;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 792234 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7060
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6180 dnia: Dzisiaj o 10:39:11 »
Cześć! Właśnie uporałem się z czekoladami i nie zjadłem wszystkiego --> Czekolada Michaeli.

Mam nadzieję, że nie pogubiłem się w nagrodach i opisach. Zapraszam -- warto, bo czegoś takiego nie spotkałem. Myślę, że cena też jest dość atrakcyjna, bo tabliczki mają 80g. Porównanie z innymi czekoladami wypada wg mnie bardzo korzystnie. Ostatnio kupiłem parę czekolad Willey's Cacao (wyżej pomyliłem się co do nazwy), wcześniej próbowałem różnych setek od Zottera, Pralusa, Akesson. Michaela podbiła trochę moje czekoladowe spojrzenie ;).

Dołożyłem też do sklepu Kolumbię La Claudina z obróbki anaerobowej -->> La Claudina.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 10:56:28 wysłana przez Antonio »

Offline JarekB

  • Wiadomości: 136
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6181 dnia: Dzisiaj o 19:55:46 »
Antonio mam do Ciebie dwa pytania.
1. Jaką czekoladę polecisz dla kogoś kto nie jest koneserem i nigdy nie próbował czekolady innej niż tych znanych?
2. Jaką kawę pod espresso polecisz aby miała mało kwasowości i goryczy a dużo słodyczy?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7060
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6182 dnia: Dzisiaj o 20:37:44 »
Zrobiłbym ślepy chocolate tasting: z jednej strony jakiś Wedel, a z drugiej taka rasowa czekolada :). Większość tabliczek, jakie zamówiłem u Michaeli to ciemne czekolady -- takie lubię najbardziej. Są tu więc trzy 70% czyli Wietnam, Madagaskar i Wyspy Salomona. Jest 75% tabliczka z kruszonymi ziarnami kakao -- na pewno ciekawa i oświecająca, bo smak prawdziwego kakao ma w sobie coś mocno zdumiewającego, dosadnego. Są tabliczki 85% i 100% -- to dla koneserów, ale jak wcześniej pisałem, one są bardzo dla mnie przyjemne i naprawdę słodkie, ale słodkie nie tak nachalnie jak słodki jest cukier. Zupełnym odlotem i przeciwieństwem wymienionych wcześniej jest biała tabliczka 40% (tyle jest tu kakaowego tłuszczu) z suszonymi truskawkami -- tej jednej nie zamierzam próbować, ale tegoroczny srebrny medal International Chocolate Awards pewnie coś znaczy. Dla początkujących zamówiłem mleczną 50% -- ma w sobie sporo kakao ale wyczuwalny jest wyraźny aromat mleka. Teraz na święta w promocji :).

Tymczasem wizerunek Synestezji nieco się zmienia. Nawiązaliśmy sympatyczne kontakty w sprawie adekwatnego do treści zilustrowania kawowych poczynań Eli. Tak to wygląda na starcie:


Do espresso bez wielkich kwasów i goryczy polecam np. Espresso #3, Espresso Invernale, Espresso #1, Chocolate Wave. Myślę, że każda z tych kaw będzie OK.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 20:43:32 wysłana przez Antonio »

Online krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3152
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6183 dnia: Dzisiaj o 20:45:09 »
Wygląda to bardzo przyjemnie, rozumiem że kolorystyka odzwierciedla charakter aromatów występujących w ziarnie. Nazwa po hiszpańsku, wydaje mi się manieryczną, ale co kto lubi.
Z trawiastą zielenią bym uważał, bo niekoniecznie dobre skojarzenia mogą być ;).

Co do czekolad muszę coś ciekawego kupić na święta żeby się podelektować, ale jako że kaw mi się nazbierało przelewowych, to kupię lokalnie.


Z gorzkich ogólnodostępnych, to Wedel moim zdaniem jest niesmaczny. Najlepszy z tych co próbowałem, niedrogich, ogólnodostępnych polskich wytwórców jest 70% Wawel.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1018
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, Mythos One, Eureka Zenith
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6184 dnia: Dzisiaj o 20:45:47 »
Komeś i Huskee są tylko projektem grafika czy też będą w sklepie?
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1201
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6185 dnia: Dzisiaj o 20:56:23 »
Wygląda to bardzo przyjemnie, rozumiem że kolorystyka odzwierciedla charakter aromatów występujących w ziarnie. Nazwa po hiszpańsku, wydaje mi się manieryczną, ale co kto lubi.

Krystianie, La sinestesia jest po włosku i bardzo mnie wyraża, ale na rynku polskim raczej zostanie Synestezja :-)



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi