Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1953137 razy)

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6390 dnia: 20 Marzec 2020, 20:50:46 »
@krystians ja to rozumiem i nie kwestionuję. Jestem w stanie jedynie stwierdzić że 'na oko' żarna kształtem są identyczne.

Offline tecnoselfrx Mężczyzna

• Ekspres: Magica s pid , bz10 , v60 , mara, oscar
  • Młynek: Quamar m80e, f4 nano v2 ver 2022, jx pro , comandante , sette 270 , c2 , q2
« Odpowiedź #6391 dnia: 20 Marzec 2020, 23:02:26 »
Witam Serdecznie

Zrobiłem po raz pierwszy zakupy u Mastro .
Chocolate wave i Synestezja .
Zamawiane wczoraj dzisiaj doszła paczuszka .
Na pierwszy strzał poszła Synestezja .  Chocolate jeszcze nie próbowałem .
Ekstrakcja bez kombinowania , 93 st - pojedyńcza doza-ok. 10 g  - ratio 1:2 czas około 27 sekund .
Smaczek jak lubię , swoimi słowami delikatna owocowa kwasowość , troszkę goryczki i w stronę słodkości .
Chociaż drugiej jeszcze nie próbowałem,  jestem zadowolony czuć potencjał kawki :)

Pozdrawiam
Krystian
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2020, 00:23:21 wysłana przez tecnoselfrx »

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #6392 dnia: 21 Marzec 2020, 10:35:48 »
@Antonio

Czy 100 % czekolady są na stanie ?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6393 dnia: 21 Marzec 2020, 10:37:37 »
Nie, ale z czystym sumieniem polecam Tanzanię 85%.

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #6394 dnia: 21 Marzec 2020, 10:51:13 »
Nie akceptuje cukru nawet w minimalnej ilości

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6395 dnia: 21 Marzec 2020, 20:01:50 »
Próbowałeś już wcześniej tej tabliczki od Michaeli? To była na pewno moja ulubiona czekolada. Spróbuję wkrótce zrobić kolejne zakupy w Pradze. Pamiętacie jak zarzekałem się, że nie spróbuję tej białej-truskawkowej tabliczki? Czasem totalnie nie mam ochoty na żadne ciemne czekolady, bo jest w nich dodatkowa kofeina i wtedy ciągnie mnie do białych. Ta jest też wybitna, świetnie skrystalizowana, twarda, rozpływa się w ustach cudownie.

Z moich kolejnych paleń powstały: Espresso #3 (czyli mieszanka mniej więcej pół na pół Brazylii Pantano Yellow Bourbon Natural i Gwatemali Jalapa Santa Rosa FW) oraz trochę prostacka tym razem wersja African Express. Prostacka, bo de facto jest to teraz tylko Rwanda Nyamagabe Gitega Hills Red Bourbon Red Honey. Pewnie nie będzie aż tak ekscytująco jak z Kenią i Burundi, ale polecam :). Właśnie sobie zaparzyłem Kazaczkiem...

-->> Mastro Antonio
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2020, 20:04:33 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #6396 dnia: 22 Marzec 2020, 11:10:06 »
@Antonio, zakupy w Pradze byłyby chyba ryzykowne . Idzie ciepło (pomimo dzisiejszego chłodu): czekolady się roztopią na granicy..

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6397 dnia: 23 Marzec 2020, 12:07:18 »
Zrobiłem po raz pierwszy zakupy u Mastro .
Chocolate wave i Synestezja .

Dzięki wielkie :). To trochę różne kawy: Synestezja lekka i owocowo-kwiatowa, Chocolate "cięższa" i adekwatna do nazwy, czekoladowa.

Dużo zależy od "warsztatu" -- espresso bardzo mocno zależy od naszych poczynań i zmiennych. Od paru dni przyglądam się i testuję ostatnią wersję African Express. Od początku miała to być taka spontaniczna kawa z afrykańskich precjozów. Teraz jednak, pod wpływem wiadomych emocji, jakoś zostałem przy jednym składniku -- jest nim Rwanda Gitega Hills z obróbki honey. Pierwsze espresso jakie próbowałem tuż po paleniu i kolejne następnego dnia były mega kwaśne. Rzekłbym nawet mocniej, że były to cytryny ;). Po paru dniach zrobiłem parę prób na Kazaku. O ile wcześniej wyciskałem krótsze ekstrakty, tak teraz wycisnąłem całego Kazaka, całą jego objętość. Oczywiście mieści się to w filiżance do espresso i jest pyszne. Cytryny zniknęły a został całkiem przyjemny, słodki i aromatyczny, gęsty eliksir.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6398 dnia: 24 Marzec 2020, 09:49:38 »
Upodobałem sobie SW. Nie potrafię (tak naprawdę) powiedzieć dlaczego..

Właśnie spróbowałem espresso i już wiem ;). Od dwóch serii mamy tu dosłownie odrobinę doskonałej kawy z naturalnej obróbki. Już podczas mielenia coś mnie zafrapowało. Zwykle zapominam szybko o tym, co do pieca wrzuciłem i dlaczego. Jednak nos dość prędko ocenia sytuację i od razu sobie przypomniałem. Oprócz "normalnego" składu czyli Brazylii, Gwatemali i Meksyku jest tu La Claudina. Polecam -->> https://mastroantonio.pl/Stormy-Weather-p63

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6399 dnia: 26 Marzec 2020, 14:50:43 »
Dziś z kolei wziąłem parę "kozaczków" i dalej z Espresso #3. Espresso zniknęło z filiżanki, bo było całkiem pyszne:

Jest w tej mieszance mniej więcej pół na pół Brazylii i Gwatemali. Dość "mocna" to proporcja, warto się postarać i dobrze to zaparzyć. Ziarna palone były osobno -- czasami mam "fazę" na palenie razem, ale palę też osobno. W sumie wciąż się uczę ;).

-->> https://mastroantonio.pl/Espresso-3-p344
« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2020, 14:57:01 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6400 dnia: 30 Marzec 2020, 14:30:46 »
Pewnie już zauważyliście, Ela wyciągnęła z pieca kolejną wersję swojej mieszanki Sweet Spring Espresso. Oprócz bardzo fajnej i słodkiej Brazylii, jest tu naturalny Honduras od Miriam Perez i Etiopia Kercha Keloo Honey. Zrobiłem sobie ostatnio spontaniczny eksperyment, jako że jest to świeża kawa i trzeba ją sprawdzić. Zrobiłem espresso a zaraz potem kolejne z mojego blendu Stormy Weather. Oczywiście porównanie jest jasne i dobitne w kwestii aromatów i słodyczy: Sweet wypada lepiej. Zafrapowało mnie to, co mój mózg ma do powiedzenia w kwestii kwaskowatości -- bo w zasadzie moje testowanie moich kaw li tylko do tego się sprowadza. Wydaje mi się, że obie kawy mają bardzo podobną kwaskowatość a różnią się jej opozycją czyli gorzkim smakiem. Gorzkie wrażenia w Sweet są znikome, w Stomy Weather są dość wyraźne. Nic nowego, ale warto sobie takie ćwiczenia i porównania robić :).

Sweet Spring vs Stormy Weather

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #6401 dnia: 30 Marzec 2020, 21:44:26 »
Jakiś czas temu pisałem o swoich problemach w zaparzaniu Etiopii i Kolumbii, dzisiaj chciałbym napisać słowo odnośnie kolejnej otwartej paczki od Antonia - żeby było sprawiedliwie ;).
Nie będę ukrywał, że przy w/w kawach czekałem aż skończy się paczka... Za to do obecnej paczki zaglądam z niepokojem, dlatego że JUŻ się kończy. Kenia Nyakabugi AB, czyli wszystko co w Kenii lubię najbardziej (a jest to mój ulubiony "kraj pochodzenia"). Piękny zapach zarówno na sucho jak i na mokro, fantastyczny głęboki i szlachetny kolor ciemnego bursztynu oraz smak z klasyczną nutą kwaskowych owoców, ale też złożonością i słodyczą. No i zaparzanie nie sprawia żadnych problemów  :taniec:

Offline baks Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, moka, V60-02, AP
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #6402 dnia: 30 Marzec 2020, 22:07:56 »
Potwierdzam - urzekła mnie jej owocowość. W V60 wychodzi wiśniowo - porzeczkowa bomba  :ok: Któregoś razu zdążyła mi wystygnąć do temperatury pokojowej, w efekcie pozostała zawartość kubka przypominała faktycznie pysznie owocowy kompot  :-)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6403 dnia: 31 Marzec 2020, 06:47:11 »
@Kasper widzę tu tylko jedną właściwość: preferencję kaw z mokrej obróbki. Naturale jak Etiopia i Kolumbia są inne ale dla nas wcale nie gorsze. Czasami mam jakieś dłuższe okresy miłości do Kenii, czasami do innej kawy. Jeśli z jakąś się czasem nie lubimy, to odkładamy ją na później -- i później zmienia się nam percepcja. Z czasem zmienisz swoje zdanie o kawach z naturalnej, suchej obróbki, bo one są niesamowite :).
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2020, 06:49:55 wysłana przez Antonio »

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #6404 dnia: 31 Marzec 2020, 10:28:28 »
preferencję kaw z mokrej obróbki
Powiem szczerze, że sam miałem przez chwilę taką teorię. Ale dzisiaj otworzyłem koleją paczkę od Ciebie - Nikaragua Buenos Aires Maragogype Natural i jestem bardzo miło zaskoczony. Co prawda to dopiero pierwszy przelew, muszę dopracować recepturę, ale na pewno jest to ciekawa kawa. Smak bardzo gładki, z gęstym body i dużą słodyczą. Odnośnie preferencji obróbki, to pamiętam do tej pory naturala Burundi Murambi, który był rewelacyjny. Mam za to inny wniosek odnośnie moich upodobań, najwięcej kaw które przypadły mi do gustu (do tej pory) to kawy z Afryki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi