;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 705908 razy)

Offline homczak

  • Wiadomości: 14
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera magica s , aeropress, drip, cleverdrip, moka
  • Młynek: baratza settee 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5175 dnia: 15 Wrzesień 2018, 23:16:16 »
Planujesz coś zaraz po weekendzie wrzucić na sklep ?
Szczególnie Ariadna plus, Brazylia Minas Gerais oraz Chocolate Wave.
Mam wielką ochotę na zamówienie;-)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1101
  • Pomógł: 10
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5176 dnia: 16 Wrzesień 2018, 14:25:05 »
Dzień dobry, już wrzucone są dzisiejsze palenia: Ariadna, Chocolate od Antonia a także Aricha i Kenia Nyakabugi z Synestezji  :kwiat: :szampan:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5586
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5177 dnia: 16 Wrzesień 2018, 14:54:55 »
I jutrzejsze...

Offline homczak

  • Wiadomości: 14
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera magica s , aeropress, drip, cleverdrip, moka
  • Młynek: baratza settee 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5178 dnia: 16 Wrzesień 2018, 14:56:56 »
Już zamówione dziękuję:-D

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1101
  • Pomógł: 10
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5179 dnia: 16 Wrzesień 2018, 15:01:03 »
To my przepraszamy za opóźnienie w uzupełnieniu sklepu i dziękujemy za cierpliwość  :poklon:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5586
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5180 dnia: 16 Wrzesień 2018, 19:43:46 »
W dziale promocji znajdziecie od dziś sporo dobrej kawy, sporo rabatów, np. świetna Kolumbia Las Animas z mokrej obróbki, bardzo dobra Kolumbia Los Alpes z obróbki Honey, Honduras CEIBA z mokrej obróbki, blend *3* i trochę "doskonałej" robusty Mr. Kong.

Pewnie pamiętacie "sympatyczną" kawkę z Hacienda Horizontes w Kolumbii? W sklepie znowu można znaleźć Kolumbię Risaralda Marcella czyli świeże ziarna (tegoroczne plony) do espresso, palone przeze mnie: słodkie, dość owocowe, naprawdę fajne -->> Kolumbia Risaralda Marcella FW
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2018, 19:55:43 wysłana przez Antonio »

Offline AID

  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: V60-01,02, Aeropress, Gabi, Bialetti Moka
  • Młynek: C40 MK3, Nivona
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5181 dnia: 16 Wrzesień 2018, 22:26:17 »
Pewnie już widzieliście: w cuppingowym starciu #5 w kategorii Kenia, wygrała Eli Nyakabugi AA+ wobec naprawdę dużej konkurencji... Było to pierwsze palenie -- tego samego dnia kawa przyjechała na palecie do Kołobrzegu :).

Gratuluję, była pyszna. Też na nią stawiałem :)
Chociaż byłem przekonany, że jest z innej palarni.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1101
  • Pomógł: 10
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5182 dnia: 17 Wrzesień 2018, 14:20:57 »
Pewnie już widzieliście: w cuppingowym starciu #5 w kategorii Kenia, wygrała Eli Nyakabugi AA+ wobec naprawdę dużej konkurencji... Było to pierwsze palenie -- tego samego dnia kawa przyjechała na palecie do Kołobrzegu :).

Gratuluję, była pyszna. Też na nią stawiałem :)
Chociaż byłem przekonany, że jest z innej palarni.


A z jakiej? :-)

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: La San Marco 95 ,szklanka, dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: c40, SM 90
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5183 dnia: 17 Wrzesień 2018, 15:02:57 »
A gdzie takie fajne "plucie" można zobaczyć ?
I nad wyraz uprzejmie donoszę że Ariadna w Plusie ma datowy feler ;-))
Podziękowania za całokształt.

Offline AID

  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: V60-01,02, Aeropress, Gabi, Bialetti Moka
  • Młynek: C40 MK3, Nivona
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5184 dnia: 17 Wrzesień 2018, 20:07:17 »
Pewnie już widzieliście: w cuppingowym starciu #5 w kategorii Kenia, wygrała Eli Nyakabugi AA+ wobec naprawdę dużej konkurencji... Było to pierwsze palenie -- tego samego dnia kawa przyjechała na palecie do Kołobrzegu :).

Gratuluję, była pyszna. Też na nią stawiałem :)
Chociaż byłem przekonany, że jest z innej palarni.


A z jakiej? :-)

Z CP. Silne skojarzenie miałem z przed kilku dni. Ale jednak nie trafiłem  :)
Muszę ją przetestować w warunkach domowych  :)

Offline Adam86W Mężczyzna

  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Clever, Hario V60-01, G.A.T Bella 3tz
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5185 dnia: 19 Wrzesień 2018, 09:57:06 »
Wczoraj odebrałem nowe zamówienie.
Pytanko - data produkcji = data palenia?
Czyli jak mam kawę z 17 września (Chocolate wave) to dać jej jeszcze odpocząć do weekendu? Gdzieś wyczytałem że tydzień po paleniu jest optymalny, żeby komplet aromatów się zebrał?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5586
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5186 dnia: 19 Wrzesień 2018, 10:00:48 »
Tak, w niedzielę wróciliśmy z urlopu, więc teraz tylko palimy i palimy ;). Kawa świeża nie jest zła, spokojnie można próbować. Z czasem będzie się ona zmieniać -- takie obserwacje są ciekawe i przyjemne.

Offline Mrtelpl

  • Wiadomości: 13
  • Pomógł: 0
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5187 dnia: 19 Wrzesień 2018, 19:22:36 »
Wiesz Antonio co mnie najbardziej w tobie wkur**a twoje zorganizowanie ty masz w 100 % wszystko poukładane jak zamówiłem  kawę w środę to w czwartek jest już wysłana nawet masz zaplanowane wszystkie palenia jak ja ci tego zazdroszczę ☕️☕️☕️


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Cannabis Arabica

  • Wiadomości: 136
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5188 dnia: 19 Wrzesień 2018, 21:50:11 »
Dostałem dziś paczkę i przed chwilą przecisnąłem shota z Marcelli. Doza i mielenie do lekkiej korekty, ale i tak wyszło bardzo fajnie. Kawa jest bardzo zbalansowana, jest miejsce zarówno dla czekolady, jak i nut owocowych. Gładka i przyjemna tekstura.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5586
  • Pomógł: 53
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5189 dnia: 21 Wrzesień 2018, 10:18:56 »
Tą Kolumbią zauroczyłem się rok temu. Ma obłędny zapach, jest dość kwaskowata, bardzo "żywa", bardzo owocowa, "jaskrawa". Staram się znaleźć jakiś balans dla jej jasnej strony, tak by espresso miało również *goryczkę* w pozytywnym wymiarze.

Kolejną moją miłością od pierwszego wejrzenia jest kawa z Kongo. Od paru lat czytałem, obserwowałem, nie próbowałem, aż wreszcie zaryzykowałem. Okazuje się, że *kawa* w Kongo znaczy kawa. Dokładnie będzie to kawa z kooperatywy Kawa Kabuya, która niedawno wygrała konkurs "Taste of Harvest" dla plantatorów z Kongo. Historia Kongo nie jest łatwa, historia upraw kawy także się z kolonialną przeszłością wiąże. Podobno w latach 40-tych minionego wieku Belgowie utworzyli kawowe plantacje i nakazali uprawę drzewek drobnym rolnikom. Podobno uprawy i kawa z Kongo odniosły sukces. Wkrótce jednak kolonizatorzy zostali wygnani, a kawę traktowano jak imperialistyczne fanaberie. Dopiero niedawno coś się zmieniło...

Espresso z Kongo jest niesamowite: słodkie, słodkie, bardzo dobre :). Kawę wypaliłem nieco jaśniej niż Kolumbię ale efekt jest podobnie intensywny.

« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2018, 10:20:59 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything