Autor Wątek: Lepsza kolba czy automat do 1500  (Przeczytany 20283 razy)

Offline dopeman

Odp: Lepsza kolba czy automat do 1500
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Luty 2017, 09:42:21 »

Kawa ze stacji w 90 % to siki jak dla mnie
Kawa z dobrych kawiarni jak najbardziej.

Może kupię ten młynek i będę robić w platkiowym seaco 7 letnim ? Seco nina czy jakoś tak
Obecnie Miele w młynku z ostrzami taki z PRL-u :) będzie różnica ?

Czego oczekuje przede wszystkim dobrej aromatycznej kawy, fajnie jak by to było automatyczne, ale wole smak

W takim razie jesteś na dobrej drodze :)
Życzę miłej lektury forum, wiele z wątpliwości i pytań zniknie, świadomość wzrośnie a zakup okaże się dużo prostszy :)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Luty 2017, 09:46:26 »
A gdzie cena basic ?
Kiedyś były ceny na ascaso.pl ale na nowej stronie nie ma. Są tutaj
Zadzwoń/napisz do Janusza, w aktualnej promocji powinieneś się zmieścić w 2000zł z ekspresem i młynkiem.
Albo możesz za ułamek tej kwoty kupić sprzęt do "alternatyw" :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Luty 2017, 09:48:04 »
A u mnie. ;) Trzeba zadać pytanie o cenę na priv lub e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline dopeman

Offline Adcool

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Luty 2017, 10:01:00 »
Panowie pisałem na początku ze 2 tysie to na pełen automat a wyszło inaczej
Co do młynka i kolby to dałem propozycje

Młynek GRAEF CM 702 + delonghi-ec-680  Co daje łączna kwotę 900 zł
A nie 2000 zł dla mnie jest to różnica i to duża

Jak to się ma do tego dwa razy drozeszego ? Kawa będzie dwa razy lepsza :)? Bo sposób przygotowania identyczny

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Luty 2017, 10:25:36 »
Jak dla mnie kawa, młynek i ekspres, taka kolejność. Jak kawa będzie 'z czapy', to ekspres i za 6 tysi cudów nie zdziała.

Jeśli chcesz się zbliżyć do kaw w kawiarni, i mówimy o porządnych kawiarniach, a nie takich w których espresso z byle jakiej kawy ma pojemność szklanki, to wg mnie automat odpada. A takiego delongiego to też bym nie brał, bo mleko średnio można spienić, kawa też jakaś taka wychodzi. Więc jeśli zabawa w ubijanie, mielenie, ogólnie przygotowanie kawy Ci nie straszne, to albo używka z wyższej półki, albo zwiększenie budżetu jak koledzy piszą, albo (i znowu, jak koledzy piszą) aeropress czy inne ustrojstwo za fragment budżetu (i zbieranie na ekspres, o ile będzie wtedy jeszcze potrzebny ;) ).

Jeśli ma stać, prezentować się, a przy okazji zrobić kawę to automat czy tańsza kolba jest ok. Ale cudów nie będzie.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Luty 2017, 10:27:43 »
Delonghi po prostu nie zrobi poprawnego espresso, (zresztą podobnie jak automat).
Nawet jak zaczniesz kombinować, przerabiać sitka, dogrzewać ekspres parą, to i tak 80% szotów nie wyjdzie dobrze.
Ciśnienie jest po prostu najbardziej wymagającą metodą i poniżej pewnego poziomu nie opłaca się w to bawić - możesz pić lepszą kawę za mniejsze pieniądze.

"Wygoda" automatu też jest mocno przereklamowana - kawę robisz jednym przyciskiem ale potem spędzasz bardzo dużo czasu na czyszczeniu maszyny.

ps.
Miałem kiedyś kolbę delonghi, jeden z najwyższych modeli. Nawet z bardzo dobrym młynkiem efekty były mizerne.

ps2.
Odpowiadając na tytułowe pytanie - do 1500 ani kolba ani automat.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Luty 2017, 10:51:37 »

ps2.
Odpowiadając na tytułowe pytanie - do 1500 ani kolba ani automat.
No i skończyło się jak w tych podlinkowanych przeze mnie wątkach :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Adcool

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Luty 2017, 10:53:56 »
Podsumowując nie napije się dobrej kawy w domu nie mając 2,5 kzl na manualna
Cenie odpowiedzi ale to jest śmieszne :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Luty 2017, 10:56:13 »
Coś chyba źle policzyłeś...

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Luty 2017, 11:06:36 »
To nie jest wcale śmieszne. Dobra, parę lat temu też bym takie podpowiedzi wyśmiał. Ale teraz, po doświadczeniach z tańszymi kolbówkami i młynkami DDR, biurowymi automatami, średnimi kolbówkami z młynkami i wreszcie E61, taka odpowiedź jest brutalnie szczera a nie śmieszna. I chciałbym żeby wtedy mi ktoś podpowiedział tak jak dzisiaj Tobie wszyscy radzą. Chcesz się napić bardzo dobrej to bierz młynek i aeropressa, kupę zaoszczędzonej kasy zainwestuj w ziarna (sprawdzisz w praktyce co Ci najbardziej smakuje) albo przeznacz na swoje hobby. Chcesz bardzo dobrą kawę z ekspresu - zwiększ budżet. Chcesz pół środki ok, Twoje pieniądze, ale przejdź się do kogoś kto ma podobny ekspres, spróbuj kawy, porównaj z tą kawiarnianą i oceń czy spełnia Twoje oczekiwania czy jednak nie. Ale proszę, nie śmiej się z ludzi którzy Ci dobrze radzą i który szli drogą podobną do Twojej, bo chcą Ci tylko uświadomić jakie ograniczenia niesie taki wybór.

Offline Adcool

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Luty 2017, 11:12:39 »
To nie jest wcale śmieszne. Dobra, parę lat temu też bym takie podpowiedzi wyśmiał. Ale teraz, po doświadczeniach z tańszymi kolbówkami i młynkami DDR, biurowymi automatami, średnimi kolbówkami z młynkami i wreszcie E61, taka odpowiedź jest brutalnie szczera a nie śmieszna. I chciałbym żeby wtedy mi ktoś podpowiedział tak jak dzisiaj Tobie wszyscy radzą. Chcesz się napić bardzo dobrej to bierz młynek i aeropressa, kupę zaoszczędzonej kasy zainwestuj w ziarna (sprawdzisz w praktyce co Ci najbardziej smakuje) albo przeznacz na swoje hobby. Chcesz bardzo dobrą kawę z ekspresu - zwiększ budżet. Chcesz pół środki ok, Twoje pieniądze, ale przejdź się do kogoś kto ma podobny ekspres, spróbuj kawy, porównaj z tą kawiarnianą i oceń czy spełnia Twoje oczekiwania czy jednak nie. Ale proszę, nie śmiej się z ludzi którzy Ci dobrze radzą i który szli drogą podobną do Twojej, bo chcą Ci tylko uświadomić jakie ograniczenia niesie taki wybór.
Absolutnie nie śmieje się z ludzi bo napisałem ze cenie ich podpowiedzi
Rozśmieszył mnie fakt aby się napić dobrej kawy trzeba tyle kasy :) tyle
Młynek do 300 zł ten 702 będzie Ok ?

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Luty 2017, 11:22:29 »
Wg. cen na delicarte.pl basic + i-2 mini = 2180 brutto. Nie wiem jaki jest rabat w promocji walentynkowej, w świątecznej był 15% na zestaw ekspres + młynek, czyli wychodziło by 1853 - sporo poniżej 2k, że o 2,5k nie wspomnę ;)

Wiem, że to może wydawać się śmieszne ale niestety tak wygląda rzeczywistość. Większość z nas nauczyła się tego na własnych błędach, Ty masz okazję nauczyć się na naszych. Przymusu oczywiście nie ma ;)

"Tyle kasy" trzeba wydać, żeby napić się dobrej kawy Z EKSPRESU, bez ekspresu 500 wystarczy z zapasem i udziwnieniami.
702 teoretycznie napędzi ekspres ale będzie brakowało Ci precyzyjnej regulacji, zdecydowanie lepiej sprawdzi się w/w i-2, a z rabatem na zestaw nie wyjdzie dużo drożej.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Luty 2017, 11:29:06 »
 :brawa:

Offline Adcool

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Luty 2017, 11:50:36 »
:brawa:
A Pan Janusz nie odpowiedział na moje pytanie w prywatniej wiadomości o cene basic ? Chociaż nie wiem czemu tutaj nie można czy to jakaś tajemnica :)?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi