Autor Wątek: Astoria CKE  (Przeczytany 60815 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Astoria CKE
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Październik 2017, 21:54:04 »
Ciekawa sprawa, podobny problem pojawia się czasem i u mnie w Expobarze. Z wizyty u siewca pamiętam, że w Astorii elektronika jednak innego producenta. Widać więc, że to bardziej ogólna przypadłość. Teraz już wiem przynajmniej, skąd ten problem pochodzi. Może trzeba lepiej odizolować przyciski od wody/pary?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Październik 2017, 23:16:17 »
Dziwne to wszystko... Niby rzeczy, które nie powinny mieć ze sobą związku a jednak mają. Ja nie mam nawet jak u siebie sprawdzić, bo jak mi grzałka nie działa to pompy nie uruchomię, bo to bez sensu - u mnie problem się pojawiał na ciepło, więc i tak nic nie sprawdzę :( Ale wiem za to, że mam uszkodzony kabel pomiędzy panelem a sterownikiem, ale z racji nietypowej wtyczki od strony sterownika(nie mogę takiej znaleźć na necie) nie mam nic na podmiankę...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Październik 2017, 10:51:31 »
Trafiony zatopiony. Za pierwszym podejściem. Podejrzewałem jeden z przycisków, bo po takim niekontrolowanym uruchomieniu jednym z przycisków mogłem zatrzymać pompę, ale nie zawsze, a zawsze mogłem zatrzymać przyciskiem stop, pozostałymi przyciskami nie mogłem zatrzymać. Tak więc problem wyeliminowany, nie przeszkadza mi to za bardzo, bo używam tylko dwóch przycisków, jeden do doppio i jeden do flush.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #108 dnia: 29 Październik 2017, 12:21:47 »
Ja kiedyś myślałem o takiej klawiaturze ale z przyciskami ;) Płytka z przyciskami i folia z nadrukiem na wierzchu, tak w razie gdyby się panel zepsuł...

« Odpowiedź #109 dnia: 29 Październik 2017, 13:47:16 »
po takim niekontrolowanym uruchomieniu jednym z przycisków mogłem zatrzymać pompę, ale nie zawsze, a zawsze mogłem zatrzymać przyciskiem stop, pozostałymi przyciskami nie mogłem zatrzymać.
Ja chyba nie potrafię zrozumieć tego zdania... Mogłeś czy nie mogłeś, czym mogłeś a czym nie?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Październik 2017, 14:49:07 »
Rzeczywiście trochę bez ładu.

Normalnie klawiatura działa w ten sposób, że można uruchomić pompę każdym przyciskiem z symbolem filiżanki. Pompa działa do czasu, aż przepuści zaprogramowaną ilość wody przez przepływomierz. Można zatrzymać pompę przed czasem za pomocą tego samego przycisku, którego się użyło lub przycisku prog/stop. Nie można wyłączyć pompy przed czasem żadnym innym przyciskiem oprócz tego, którego się użyło do załączenia oraz przycisku prog/stop. Więc kiedy pompa załączała się samoistnie mogłem wyłączyć ją przed czasem jednym z przycisków z ikoną filiżanki, zawsze tym samym(ale nie zawsze zadziałał, stąd mój brak pewności) oraz przyciskiem prog/stop. Okazało się jednak, że moje podejrzenia były słuszne i trafiłem za pierwszym razem.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

« Odpowiedź #111 dnia: 29 Październik 2017, 20:14:17 »
O, teraz prosto i zrozumiale! :) Muszę u siebie spróbować tej techniki, może też znajdę winowajcę zamieszania (a już dwa razy zalało mi stół...).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Październik 2017, 21:10:47 »
Możesz spróbować na ślepym sitku, wtedy czas działania pompy wydłuża się znacznie i łatwiej trafić z próbami wyłączenia w czas kiedy jest załączona.

Marek.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #113 dnia: 29 Październik 2017, 22:49:55 »
Miklas, Ty to u siebie jakoś na krótko do sterownika podłączałeś czy z użyciem kabla który tam jest w zestawie? Mój niedomaga i wypadałoby coś z tym zrobić, ale nie mam pojęcia jakie tam są wtyczki a podobnych coś znaleźć nie mogę...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Październik 2017, 23:11:52 »
Moja taśma do sterownika jest sprawna i jest spięta z taśmą drukowaną od panelu taką listwą z pinami jak na zdjęciu.

20171029_225746-01 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

Takie listwy można kupić w sklepach z elektroniką, moja żona ma tego trochę, używa przy składaniu dronów. Te piny można dowolnie docinać, ja wyciąłem 14 pojedynczych i przylutowałem parami na przewodach długości ok 3 cm. Teraz sobie myślę, że niepotrzebnie, bo takiego pina można z tej listwy wysunąć.

Marek.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #115 dnia: 29 Październik 2017, 23:29:22 »
Raczej chodzi o tę od strony sterownika ;)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Październik 2017, 23:32:20 »
Wiem, pisałeś wcześniej, ale ja nawet nie dotykałem nic z tamtej strony, tylko przy panelu.

Marek.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #117 dnia: 29 Październik 2017, 23:46:02 »
Hehe to lepiej nie dotykaj :D sterownik znalazłem za tysiaka netto :)

« Odpowiedź #118 dnia: 30 Październik 2017, 00:17:15 »
Możesz spróbować na ślepym sitku, wtedy czas działania pompy wydłuża się znacznie i łatwiej trafić z próbami wyłączenia w czas kiedy jest załączona.
Ale czemu miałby się wydłużyć? Przecież pompa dopełnia bojler przy załączeniu ekspresu. Tylko wtedy pojawia się ten problem, właśnie przy pierwszym załączeniu na zimno. A nawet, gdyby pojawił się na ciepło, to i tak woda ucieka zaworami, a nie przez grupę.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #119 dnia: 30 Październik 2017, 20:47:21 »
Janek, mówisz chyba o czymś innym. U Miklasa jeden z przycisków "robienia kawy" co jakiś czas "naciska się sam". Na tym przycisku jest zaprogramowana konkretna ilość wody (np. 50ml) która musi przepłynąć przez przepływomierz. Przelanie takiej ilości wody przez pustą kolbę trwa może 5s, a po zapięciu ślepego sitka, trwa to teoretycznie w nieskończoność.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi