez gwarancji to na bank bym nie ryzykował.

Jeśli jednak pijesz kawę czarna, bez mleka, to osobiście nie bardzo widzę sens posiadania automatu. Za 1400 można mieć dużo fajniejszych urządzeń, niekoniecznie wymagających pełnej sprawności dłoni.

Przepraszam, ale zapomniałem dodać, że najbardziej uwielbiam parzonkę, ale na latte itp bardzo często chodzę do kawiarni, chciało by się w domu.
Ekspress od osoby prywatnej, niby nie trafiony prezent.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Maj 2017, 13:28:04 »
Coś czuję, że chcesz wydać pieniądze aby wydać. Parzonka z mlekiem też będzie dobra. :szampan:

Offline wulkanos

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maj 2017, 13:35:03 »
Coś czuję, że chcesz wydać pieniądze aby wydać. Parzonka z mlekiem też będzie dobra. :szampan:
Jedyna wersja tego napoju, której nie lubię.
Dziękuje za pomoc.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maj 2017, 13:36:07 »
Podałem link do automatu ale z gwarancją (za podobną cenę) Sam oceń czy warto płacić 1400 za używkę, tym bardziej że to automat i może okazać się awaryjny.Główna różnica to inny system spieniania mleka.

Offline wulkanos

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maj 2017, 13:37:51 »
Podałem link do automatu ale z gwarancją (za podobną cenę) Sam oceń czy warto płacić 1400 za używkę, tym bardziej że to automat i może okazać się awaryjny.Główna różnica to inny system spieniania mleka.
Tak, wiem jaka jest różnica między tymi modelami.
A przy okazji, by nie zakładać nowego tematu; czy na najbardziej znanym portalu aukcyjnym są sprawdzeni sprzedawcy od odnawianych używanych ekspressów?; nie pytam o konkretnych, ale czy są takowi.
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2017, 13:43:17 wysłana przez wulkanos »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maj 2017, 13:44:19 »
To krótko - 1400 za nietrafiony prezent (osobiście nie daje wiary, że nie używany i 2 lata w kartonie stał) vs. 1750 za nowy z gwarancją.  Moim skromnym zdaniem nie jest to dobra oferta.

Używki z allegro - sprawdzone z gwarancją - sprzedaje Barnaba, choć w tej chwili nic nie ma wystawionego. Ale pisz do niego.

« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2017, 13:46:43 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maj 2017, 14:05:40 »
I uważaj na sprzedawcę z Wrocławia, który wystawia dosyć dużo używanych ekspresów, niby odnowionych z gwarancją - z ul. Jedności Narodowej, doktor cafe czy jakoś tak. Ale coś więcej to ewentualnie na priv mogę napisać...

Offline wulkanos

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maj 2017, 14:13:47 »
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i rady, które jeszcze bardziej utkwiły mnie w przekonaniu, że nie ma się co łapać na takie okazje.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maj 2017, 14:16:48 »
Nie wiem czemu chcesz używany, nie wiele drożej kup nowy z gwarancją  :kawa:
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Maj 2017, 14:26:07 »
Skoro masz już młynek żarnowy, to subiektywnie polecę dobry ekspres przelewowy. Dla mnie kawa smaczniejsza niż z automatu. Jest wątek http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=619.0
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi