Autor Wątek: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality  (Przeczytany 52244 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Listopad 2016, 19:23:36 »
Zdecydowanie nie, ale będzie to zbliżone bardziej do młynków które ludzie posiadają w domach.
W takim razie znacznie lepiej zatrudnić do tego Wilfę czy inną Nivonę.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Listopad 2016, 19:40:18 »
Jak był pył to nie odsiewali, jak nie było to odsiali. Proste

Pyłu było troszkę, ale nie wiem czy akurat EK43 tyle pyli, czy było lekko odsiane.
Ja nigdy nie odsiewam wszystkiego do końca, stąd to pytanie.


Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Listopad 2016, 18:15:41 »
W przepisie napisano żeby odsiać. By uzyskać 16g przemiału w Vario Home użyłem 20g ziaren. Przelałem czasowo w górnej granicy (<2'25"). Jakoś śliwek w żadnej postaci nie czuję. W miarę jak napar stygnie staje się bardziej wyrazisty i nabiera kwasowości. Delikatnej i okraszonej słodyczą. Goryczki kompletnie brak. Dopiero na samym dnie czuję dojrzałe mirabelki i jakiegoś cytrusa - jak pomelo bez goryczki :-)

Offline Pawel12

    • http://coffee12.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 84
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Grudzień 2016, 23:15:22 »
Cześć,
listopadowa wysyłka jest już za nami. Zbieramy już zamówienia na grudzień. W tym właśnie miesiącu szykujemy dla was ziarna z palarni która nie idzie na kompromis jeżeli chodzi o smak kawy. Nie lękajcie się owocności tej kawy :)

Liczba zamówień jest ograniczona, ziarna jakie do was wyślemy już się wyczerpują i zostało ich niewiele, dlatego śpieszcie się :)
Zamówienia przyjmujemy do 15 grudnia. www.coffee12.pl

Zdecydowaliśmy że  próbki będziemy mielić w Comandante, tak jak wielu z was prosiło.


Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Grudzień 2016, 16:20:39 »


Zdecydowaliśmy że  próbki będziemy mielić w Comandante, tak jak wielu z was prosiło.

A to możecie podawać też w formie ilości kliknięć? Byli by to wygodne.

PS. Wasz przepis na ap z października służy mi także do innych kaw z bardzo dobrym rezultatem, zwłaszcza że efekt przypomina ten od Filipa z Targowa Cafe a zużywa się prawie połowę mniej kawy :)

Offline Jakub12

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Grudzień 2016, 22:31:19 »
@dopeman w instrukcji uwzględnimy że próbki są mielone w Comandante, a w nawiasie będzie podana  liczba kliknięć.  :D

Bardzo się cieszymy że przygotowane przez nas instrukcje są przydatne. Aeropress jest tak świetną formą przygotowania kawy i tak uniwersalną że można kombinować na wiele sposobów.  O0
*Link Removed*

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Grudzień 2016, 07:42:21 »
Kawa grudnia zamówiona ;-)
Na kiedy przewidujecie wysyłkę - będzie "pod choinkę"?

Offline Pawel12

    • http://coffee12.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 84
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Grudzień 2016, 09:49:42 »
Najpóźniej chcemy wysłać 16.12 więc będzie pod choinkę :)
Będziemy informować na bieżąco. Do końca zapisów zostało 7 dni.


Offline Jakub12

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Grudzień 2016, 13:45:00 »
Komu, komu bo idę do domu ! :lol2:
Zachęcamy do zamawiania grudniowej kawy. Zostało jej nie wiele więc się śpieszcie. Zamówienia zbieramy do 15 grudnia.  :ok:
*Link Removed*

Offline Pawel12

    • http://coffee12.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 84
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Grudzień 2016, 14:38:41 »
Zachęcamy do udziału w konkursie dla forumowiczów: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=3.0
I przypominam o możliwości zamówienia wariantu tester. Prawdopodobnie jest to ostatni miesiąc gdzie będzie można zamawiać taki zestaw: http://coffee12.pl/coffee12-tester

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Grudzień 2016, 08:20:50 »
Ja już przesyłkę mam, a w zasadzie ma Aniosłek vel Dziadek Mróz ;)
Czemu zmieniliście woreczki z próbkami na nieprzeźroczyste?

Offline Pawel12

    • http://coffee12.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 84
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Grudzień 2016, 09:05:22 »
Paczki wczoraj były już u większości. Dziś pewnie wszyscy będą je mieli :)
Ja już przesyłkę mam, a w zasadzie ma Aniosłek vel Dziadek Mróz ;)
Czemu zmieniliście woreczki z próbkami na nieprzeźroczyste?
Rozumiem, że dorwał Cię śnieg po drodze?
Woreczki przezroczyste były mniej wytrzymałe, szukamy jakiś mocniejszych i przezroczystych.
Daj znać jak przetestujesz kawę :)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #72 dnia: 21 Grudzień 2016, 16:45:36 »
Hej do mnie też wczoraj dotarło.

Kawa wybitna, pachną owoce leśne jak nigdy, a przepis na AP wszedł już na stałe do menu i zwiększył częstotliwość korzystania z AP.

Kilka pytań/uwag

Jest trochę literówek w przepisach, jakby trochę w pośpiechu. 240ml, zmienia się w 200ml itp.

Miały być probki mielone commandante i podana ilość klików, czy będzie?

Czasem piszecie o temperaturze 96'C po czym w przepisie by ją przelać do konewki. Tym sposobem woda do zaparzania będzie miała sporo mniej. To w jakiej temp. w końcu zaparzać? ;)

Wiem że to tylko wskazówki i tak też to traktuję, ale dla wielu osób precyzja ich podania oraz trzymanie się wytycznych punkt po punkcie może być ważne.

Pozdrawiam i kibicuję Wam i projektowi Coffee12!
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2016, 18:05:26 wysłana przez dopeman »

Offline Jakub12

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #73 dnia: 21 Grudzień 2016, 22:18:46 »
@dopeman - dziękujemy za wychwycenie literówek i błędów. W kolejnych wysyłkach na pewno ich już nie będzie.

Co do wody, gdy podgrzejesz ją do 96 stopni, a następnie przelejesz do konewki, temperatura nie zmieni się wtedy dramatycznie - będzie w przedziale 94-96 stopni, który jest odpowiedni dla tego typu kawy.

Mielenie będzie podane w poście na fb, ale podam je również tutaj:

Drip-26
Aeropress- 33
Chemex-39
 
P.S. Bardzo nas cieszy, że kawa przypadła do gustu, to ostatnie ziarna tej Kenii, a więc warto się nią podelektować trochę dłużej.
*Link Removed*

Offline Pawel12

    • http://coffee12.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 84
Odp: Coffee12 - Subskrypcja kawy speciality
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Grudzień 2016, 14:43:26 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi