Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951308 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6645 dnia: 16 Sierpień 2020, 07:57:36 »
Też się na tym łapię, że pisownia (kiedyś naturalnie oczywista) zaczyna mi sprawiać kłopot a autokorekta systemowa zamiast pomagać tylko ten kłopot pogłębia.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #6646 dnia: 16 Sierpień 2020, 11:57:56 »

Właśnie zaparzam w V60 wspomnianą robustę -- coś spektakularnego. Pierwszy kontakt wody z kawą i mamy zjawiskowe efekty wizualne: bąbelki wylatują w powietrze niczym stada jeżyków w pogoni za owadami ;). Oczywiście smakowe wrażenia są znacznie "mocniejsze", więc można zastosować słabsze proporcje i użyć więcej wody lub na koniec rozcieńczyć napar.

Niezły eksperyment. Jak to w smaku wyszło względem espresso? Jak z kofeiną - bo robusta i przelew to chyba spore ilości kofeiny w szklance zostają? Ja czasem serwuję sobie robustę w espresso i zdecydowanie stawia na nogi. Taki przelew to chyba umarłego obudzi ;).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6647 dnia: 16 Sierpień 2020, 17:25:11 »
Jak pisałem chyba wkrótce potem, po lekkim rozcieńczeniu (złotej proporcji) wypiłem z pewnym zaciekawieniem, ale wyjątkowo mocno mnie to nie pobudziło :). Wizualne efekty pierwszego zalania były naprawdę ekscytujące i to mnie zafrapowało najbardziej.

Skorzystam z okazji i przypomnę o paru fajnych okazjach: -->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #6648 dnia: 16 Sierpień 2020, 22:58:21 »
Czy zgodnie z obietnica będzie Cancion Columbiana i Hot Pair :):)??

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6649 dnia: 16 Sierpień 2020, 23:32:50 »
Będzie chyba już jutro lub pojutrze, gdy tylko się pozbieram z realizacją zamówień. W tym tygodniu jestem w naszym sklepie sam, ale jakoś się chyba zorganizuję także z paleniem...

« Odpowiedź #6650 dnia: 17 Sierpień 2020, 09:30:30 »
 :brawa: :taniec:

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #6651 dnia: 17 Sierpień 2020, 16:49:27 »
Właśnie się zrobiła: -->> A+. Tak, W A+ jest ta fermentowana robusta. W Ariadnie zaś jest robusta z obróbki mokrej. Trudno powiedzieć jakie są różnice. Sama w sobie robusta fermentowana jest ciekawa. Właśnie popijam wystudzony napar. Nie jest to moja bajka bo sporo jest gorzkiego motywu, ale poza tym nic złego w niej nie widzę. Dobrze zaparzone espresso jest całkiem OK .

@Antonio Ariadna + z tą fermentowaną robustą jest genialna - nie wiem czy to zasługa tej fermentacji czy czegoś innego - pomimo, ze to nie Twoja bajka - nie rezygnuj z niej ;)
sama robusta też bardzo mi podeszła - mnóstwo orzechów i czekolady w tej "gorzkości"
Never Give UP †

« Odpowiedź #6652 dnia: 17 Sierpień 2020, 19:54:17 »
Czy coś tam już wypalasz na jutro :):):), bo już nie mam czego spożywać :):)

« Odpowiedź #6653 dnia: 19 Sierpień 2020, 22:16:40 »
Już zamówione , oczekuje na dostawę , z racji ze  to świeżo palone wszystko jaki okres czasu zalecasz poczekać z otwarciem kawy dla osiągnięcia optymalnego smaku w filiżance :):)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6654 dnia: 19 Sierpień 2020, 22:25:39 »
Spoko, można już.

« Odpowiedź #6655 dnia: 20 Sierpień 2020, 00:04:38 »
:)no to pięknie :):)

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #6656 dnia: 20 Sierpień 2020, 07:44:53 »
z racji ze  to świeżo palone wszystko jaki okres czasu zalecasz poczekać z otwarciem kawy dla osiągnięcia optymalnego smaku w filiżance
Niektórzy twierdzą, że po wypaleniu najlepiej poczekać z tydzień. Ja nigdy nie czekam i kawa jakoś mi baaaaaaardzoooooo smakuję:) Więc jak piszę Antonio "Spoko, można już":)

Offline e_tomi Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, V60-2, Aeropress + prismo, kawiarka, FP
  • Młynek: Kazak Tura 3, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6657 dnia: 20 Sierpień 2020, 15:48:19 »
Jak zwykle przesyłka mega expresowa. Wtorek późnym wieczorem zamówione i dziś o 13 wyjęte z paczkomatu. Jutro próby Hot Pair i Cancion  :taniec:

« Odpowiedź #6658 dnia: 20 Sierpień 2020, 19:01:54 »
Potwierdzam również że przesyłka wzorowa i mam dokładnie ten sam plan co kolega powyżej :):)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #6659 dnia: 22 Sierpień 2020, 08:16:31 »
Jak zwykle bardzo szybka i sprawna wysyłka oraz miły gratis. Dzięki Andrzej  :kwiat:
Mastro Antonio już od długiego czasu jest moim ulubionym miejscem zaopatrzenia się w wybitną kawę. Cena kaw jest bardzo przyzwoita jak na jakość, którą prezentuje  :szampan:
Wszystkim forumowiczom, którzy nie mieli jeszcze przyjemności próbować wypieków z tej palarni, gorąco polecam spróbować. Jest to jedna z niewielu palarni w Polsce, która wg mnie prezentuje wyższą jakość niż zdecydowana większość topowych palarni europejskich z których dane mi było spróbować (było ich wieeele  ;):szampan:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi