Autor Wątek: Automat do domu do 3000  (Przeczytany 4908 razy)

Offline Przyb1nx

Automat do domu do 3000
« dnia: 30 Styczeń 2017, 11:38:52 »
Witam. Chciałbym kupić do domu express automatyczny że spie niczemu mleka. Chcialbym by xpres miał podstawowe funkcje robienia kaw. Chciałbym by expres był w nie zaprzeczaj np 5/6 kaw z rzędu. Na oku mam 2 expresy.
1. Saeco Incanto HD8918/41
2. De'Longhi ECAM 23.460.B

Może ktoś z forumowiczów ma expresy takie jak podałem? Za każde wskazówki i rady dziękuję
Mały edit. Z o co czytam na forum, to polecacie markę Nivonan. W moim budżecie jest dostępny model 758 co Wy na to?
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2017, 12:16:22 wysłana przez Przyb1nx »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Automat do domu do 3000
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2017, 15:26:17 »
akurat piłem dziś kawę z saeco bardzo podobnego do tego tutaj. Kawa z niego da się wypić ale jest marna, zaparzona za szybko i w zbyt niskiej temperaturze, jak to automat... Nie chcę Cię rozczarować ale wybór tego czy innego automatu nie ma tu specjalnego znaczenia, wszędzie będzie w miarę podobnie.
O czymś podobnym do espresso z kolby czy mokapresso z kawiarki nie ma mowy. Phin też zrobi lepszy napar.

Także jeśli kawa ma być zrobiona szybko i byle jak to ten warunek automat spełnia, ale jeśli liczy się głównie smak to zdecydowanie lepsze (i tańsze) są tradycyjne metody. W warunkach domowych w dużej kawiarce można zrobić naraz kawę dla kilku osób, niektóre modele robią od razu kawę mleczną. Albo kupić kilka phinów i każdemu postawić na filiżance, one są bardzo tanie.
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2017, 15:40:09 wysłana przez grex »

Offline filtrujący Mężczyzna

• Filtrosfera.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Filtrosfera.pl
  • Ekspres: DeLonghi ECAM 466, Jura A9 Glass, Krups EA 8250
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2017, 22:13:16 »
Wszystko do kwestia gustu i smaku. Ja na mój automat nie narzekam ;)

Od strony technicznej odradzę ten konkretny model delonghi. Mam model z tej rodziny, ecam 23.466 i wciągu ostatnich 2 lat 4 razy lądował w serwisie z czego pierwsze 2 razy w ciągu pierwszego pół roku użytkowania.

Robi dziennie około 10 kaw, a od czasu do czasu pojawiają się problemy, ekspres się zawiesza. Spienianie mleka jest całkiem na wysokim poziomie, ale dalekie od dobrej jakości spieniacza. Np. w zewnętrzym spieniaczu Jury zrobisz znacznie ZNACZNIE lepszą piankę.

Na plus Delonghi - niskie koszty eksploatacji, tani filtr i odkamieniacz, dostępne weżyki na wymianę do systemu mleka i dedykowany płyn do czyszczenia autocappuccino.

Offline Megii

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Luty 2017, 08:20:35 »
Mam porównanie saeco z nivoną.
Ta sama kawa, podobne ustawienia i z nivony leci mocny,  aromatyczny napar z saeco zaś cieniutka kawa.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Luty 2017, 08:27:21 »
Pisałeś o Nivona 758, moim zdaniem warto dołożyć te 200 zł i kupić model 768 lub 778 masz w nim system Aroma Balance dzięki któremu można ustawiać "moc" smaku i aromatu kawy poprzez zmianę intensywności i czasu parzenia.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2017, 09:53:04 »
zmianę intensywności
Byłbyś uprzejmy wyjaśnić, co to ta intensywność parzenia?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Luty 2017, 19:50:21 »

Chodziło mi o intensywność przepływu wody przez kawę co wiąże się z czasem parzenia. Grafika przedstawia urywek katalogu producenta.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline wuju

• Ekspres: szukam
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Luty 2017, 23:06:06 »
jak dobrze pogrzebiesz, to i 778 zmieścisz w budżecie.
mam go od 2 miesięcy i nie znalazłem póki co minusów (no może poza tym że pije teraz 3 razy więcej kaw, niż przed zakupem.  :pycha: )

I tak dalej...
na początku myślałem o czymś tańszym, firmy które podałeś też brałem pod uwagę
ale padło na nivone i nie żałuje mimo że wydałem 50% więcej niż zakładałem na początku

aroma balance daje wyczuwalne różnice w smaku
regulacji ma całkiem dużo, można dopasować kawę do swoich upodobań
kawa jest gorąca, a z tego co wyczytałem nie wszystkie automaty to oferują (oczywiście można ustawić żeby była chłodniejsza)

LITOŚCI. Piszcie po polsku!
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2017, 09:43:09 wysłana przez fux »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi