Autor Wątek: ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym ceramicznym  (Przeczytany 9689 razy)

Offline ewedela Kobieta

ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym ceramicznym
« dnia: 01 Marzec 2017, 23:57:05 »
Cześć!

Czy możecie polecić ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym? Może być wyłącznie do czarnej kawy (50-250ml), latte i inne duperelki z mlekiem zbędne w sumie, a jeśli już to ekspres bez wbudowanego pojemnika na mleko.
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2017, 08:13:58 wysłana przez fux »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2017, 00:23:01 »
Na 250 ml to jakiś ekspres przelewowy, te 50 z automatu sobie odpuść, po co masz pić kiepską kawę, albo psuć dobrą. Młynek warto wziąć osobny. Popatrz na ofertę ekspresów przelewowych na coffeedesk.pl do tego młynek Wilfa Svart i będziesz miał fajny komplet, dorzuć do tego dobrą świeżo paloną kawę i zapomniesz o automatach ciśnieniowych. :-)

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline ewedela Kobieta

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2017, 00:37:53 »
Marku,
chciałabym jednak automat. Mam kawiarkę i aeropressa, ręczny ceramiczny młynek, pora na coś innego. Niemniej nie mam chęci na przelew czy nawet kolbę.
W tytule tylko mi gdzieś uciekło słowo "ceramicznym" ;)

« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2017, 00:46:48 wysłana przez ewedela »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2017, 01:21:39 »
Yyy, a piłeś kiedyś taką kawę z automatu? Najlepiej w porównaniu z tych samych ziaren do aero?

Offline ewedela Kobieta

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2017, 01:46:08 »
Czy tutaj ktoś czyta nicki czy też formę wypowiedzi?  ???

To nie jest wątek do dyskusji od wyższości metod alternatywnych nad automatem a prośba o ewentualne, konkretne polecenie. Do metod alternatywnych są odpowiednie działy.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2017, 01:50:43 »
To ja przepraszam.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2017, 07:47:34 »
Czy tutaj ktoś czyta nicki czy też formę wypowiedzi?
Czytałeś może jakikolwiek inny temat na forum, czy też liczysz na to, że ktoś poda Ci odpowiedź na tacy?

Czy możecie polecić ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym? Może być wyłącznie do czarnej kawy (50-250ml)
Nie możemy polecić, bo jak próbowali powiedzieć koledzy wyżej, duża czarna kawa z automatu ciśnieniowego wyjdzie kiepska, a my nie lubimy polecać kiepskiej kawy.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym ceramicznym
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2017, 08:17:09 »
Potwierdzam. Czarnej kawy z automatu nie da się pić. Sprawdzone wielokrotnie. Ostatnio na Jura + MK Cafe nawet z nowo otwartej paczki. Przelew.
Ale wiesz lepiej, więc po co pytasz...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marzec 2017, 10:21:10 »
Nie dokarmiajcie... Przy takim podejściu rozwiązanie jest jedno, pójść do marketu i kupić to co tam polecają.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marzec 2017, 11:01:25 »
Panowie, moim zdaniem Koleżanka słusznie zwróciła Wam uwagę. Zwracajcie uwagę na formę wypowiedzi, która sugeruje że @ewedela jest Kobietą :)
Co do samego automatu to skoro jest już kawiarka i aeropress to nie widzę przeszkód aby spróbować kawy z automatu. Może na początek wybierzesz się do jakiegoś pobliskiego sklepu w którym można zobaczyć jak działa takie urządzenie i można napić się z niego kawy, tak byś mogła spróbować czy to będzie Twój gust. Minusem jest to że w wielu sklepach do prezentacji używa się dość podłej kawy...
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marzec 2017, 11:07:41 »
Czy tutaj ktoś czyta nicki czy też formę wypowiedzi?  ???

Na moje usprawiedliwienie, w pierwszym poście nie było żadnej formy wskazującej na płeć.  :redface: :kwiat:

W opcjach profilu można zaznaczyć płeć, wtedy będzie łatwiej. Dziś takie nicki ludzie wymyślają, nie mówiąc o imionach, a większość włoskich nazwisk kończy się na "a" ;)
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marzec 2017, 12:34:45 »
duża czarna kawa z automatu ciśnieniowego wyjdzie kiepska,
Potwierdzam. Czarnej kawy z automatu nie da się pić. Sprawdzone wielokrotnie.
to prawda, szkoda kasy. U mnie w pracy postawili nowy automat saeco za około 3tys., wytrzymał zaledwie 2 m-ce i już pierwsza awaria....

czy może pani napisać jaki ma obecny młynek (marka i model) i jakiej konkretnie kawy używa?

Offline ewedela Kobieta

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Marzec 2017, 12:44:40 »
Czytałeś może jakikolwiek inny temat na forum, czy też liczysz na to, że ktoś poda Ci odpowiedź na tacy?

:o Nie Maćku, nie czytałam, weszłam na pierwsze lepsze forum, łud szczęścia, że trafiło się forum kawowe (zupełnie nie wiem jak to się stało) i bez przeglądania czegokolwiek zarejestrowałam się by zadać pytanie "najlepszy ekspres do 2000"  :picardpalm:

a nie, sory, to nie moje pytanie

kawka

Miklas na przykład, mimo, że nie poleca nic w temacie jakoś potrafi kulturalnie, mimo, że na Pan początkowo  :kwiat:

Może na początek wybierzesz się do jakiegoś pobliskiego sklepu w którym można zobaczyć jak działa takie urządzenie i można napić się z niego kawy, tak byś mogła spróbować czy to będzie Twój gust. Minusem jest to że w wielu sklepach do prezentacji używa się dość podłej kawy...

A wiesz może Michale w jakich sklepach oferują zrobienie kawy z wystawowego automatu przed zakupem? Bo ziarna mogłabym swoje przynieść :)

Bo generalnie chodzi mi o żarna ceramiczne (ktoś uprzejmy już mi poprawił temat widzę - dziękuję) chyba, że żarna stalowe sprawują się równie dobrze i mam tylko złe skojarzenie z młynkiem z ostrzami jakim w moim domu w dzieciństwie mieliło się kawę.

Offline ewedela Kobieta

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Marzec 2017, 12:54:02 »
czy może pani napisać jaki ma obecny młynek (marka i model) i jakiej konkretnie kawy używa?

grex, nie trzeba od razu per Pani ;)

młynek ręczny Hario Skerton, obecnie kawka do aeropressa Ethiopia Welena, a w kawiarce Espresso Bella, ale znów - watek nie o tym :)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Marzec 2017, 13:08:35 »
zakładam że czytałaś już temat o używaniu kawiarki http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3499.0
Moim zdaniem to urządzonko przy umiejętnej obsłudze jest jednym z najbardziej skutecznych zaparzaczy, tzn. jest w stanie wydobyć maksymalną ilość smaku z ziarna. W połączeniu z dobrą kawą (z palarni, ok.150zł/kg) oraz porządnym młynkiem (ok. 1 tys zł) daje rewelacyjne efekty, kompletnie inna półka jakościowa niż automaty.
Automat w niczym nie jest lepszy - nie jest w stanie wytworzyć takiej temperatury, wbudowane młynki mają mniejzse możliwości niż wolnostojące, w automacie nie ma się wpływu na przebieg ekstrakcji i nie można nic korygować. Zazwyczaj parzenie trwa w automacie za krótko, woda jest niedogrzana a kawa źle zmielona. Efekty nietrudno sobie wyobrazić.

Jeśli moka się znudziła to może Phin ? Prosty i skuteczny.
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2017, 13:14:25 wysłana przez grex »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi