;

Autor Wątek: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej  (Przeczytany 4989 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2198
  • Pomógł: 19
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Wrzesień 2016, 20:18:36 »
Pewnie nie musisz, ale z ciekawości zrobiłbym taki eksperyment i przygotował sobie idealną wodę. Teraz jadę na osmozie bez mineralizacji i kawa mi smakuje, ale ja dopiero jestem na początku tej przygody, więc może nie wiem co mi smakuje bardziej a co mniej. Chciałbym sprawdzić czy taka idealna woda jest warta tego, żeby poświęcić czas na jej przygotowanie i zrezygnować z wygody braku konieczności odkamieniania sprzętu po osmozie.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6374
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Wrzesień 2016, 20:40:44 »
Kawa na czystej RO nie jest najsmaczniejsza. Możesz porównać choćby z PrimaVerą po filtrze dzbankowym.

Offline mariuszdbki Mężczyzna

  • Wiadomości: 44
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: EC155, alternatywy4
  • Młynek: Nivona CG 130
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Wrzesień 2016, 23:27:51 »
Najprostszy przepis:
Na 1000g destylowanej wody daj 7g sody oczyszczonej i 18g magnezu.

Potem dajesz 10g na litr destylowanej wody by mieć wodę do kawy.

Na podobny przepis natknąłem się kiedyś jako woda "70/30": https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/hosted.fivesenses.com.au/hosted_docs/water_recipe.pdf
Piszą, że proporcje są zgodne z wytycznymi opublikowanymi przez SCAA. Sam nie próbowałem ale może ktoś będzie chętny zrobić jakiś eksperyment :)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2198
  • Pomógł: 19
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Wrzesień 2016, 07:12:59 »
Konkretny przepis, mam wszystko czego potrzeba, to zrobię sobie takie roztwory. Piszą o zrobieniu dwóch roztworów osobno z Mg i z sodą. To by się zgadzało z moją praktyką akwarystyczną, przy dużych stężeniach może się coś wytrącić. W razie czego Mg o którym piszą to sześciowodny siarczan magnezu dostępny u nas w aptekach jako sól gorzka.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline grex

  • Wiadomości: 962
  • Pomógł: 23
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka+mini hopper
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Wrzesień 2016, 09:40:30 »
Generalnie do ekspresu najlepsza jest woda z filtra odwróconej osmozy bo wodę masz nie tylko zmiękczoną ale oczyszczoną z wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń mechanicznych noi azotynów i tak dalej... Dzbanki to jedynie pół środek.
sprzętowi woda destylowana będzie służyć, ale nie jest ona wyraźnie mniej smaczna od mineralnej lub z filtra dzbankowego. Trochę minerałów jednak musi być.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 894
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Wrzesień 2016, 12:42:18 »
Najprostszy przepis:
Na 1000g destylowanej wody daj 7g sody oczyszczonej i 18g magnezu.

Potem dajesz 10g na litr destylowanej wody by mieć wodę do kawy.

Na podobny przepis natknąłem się kiedyś jako woda "70/30": https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/hosted.fivesenses.com.au/hosted_docs/water_recipe.pdf
Piszą, że proporcje są zgodne z wytycznymi opublikowanymi przez SCAA. Sam nie próbowałem ale może ktoś będzie chętny zrobić jakiś eksperyment :)
Ten przepis modyfikowalem:
 30 twardosci jest boljer safe, za do kawy lepsze jest zielokrotnienie magnezu (3 krotnie)
Magnez siedmiowodny (Siarczan) lub szesciowodny (chlorek), będzie miał trochę inną zawartość jonów magnezu, ale to parę procent...

A używam jeden roztwór z lenistwa i mniejsze stężenie, bo wole 1 do 10 niż 20
W przepisie oryginalnym jest Epsom salt, czyli siarczan magnezu. Chlorek magnezu daje lekko inne rezultaty smakowe, ale jest uznawany za zdrowszy.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2016, 12:46:47 wysłana przez lucasd »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2198
  • Pomógł: 19
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Wrzesień 2016, 14:18:29 »
Masz rację siarczan magnezu uwadnia się do 7 cząstek wody.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6374
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Wrzesień 2016, 14:47:08 »
Czyli w aptece kupuję sól gorzką, w spożywczym sodę oczyszczoną, na stacji wodę destylowaną i mogę się bawić?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6018
  • Pomógł: 171
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Wrzesień 2016, 15:00:44 »
Nie mogłem się powstrzymać  :hihihi:

 8) świat domowych freaków kawowych w 2017 roku. Każdy w domu w kolbach, tyglach miesza odczynniki dążąc do uzyskania "złotej wody do kawy". Wagi z dokładnością do tysięcznej grama to obecny standard. Przygotowanie litra wody wymaga 6 godzin uważnego procesu. Decydująca okazuje się atmosfera gazów szlachetnych dookoła procesu, gdyż w powietrzu znajduje się zbyt dużo zanieczyszczeń.  I tylko nie ma kiedy napić się  kawy.. :diabelek:
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2016, 15:09:40 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 723
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: i-2 mini, Tiamo Slim, PeDe, Comandante MK3
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Wrzesień 2016, 15:07:26 »
 :smiech:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6374
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Wrzesień 2016, 15:18:17 »
A pierwsze 100 storn opisu żmudnego procesu palenia (z rozebraniem na czynniki pierwsze najmniejszych zależności jakie zachodzą w ziarnie) zjadł pies, bo nikt go nie pilnował, bo wszyscy zajęci polewaniem kawy? A może podlewaniem? w domowym sztucznym ekosystemie spreparowanym w piwnicy, o przepraszam, plantacji?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 894
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Wrzesień 2016, 15:50:59 »
Nie ma co się nawet śmiać, tylko wybrać na cupping z wodą.
Ta sama kawa była od ech nic specjalnego do OOO jakie fajne kwaski.

Zapewniam, że użycie brity jest bardziej czasochłonne niż zrobienie wody ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6374
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Wrzesień 2016, 15:53:24 »
Cupping z wodami -- potwierdzam -- niebywałe doświadczenie. Polecam każdemu.

Wszystkie te zabawy w temperaturę czy inne czary mary przestają mieć znaczenie, a przynajmniej schodzą na plan dalszy.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2198
  • Pomógł: 19
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Wrzesień 2016, 17:30:43 »
Właśnie chce sobie sprawdzić, czy jest się czym przejmować. Jeśli tak spreparowana woda wywoła efekt Wow w porównaniu z czystą osmozą, to szybciej mi przygotować taki roztwór (wygląda na nic trudnego) niż pójść do sklepu po wodę primawera.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 406
  • Pomógł: 6
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID i kawiarka (mocca)
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Listopad 2016, 02:18:40 »
Kiedyś w sklepie widziałem "małego chemika"  :mhh:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi